2013 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Dainų sąrašas ir virtiniai su aguonomis ramiems Advento vakarams

Per daugybę metų ne vienos dainos žodžius įkvėpė Kalėdos. Advento laikotarpiu į mano dainų sąrašą dažniausiai patenka ne visiems gerai žinomos, o ramios, kiek liūdnos ir melancholiškos dainos, atveriančios akis ir įkvepiančios susimąstyti, kaip iš tiesų reikia švęsti, bei nusimegzti kalėdinį megztinį su briedžiukais.

1. Low - Long Way Around The Sea
2. Palace Songs - Christmastime in The Mountains
3. Tom Waits - Christmas Card From A Hooker In Minneapolis
4. Joni Mitchell - River
5. Daughter - Medicine
6. Over The Rhine - All I Ever Get For Christmas Is Blue
7. K.T.Tunstall - Lonely This Christmas
8. Over The Rhine - Snowed In With You
7. Feist - Lo, How a Rose E're Blooming
9. First Aid Kit - Dancing Barefoot 
10.Frankie Goes to Hollywood - The Power of Love

Ir man taip įdomu pasidarė, kokių dainų klausaisi, kai prieš šventes siela alksta rimties?

Tai visiškai mano skonio virtiniai - beveik permatomi, gausiai užpildyti aguonų grūdeliais, su apelsinine gaidele. Nuo pačios pirmos pažinties su šiais virtiniais akimirkos aš likau jais sužavėta. Ne per saldūs, gan sotūs, todėl saikingai skanaujami mažais kiekiais, ir paperkantys savo paprasta elegancija. Na, taip, gal ir ne visai paprasti, žvelgiant į sudėtinių dalių sąrašą ir gamybos procesą. Su blanširuotais migdolais, lazdyno riešutų aliejumi ir smulkutėmis razinomis. Visgi visi aguonų mylėtojai, kuriems tenka paragauti šių virtinių, tvirtina, kad jie to verti.
 





Kadangi, gaminant šiuos virtinius, nenaudojami nei kiaušiniai, nei sviestas, jie labai tinka Kūčių vakarienės stalui, o, migdolus pakeitę varškę, gausite itin jaukų valgį bet kuriam šaltam žiemos vakarui. Be to, juos galite paruošti iš anksto, užšaldyti, o vėliau per kelias minutes išvirti ir pamaitinti nekantraujančius išalkusius valgytojus.





Virtiniams su aguonomis visada ruošiu plikytą tešlą, kuri išvirusi būna minkšta, it šilkinė, labai gerai minkosi ir kočiojasi. Jos receptą, jei neklystu, prieš keletą metų radau supermamose ir nuo tada šiuo receptu naudojuosi išties dažnai.  



Apie 35 dideliems virtiniams reikės:
Įdarui reikės:
200 g aguonų
100-120 g migdolų
3-4 valgomųjų šaukštų razinų
250 ml verdančio vandens
1 valgomojo šaukšto ir 1 arbatinio šaukštelio lazdyno riešutų aliejaus (lazdyno riešutų aliejų galite pakeisti ir paprastu beskoniu aliejumi)
1/2 nutarkuotos didelio apelsino žievelės

Tešlai reikės:
3 puodelių (puodelio talpa 250 ml) miltų
3 valgomųjų šaukštų beskonio aliejaus
1 arbatinio šaukštelio druskos
1 puodelio (puodelio talpa 250 ml) verdančio vandens

Patiekimui reikės:
Skysto medaus ar/ir šlakelio lazdyno riešutų aliejaus ( galite keisti išlydytu sviestu/saldžia grietinėle) ir žiupsnelio druskos

Virtiniai su aguonomis

1. Pirmiausia užkaiskite virdulį vandens. Aguonas prikaistuvyje užpilkite užvirusiu vandeniu, išmaišykite, užvirkite ir ant mažos ugnies, vis pamaišant, virkite 30 min., kol neliks vandens. Jei vis tiek liko vandens, dar šiek tiek pavirkite. Aguonų masė turi būti tiršta.
2. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-7 minutes. Vandenį nupilkite ir vėl užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite pastovėti 5 minutes. Migdolus nusunkite, suberkite ant rankšluostuko ir nuvalykite odeles.
3. Tešlai miltus sumaišykite su druska. Miltus pirštais sutrinkite su aliejumi. Įpilkite pusę puodelio verdančio vandens ir šaukštu išmaišykite, tada supilkite likusį pusę puodelio ir atsargiai užminkykite tešlą. Minkykite apie 5 minutes, kol tešla taps blizgi ir elastinga. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
4. Aguonas kartu su razinomis gerai sumalkite elektriniu trintuvu arba mėsmale. Elektriniu trintuvu iki miltų susmulkinkite nuluptus migdolus. Dubenyje sumaišykite sumaltas aguonas su razinomis ir migdolus, įtarkuokite apelsino žievelės, įpilkite aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
5. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, išspauskite skrituliukus (pvz., su 10-12 cm. skersmens vyno taure ar stikline), ant jų dėkite šaukštą įdaro, perlenkite perpus, suklijuokite kraštus. Paruoštus virtinius laikykite ant miltais pabarstyto paviršiaus uždengtus rankšluostuku.
6. Sudėkite į verdantį vandenį, virkite 3-5 minutes, priklausomai nuo to, kaip plonai iškočiojote tešlą.
7. Gerai nusunkite ir pateikite su šlakeliu medaus ar aliejaus, apibarstę žiupsneliu druskos.


P.S.: iki Kalėdų liko 33 dienos.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Virtinukų su aguonų įdaru dar neteko ragaut, bet būtinai išbandysiu. Mūsų vaikystės maistas buvo skryliai su aguonpieniu. O kas dėl muzikos, tai šiuo metu norisi klausytis Kansas Dust in the wind, Andy Williams ir Enrico Morricone, Aktorių trio, Gyčio, Keistuolių teatro Strazdo, Eldorado. Tiesiog gera juos girdėti...
Mona

Anonimiškas rašė...

Man ir neteko niekada ragauti virtinukų su aguonų įdaru, bet labai sudomino, kaip idėja Kūčių vakarienei.
Šiuo metu klausausi ir klausausi Norah Jones kalėdinio albumo, rekomenduoju Norah Jones - Baby It's Cold Outside. Ir laukiu, kada bus tikrai šalta.

Lina

Simona rašė...

Mona, visai buvau užmiršusi Andy Williams, ir kai jį Tavo priminta vėl susiradau, tai negalėjau atitrūkti visą vakarą. Taip svajingai nuteikė... :) Ačiū :)

Lina, aš irgi laukiu, kada bus tikrai šalta. Šiandien vis išeinu į balkoną, įkvepiu ir jau man po truputį atrodo, kad tuoj tuoj ateis žiema. Su sniegu :)