2013 m. lapkričio 9 d., šeštadienis

Labai gausus obuoliais pyragas

Ryte labiau nei kavos aromatą man patinka užuosti galimybes, kurios laukia už kiekvieno kampo būti išnaudotos. Kai, vos pabudus, pagalvoju, kad šiandien tikrai nutiks kas nors gražaus, išsiropšti iš šiltos lovos pasidaro daug lengviau. Tiesa sakant, būna dienų, kurios labiau panašios į lapkričio darganas nei į pirmo sniego dienas, kai atverti širdį ir rankas kitiems sunku kaip niekad, bet būtent surasti gerumo mažmožius tokiomis akimirkomis ir yra svarbiausia. 

Pastaruoju metu tų gerumo mažmožių ieškau, dėkodama už tai, ką turiu, ir sutelkdama dėmesį į pačius svarbiausius dalykus. Į tai, kad esu gyva, o tai - vienas didžiausių šios planetos stebuklų. Kiekviena akimirka, kai įkvepiu oro - dovana. Kiekvienas oro įkvėpimas galimybė išsiaiškinti, ką noriu daryti su savo gyvenimu ir tai atlikti. Nei vienas neįstringame liūdesy, pyktyje, pavyde, kaltinimuose, egzistavime, nebent patys pasirenkame juose būti. Nesiryžtame judėti.    

Vieną šiokią dieną važiuodama į darbą per radiją išgirdau: "nesvarbu, kiek daug klaidų padarei ir kaip lėtai judi į priekį, Tu vis tiek esi visa galva aukštesnis už save tą, kuris nebandytų". Tokie teisingi žodžiai, kad, mano manymu, juos reikia prisiminti ir priminti kiekvienam, kuris nuleidžia galvą ir nusprendžia pasiduoti.

Cinamonas - puiki draugija minkštam obuolių pyragui, kuris tarsi sukurtas sušildyti, gydyti ir sielai glostyti, valgant su ledais. Toks tikras šaltojo metų laiko maistas, nuo kurio namai kaip mat užsipildo jaukumu, nors dar langai ir neapkabinėti lemputėmis, o storiausi apklotai neištraukti iš spintos kampų.Vėlyvai lapkričio vakarienei, ypač jei, kaip ir mes, neturite židinio, sušildančio ledines pėdas, išsikepkite šį energiją ir šilumą sugrąžinantį pyragą. Be jokios abejonės, net jei niekada anksčiau nekepėte pyragų, leiskitės vedini šio recepto.

Tešlai reikės:
140 g sviesto
110 g cukraus
3 didelių kiaušinių
160 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Pirmam obuolių įdarui reikės:
900 g obuolių
30 g sviesto
3 valgomųjų šaukštų cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1/2 citrinos nutarkuotos žievelės
Antram obuolių įdarui reikės:
300 g obuolių
1 valgomojo šaukšto cukraus
1/3 arbatinio šaukštelio cinamono

Labai gausus obuoliais pyragas 

1. Pirmam obuolių įdarui nulupkite obuolius ir supjaustykite pusės centimetro storio skiltelėmis. Ištirpinkite prikaistuvyje sviestą ir suberkite susmulkintus obuolius, cukrų, citrinos žievelę bei cinamoną. Kartas nuo karto pamaišant kaitinkite apie 10 minučių, kol obuoliai sukris.
2. Antram obuolių įdarui nulupkite obuolius ir supjaustykite pusės centimetro storio skiltelėmis. Apiberkite cukrumi, cinamonu ir išmaišykite.
3. Tešlai ant lėtos ugnies prikaistuvyje ištirpinkite sviestą. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Įmaišykite po vieną kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską bei išmaišykite iki vientisos masės.
4. 26 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sukrėskite į ją pusę pirmo įdaro ir tolygiai paskirstykite.Šaukštu uždėkite 1/3 tešlos. Tada sudėkite antrą obuolių įdarą, o ant jo viršaus vėl uždėkite 1/3 tešlos. Sukrėskite likusią pirmo įdaro dalį, o galiausiai - likusį trečdalį tešlos.
5. Keplite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Patiekite su vaniliniais ledais.

Komentarų nėra: