2013 m. lapkričio 10 d., sekmadienis

Vieno puodelio blynai su obuoliais ir avižiniais dribsniais

Maža dalis manęs svajoja gyventi vienkiemyje su senu obelų sodu. Tai mažos mergaitės - plačiomis akimis, su it aguonų grūdeliai ant skruostų pabirusiomis strazdanomis, noras. Vienas iš tų, kurie susiformuoja, kol dar į pasaulį žvelgi pro rožinius akinius, o realybė būna neišrasta. Kol dar nemąstai apie pinigus, atstumus, nepatogumus, kol renkiesi patį paprasčiausią abstraktų laimės jausmą.
       

Kai ruduo, negaliu neprisiminti ant mano vaikystės namų aukšto suneštų obuolių dėžių. Gera ir įstabu, kad, laiko upei tekant, atminčiai pasilieka įvairūs paveikslai. Atrodo, kad net užuodžiu tą salstelėjusį ką tik nuskintų obuolių kvapą. Ir savo svajonėse dairausi kiek sulaukėjusių obelų, kurių šakose supasi žieminiai obuoliai.
     

Dar dairausi laužų ir šiltų megztinių, gervių matuojančių dangaus erdvę ir sulytų skalbinių, stalinės lempos apšviestų naktų mokantis ir senų filmų su laimingomis ir nelaimingomis pabaigomis. Rudens pabaiga, žiemos pradžia kitokia būti ir negali: ji nostalgiška, ji sustiprina ilgesį, ji žvelgia į svarbiausius gyvenimo dalykus. O kai žinai, kas Tau gyvenime iš tikrųjų svarbiausia, kai, kaip sako Viktorija, esi sąžiningas tiek pats sau, tiek kitiems, tada nesudėtinga būti laimingu žmogumi. Kiek nuovargio ir nepasitenkinimo atneša įvaizdžiai, kurių reikia laikytis, kad nenuviltume kitų, melai, kuriais reikia pagražinti save skubančiųjų lenktyninkų visuomenėje. Šis ruduo, privertęs mane sustoti ir įsismelkęs į sielą, pripildė vientisumo ir tiesos sakymo, nebijant netekti.


Jei jūsų širdis nori kažko nostalgiško ir kartu rudeniškai sotaus, blyneliai su obuoliais ir avižiniais dribsniais labai tiks. Žinoma, juos galima valgyti ir vienus, tačiau aš dar karštus užbarstau cinamoniniu cukrumi. Gal ir šabloniškai nuskambės, bet šie blyneliai verti būti paragauti kuo daugiau išalkusių valgytojų. Tad kepkite ir vaišinkite.  


Iškepti šiuos blynelius yra lengva, nors tai ir atima šiek tiek laiko. Jie kaskart pavyksta, nenaudojant nei svarstyklių, nei matavimo indo su padalomis, tereikia miltus, avižinius dribsnius ir pieną matuoti tuo pačiu puoduku. Kiek įtarkuoti obuolių, spręskite patys, čia pateikiu tik apytikslį kiekį, nes pati niekada irgi obuolių nesveriu. Jei įtarkuosite daugiau obuolių, išeis plonesni, labiau obuoliniai blyneliai.   


2-3 valgytojams reikės:
1 puodelio greitai paruošiamų nesmulkintų avižų dribsnių
1 puodelio pieno
2 valgomųjų šaukštų cukraus
3 nedidelių arba 2 vidutinio dydžio obuolių
2 kiaušinių
1 puodelio miltų
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
Aliejaus kepimui
 
Vieno puodelio blynai su obuoliais ir avižiniais dribsniais

1. Avižinius dribsnius sumaišykite su cukrumi, užpilkite karštu pienu, uždenkite ir palikite keletui minučių brinkti.
2. Nuplaukite ir sutarkuokite per burokinę tarką obuolius. Į avižinių dribsnių masę įmaišykite tarkuotus obuolius, kiaušinių trynius ir druską. Imaišykite miltus, kol neliks sausų grūdelių.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
4. Didelę keptuvę užkaiskite ant vidutinio karščio ir įpilkite du valgomuosius šaukštus aliejaus. Kai keptuvė gerai įkais, nedideliu samteliu pilkite į keptuvę tešlą. Kai blynelių apačia ims ruduoti, o aplink kraštelius iškils pūslelių, apverskite blynelius mentele. Iš abiejų pusių iškepusius blynelius sudėkite į lėkštę ir nedelsdami patiekite.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nuostabūs nuostabiausi rudeniniai blynai!!! Vaikai ką tik sukirto po dvigubą porciją su jogurtiniu bruknių padažu. Skanumėlis :) Ir sveikesnė alternatyva tradiciniams blynams...

Simona rašė...

Labai smagu, kad patiko :) o kai patinka vaikams, tada iš viso kaip dvigubas komplimentas blyneliams ;)

smalsiuke rašė...

Lb skanūs blynai
Tik vietoj cukraus bananas ir vietoj paprastų miltų -speltos

Simona rašė...

Aš irgi taip darau ;) labai puikus variantas, kai norisi sveikiau