2013 m. lapkričio 24 d., sekmadienis

Veganiška bananų duonelė su datulėmis

Iki Kalėdų liko jau tikrai nedaug: 30 dienų, taigi, vakar, susirangę ant pagalvių, apsikabinę didžiulę lėkštę bananų duonelės riekelių, atidarėme kalėdinių filmų žiūrėjimo sezoną. Jį pradėjome nuo šventiško ir jaukaus "Love Actually". Po 135 minučių, kuriose sutilpo ir mūsų šypsenos, ir juokas, ir ašaros, ir apsikabinimai bei bučiniai, dar sykį supratau, kad svarbiausius dalykus pasitikrinimui reikia išsakyti garsiai, o išreikšti laimei tinka visi būdai - ypač šokinėjimai į viršų, kai trumpam po kojomis nebejauti žemės.    


Nors filmas "Love Actually" yra romantinė komedija, jame yra daugybė skaudaus gyvenimo akimirkų: artimo žmogaus mirtis, išdavystė, meilė be atsako, skausmingas aukojimasis dėl kitų. Visgi, tikra meilė nesavanaudiška ir ja reikia dalintis. Dalintis - turiu omeny, išpažinti, kad juodžiausiomis gyvenimo akimirkomis turėtume, kuo pasišviesti. Kai mus myli, mes nesijaučiame vieniši. Nickas Pollardas rašo: "Meilė yra visur, <...>. Jei žmonės ciniškai žvelgia į meilę, jeigu jie mano, jog tai tik prasimanymas, tada turime padėti jiems pažvelgti vėl – ir atrasti meilę, kuri tikrai ištverminga, reali ir pasiaukojanti." 

O šiandien prabudus, atitraukiau užuolaidas ir viltingai dairiausi, ar dar neprikrito sniego, ar neįsisupo miestas į baltą apklotą. Bet sniego vis nėra... tik pilki debesys aptraukę dangų. Labiau nei bet kada šiais metais širdyje jaučiu ramų laukimą ir tikiu, kad Stebuklas išsipildys, kad, jei reikės, išdrįsiu bėgti paskui jį, pasivyti ir išgyventi jį atvira širdimi ir atviromis rankomis.


Nepaneigsiu, kad be obuolių kepimo, dovanų pirkimo, vilnonių kojinių dėvėjimo, Adventas atneša ir tą poreikį, ateinant Kalėdoms, susitvarkyti vidinius sielos kambarius. (Žodis Adventas kilęs iš lotyniškojo Adventus, reiškiančio "atėjimą", "atvykimą"). O kai kas nors atvyksta, kažkaip neišeina kitaip, norisi pasiruošti ir kuo šilčiau sutikti.



Sukurti veganiškos bananų duonelės receptą įkvėpė būtent artėjantis Advento metas. Taigi, ši duonelė išskirtinė dėl dviejų dalykų: pirma, joje nėra nei kiaušinių, nei pieno produktų, antra, saldumą suteikia ne cukrus, o datulės ir pernokę bananai. Todėl itin svarbu pasirinkti tinkamus - pernokusius, pageidautina,rudais taškais nusėtus - bananus. Be to, kepant šią duonelę būtina meilė ir dėmesys. Jau nuo pat pradžių, kai lupsite migdolų odeles, darykite tai dėmesingai ir kantriai, įsijaučiant į gaminimo suteikiamą malonumą. Dėl šios duonelės tikrai verta pasistengti - minkšta, sodri, tanki, drėgna, kvapni ir labai bananinė.  


Ragaujant ją šiltą, atsiskleidžia vėlyvo rudens ir žiemos skonis: trumpėjančios dienos, sniegu kvepiantis oras, naktinio šalčio sukaustytos balos, riešutų dėžės ant aukšto. Šią duonelę galima kepti ir iš įpaprastų kvietinių miltų, bet speltos miltai veikia struktūrą, skonį ir suteikia jai būtent tą žiemiškumą.  


190 g migdolų
1 puodelio (puodelio talpa 250 ml) speltos miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2/3 puodelio datulių (be kaulo) (puodelio talpa 250 ml)
1/2 puodelio drungno vandens (puodelio talpa 250 ml)
1/2 puodelio rapsų aliejaus(puodelio talpa 250 ml)
570 g itin sunokusių bananų
 
Veganiška bananų duonelė su datulėmis

1.Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių temperatūros. Kepimo formą (21 cm ilgio) išklokite kepimo popieriumi. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-7 minutes. Vandenį nupilkite ir vėl užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite pastovėti 5 minutes. Migdolus nusunkite, suberkite ant rankšluostuko ir nuvalykite odeles.
2.Elektriniu trintuvu iki miltų susmulkinkite nuluptus migdolus. Gautus migdolų miltus sumaišykite su speltos miltais, cinamonu, kepimo milteliais ir druska.
3.Bananus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir gerai sutrinkite šakute. Elektriniu trintuvu susmulkinkite datules, kai jos sulips į vieną gabalą, pas jas supilkite aliejų bei vandenį, išmaišykite elektriniu trintuvu, kol gausite į grietinę panašią masę. Tada šią masę įmaišykite į trintus bananus ir išmaišykite.
4. Supilkite skystą masę į miltų ir riešutų mišinį ir maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Labai svarbu nepermaišyti. 
5. Tešlą sukrėskite į kepimo formą ir paviršių išlyginkite šaukštu.
6. Kepkite apie valandą. Jei naudosite 21 cm ilgio kepimo formą, tiek laiko tikrai pakaks. 

P.S.: galvoju apie meduolių kepimą iš brandintos tešlos. Gal kas turite kokį patikimą, išbandytą receptą?  

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Miela.
ar imanoma is kvietiniu(speltos) miltu i rugiu miltus ar grikiu? Buciau dekingas. Lauksiu atsakymo.

Simona rašė...

Rokai, taip, drąsiai gali naudoti grikių miltus. Jie čia net labai tinka ir suteikia papildomo riešutų skonio. Beje, kaip sveika ;)rugių miltų nebandžiau, bet manau, kad jie kiek apsunkintų duonelę. Ir šypsausi, nes labai jau mielas Tavo kreipimasis :) Ačiū už šypseną ;)

Anonimiškas rašė...

Simona!!
Jei Tu būtum vegane, tikrai parodyčiau gražesnę šypseną nei įprasta :p

Simona rašė...

Hmm...labai mėgstu kiaušinius ir ožkos pieno sūrį, bet viliuosi, kad nepaisant to esu verta šypsenos. Išbandyk veganiskus grikių miltų blynus, receptuką rasi prie visų blynų. Man jie labai labai prie širdies

Anonimiškas rašė...

Va va gali vegetare :) ačiū ir pžiūrėsiu . . .

Anonimiškas rašė...

neseniai per aplinkelius atradau šį receptą. Kepiau jau dukart - tokio skanumo norisi daug ir dažnai :) Tad kepsiu ir vėl. Nuostabi duonelė.
Tik pirmąkart dėjau migdolų miltus (nedariau to migdolų mirkymo/trynimo - sutaupiau laiko :)). Antrąkart kukurūzų miltų vietoj migdolų. Abukart viskas gavosi. O datules naudojau šviežias, kas manau priduota tobulumo ir sveikumo ;) Ačiū už receptą.

Simona rašė...

Kaip smagu skaityti, Anonimiškas, tokius atsiliepimus, todėl noriu pasakyti ačiū :) Labai didelį ačiū, nes tai įkvepia kurti, dalintis, gaminti, stengtis.