2013 m. lapkričio 17 d., sekmadienis

Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas

Ir vis tiek - jei pilko dangaus lapkritis nepraveria durų žiemai, tai bent teigiamai nusiteikusių žmonių širdyse po truputį bunda šviesaus stebuklo nuojauta. Praeitą penktadienį, prieš išeinant iš darbo namo, ieškojome atsakymo, kas geriau: tikėti stebuklu ar kasdienine realybe. Vienas bendradarbis pasakė: kaip sunku tikėti stebuklu, kai metai iš metų jis neišsipildo... "O neišsipildo, vadinasi, jis toks nepasiekiamas?" - smalsavau. "Ne, tai nėra nieko apčiuopamo, man tik atrodo, kažkas turi nutikti, aš tampu lyg apsišaukėliu stebuklo pranašu, nes ateina Kalėdas ir niekas nepasikeičia." - atsakė jis."O, laukiant stebuklo, Tu tik spoksai, ar ir veiki?" - susidomėjau. "Gal nusipirksiu šįvakar mandarinų." - nusišypsojo bendradarbis.
 

Sunkiausia yrą sąmoningai veikti, negalvojant apie save buvusį ar būsimą, o susutikti save esantį. Man patinka laukti Kalėdų, priartėjant prie savęs, susitelkiant tik į tai, ką darau, neišsibarstant. Kai laukiu, ruošiuosi: karpau popierines snaiges, skiltelė po skiltelės valgau mandarinus, kepu pyragus, ieškau tylos. Kai ruošiuosi, vyksta kažkas nepaaiškinamai svarbaus, tarsi po truputį išsipildo stebuklas. Jei ne tik sėdi, lauki ir tikiesi, o lauki ir veiki, tai, ko tu lauki, ima ir atsitinka.

Taigi, iki Kalėdų liko 37 dienos. Kviečiu jų laukti kartu, tvarkant ir puošiant namus, kepant pyragus ir sausainius, dalinantis akimirkomis, kai tenka keltis absurdiškai anksti, kad viską suspėti, ar kai, keičiantis dovanomis, apkabinta mylimo žmogaus, pravirksti iš dėkingumo už viską, ką turi.
Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą, kurstantį vaizduotę ir dovanojantį džiaugsmą tiek kepėjui, tiek valgytojams, kepu jau ketvirti metai iš eilės. Iš pradžių kepdavau po vieną, praeitais metais kepiau du, o šiais metais, augant šio magiško pyrago užsakymams, tikriausiai teks kepti visus keturis, jei ne penkis.
Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į "apgirtusią" marlę, bres, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.    
Šio pyrago kepimas - toks magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko - valandos niekur neskubėjimo. Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles - ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę. Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę. Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos ir bekepant pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.  





1 dideliam pyragui reikės:
100 g apelsinų cukatų
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų
100 g džiovintų spanguolių
200 g razinų "Jumbo"
130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
200 g auksinių razinų "Jumbo"
150 g smulkių auksinių razinų
150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
200 ml brendžio
250 g sviesto
230 g rudujo cukraus
270 g miltų
4 kiaušinių
1 apelsino žievelės ir sulčių
1 citrinos žievelės
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
 
Marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui

Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas 

1 diena
1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

2 diena  
1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.
8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.
9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite. 

100 komentarų:

Anonimiškas rašė...

gundantis Kaledinis pyragas,tik sakykite o jo laikas nuo laiko nereikia apslakstyti brendziu,ar uztenka to vieno karto?aciu uz atsakyma:)

Anonimiškas rašė...

o kokio dydzio puodelis,aciu

Simona rašė...

Kadangi pyragas būna susuktas į brendyje išmirkyta marlę, o džiovinti vaisiai taip pat suvilgyti brendžiu, tai nėra būtina, tačiau po dviejų savaičių galima palaistyti keletu papildomų brendžio šaukštų dėl stipresnio aromato ;)

Simona rašė...

Puodelio dydis 250 ml.

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Simona rašė...

Taip, Ramute, iš viso reikia 750 g razinų, jos pyragui suteikia drėgmę. Aš laikau paprastame tamsiame celofaniniame maišelyje :)

Unknown rašė...

Labai aciu uz atsakyma,Simona! Butinai pabandysiu kepti--ir tegul ramiai tas pyragas lauks Kaledu!Sekmes Tau!
.

Simona rašė...

Ramute, tikiuosi kepimas puikiai pasiseks ir suteiks didžiulį malonumą, o kai pragausi pirmo kąsnelio plačiai nusišypsosi, nes buvo verta laukti ;)

Vida rašė...

Noriu pameginti, labai jau gundantis, o kai ragausiu tai nusisypsosiu ir prisiminsiu Simona:)Aciu uz tokius siltus zodzius:)

Simona rašė...

Vida, skaitydama Tavo komentarą, minutėlei net pagalvojau, ar nesi mano pažįstama, nes taip šilta širdelėje pasidarė. Po to supratau, kad artimiau nepažįstu jokios Vidos ir plačiai išsišiepiau. Taip stebuklinga gauti tiek įkvėpimo iš žmogaus, kurio nepažįsti. Ačiū Tau labai :)

Unknown rašė...

Bandau kepti šį nuostabiai atrodanti pyragą,bet brendžio kiekis palyginus su vaisiais labai mažas,toli gražu neapsemia vaisių. Ar taip turėtų būti?

Simona rašė...

Taip, tikrai taip, ir neturi apsemti, svarbiausia gerai išmaišyti, kad visi vaisiai sudrėktų ;)Tikiuosi, kad puikiai pavyks :) Laikau kumščius ;)

Naca rašė...

Kepu.
Nezinau, ar iseis gerai, nes pakeiciau dali vaisiu- nepasiemiau saraso, tai nusprendziau pagal save parinkti. Ir cukatu negavau :(
nedejau kepimo popieriau, nes paskutini syki duona taip prie jo prilipo, kad beliko su visu popieriumi suvalgyti :D Na , tikiuosi, gausis ne taip ir blogai, nes jau dabar maloniai kvepia :D

Anonimiškas rašė...

Sveiki, o ar skirtusi kuom nors jeigu kepciau silikonineje formoje?:)

Simona rašė...

Naca, kaip pavyko iškepti? :) vaisius galima drąsiai keisti, kaip tik užsigeidžia širdis. Kepimo popierius irgi nebūtinas. Manau,kad viskas turėjo kuo puikiausiai pavykti ;)

Simona rašė...

Anonimiškas, tikrai jokio skirtumo, galima drąsiai kepti silikoninėje formoje ;)

Naca rašė...

Tikrai gerai gavosi. Tik kiek per trapus normaliam supjaustymui. Ir kiek per saldus, nes vaisiu buvo ir cukruotu. Gal kita karta nedeti cukraus i tesla... Bet vistiek laaabai geras ir sventiskas. Tik per sventes jau tiek prisiragaujam visko, kad sunku ta tikraji skoni pajusti.. Todel tokius dalykus as ragauju tarp svenciu :D

Simona rašė...

Naca, smagu, kad gavosi. Taip, dėl didelio džiovintų vaisių kiekio jis kiek trapus, todėl pjaustant reikia labai labai aštraus peilio. Rekomenduočiau šiek tiek dėti cukraus, tik mažinti jį, atsižvelgiant į cukruotų vaisių kiekį. Negaliu nesutikti, kad skaniausia tokie dalykai rytą po švenčių.

Anonimiškas rašė...

Laba diena. Turiu klausimą. Išsikepiau šį nuostabų pyragą, po Naujųjų, sakau išmėginsiu per savo gimtadienį, o jei patiks kepsiu ir Kalėdoms. Kilo klausimas, ar šį pyragą suvyniotą į foliją ir maišelį laikyti visą mėnesį šaldytuve? Gal galima ir šiltai kokioje virtuvės spintelėje??? Ačiū už atsakymą.

Simona rašė...

Tikrai nereikia šio pyrago laikyti šaldytuve, aš jį laikau virtuvėje spintelėje ;) Niekada dar nebuvo supelijęs ar prarūgęs :) Taigi, drąsiai gali laikyti tamsioje šiltoje vietoje ;) Parašyk, ar patiko ;)

Anonimiškas rašė...

O galima ideti ne i maiseli, o i didele skardine sausainiu deze ? Ten bus sandariai uzdarytas, ar pyeagui butina kvepuoti ?

Simona rašė...

Tikrai galima ;) pyragui nereikia kvėpuoti, tik vis šiek tiek išgerti ;)

Dalia rašė...

Sveiki,

O ką reiškia 100 g apelsinų cukatų, kas tie apelsinų cukatai? Ir kur yra pirkti riešutų karijų?
Tiesiog dar neieškojau, bandau išsiaiškinti :)
Ačiū.

Dalia rašė...

Man neatsispausdino antros dienos 9. punktas. Gal ten rašoma kas kiek laiko brandinamą pyragą laistyti brendžiu? Gal galite atsakyti? Labai laukiu, nes jau šiandieną eisiu vaisių pirkti :)
Užbūrė magiškai išbandyti pyragą :)

Dėkoju iš anksto:)

Simona rašė...

Sveika,
Taigi, apie viską nuo pradžių. Apelsinų cukatos - cukraus sirupe virti ir džiovinti apelsinų žievelių gabaliukai. Jei tokių nebus pirkti, galima pakeisti džiovintais ananasais ar džiovintomis vyšniomis.
Karijų paprastai galima įsigyti dideliuose prekybos centruose arba specializuotose krautuvėlėse. Bet nebūtina dėti visų trijų riešutų mišinį. Aš dažniausiai kepu tik su migdolais arba tik su karijomis.
9 punkto nėra. Dėl laistymo - reikėtų, kas dvi savaites viena kitą šaukštelį užpilti, nors jei marlė drėgna, galima ir kas tris savaites, ir negalima laistyti likus savaitei iki valgymo ;)
Tikiuosi, kad patiks, nes man tai nuostabus nuostabus pyragas - tokia jauki įžanga į Adventą ir švenčių laukimą. Na ir skonis...turtingas ir kalėdinis :) laikau kumščius, kad viskas kuo puikiausiai pavyktų ;)

Dalia rašė...

Oi, ačiū už info :“
Dar niekada taip nelaukiau Kalėdų, kaip šį kartą lauksiu:“
Ačiū Simona!
Linkiu stebūklingų ir šiltų švenčių :)

Skirmante rašė...

Kiek laiko pyragą brandinate jūs, Simona? Rašote, kad 2 savaitės minimalus laikas, o koks būtų optimalus? :) Taip pat, kiek ilgiausiai gali pyragas būti brandinamas? Kad ilgiau brnadintas pyragas bus sodresnio skonio - aišku, o kaip dėl jo sausumo, trapumo? Ar brandinimo trukmė tam turi įtakos?
Dėkui!

Simona rašė...

Skirmante, aš brandinu apie mėnesį, esu brandinusi ir du: dėl cukraus ir brendžio - puikiai konservuojančių produktų, nėra baimės, kad suges. Taip, skonis sodrėja priklausomai nuo brandinimo laiko - po mėnesio man būna skaniausia. Dėl pjaustymo - reikia rinktis aštriausią peilį, tada labai labai gražiai susipjausto.

Simona rašė...

Dalia, kaip man smagu, kad tiek įkvėpimo jaučiu iš jūsų :D

Lina rašė...

Sveikutes, merginos. Susigundziau siuo receptu ir vakar jau kepiau. Iskepe puikiai, toks grazutis, kvapnutis, graziai rusvas. Isukau i marle sudrekinta ir truputi paliejau. Kiek supratau tai dar palieti brenziu po 2 savaiciu. Labai jau laukiu jo paragauti....

Simona rašė...

Lina, kaip smagu girdėti, kad prisijungei prie ankstyvųjų kepėjų ;) O dar taip skaniai apibūdintas, tikiu, kad Tavo pyragas bus net puikesnis, nes į jį įdėjai daug meilės ir dėmesio. Tikrai taip, po dviejų savaičių dar šiek tiek palaityk pyragą, kad būtų drėgnesnis ir aromatingesnis.

Alina rašė...

Pasiskaičius tiek gražių atsiliepimų,o ir pamačius pyrago foto, neatsilaikiau neišsikepus, jau vėsta padėtas ant grotelių.Sakykit ar būtina ji dar laistyti brendžiumi, gal galima kažkuom pakeist? O jau kaip noris jo paragaut....., bet susilaikau :) tikiuos,kad išlauksiu neparagvus , juk ir vaikai sako : be Naujų Metelių nekišk nagelių :)

Skirmante rašė...

O ar alkoholis pyrage labai jaučiamas? Ar pyragas skirtas tik suaugusiems..? Gal kam teko brandinimui naudoti nealkoholinius gėrimus..?

Simona rašė...

Alina, kaip juokauja mano šeima, šis pyragas toks tikrai šventiškas - ir pavalgyti, ir atsigerti, bet galima jį laistyti ir šiek tiek pasaldinta juodaja arbata. Arbatą galima paskaninti apelsinų sultimis. Labai smagus tas laukimas. Man atrodo dėl jo ir tampa pyragas tokiu ypatingu.

Simona rašė...

Skirmante, taip, tai toks rimtas suaugusių pyragas, bet esu dariusi ir pyragą be alkoholio, tada, kaip jau rašiau Alinai, sumaišiau šaltą juodąją arbatą su žiupsneliu cukraus ir šlakeliu apelsinų sulčių ir palaisčiau. Buvo puikus, drėgnas pyragas.

Alina rašė...

Mano keptas pyragas jau saugiai paslėptas, bet vat nutariau draugei,kuri tikrai tokių pyragų nekepa iškept ir padovanot gimtadienio proga, su užrašu " Be Naujų Metelių nekišk nagelių" manau ,kad bus labai originali ir neiprasta dovana :) Ačiū Simona už puiku receptuką.

Nijolė rašė...

O aš tik šiandien užmerkiau vsisius brendyje.Tikiuosi suspės subręsti.Labai jau užkrečiami tie jūsų tokie receptai:)

Simona rašė...

Alina, manau, kad tai labai gera dovana. Tikrai nustebinsi draugę. Aš ir esu praeitais metais kepusi šį pyragą net vidury vasaros, gavusi jos pageidavimą, gimtadieniui, vietoj torto, išbrandinto šio pyrago :) Ir dar noriu pasakyti, kad džiugini mane - ačiū, ačiū :)

Simona rašė...

Nijole, viskas tiesiog puiku, nesibaimink - dar tikrai yra pakankamai laiko pyragui susistovėti ;) Man labai smagu - šypsausi po Tavo komentaro :D

Rita rašė...

As pernai pirma karta kepiau, gavosi nuostabaus skonio, i marle nevyniojau tik i folija ir maiselyje, kas savaite palaistydavau.siandien jau uzmerkiau vaisius. Aciu Simonai uz patarimus:)

Anonimiškas rašė...

Ir as susigundziau:) Jau iskeptas, suvyniotas guli, laukia alkoholikas brendzio :D Siaip isviso nemazai sunaudojau, ar cia tik man taip isejo :D Bei pakeiciau kai ka, mes razinu nemegejai, tai dariau be razinu. Bet kai pradejau ieskoti vaisiu, net negalvojau, kad tiek daug dziovintu ju yra :) Dabar laukiam svenciu, kad galetume paragauti.
Aciu uz receptuka ;)

Simona rašė...

Rita, smagu girdėti :)komplimentai toks gėris sielai kaip muzika ausim. Ačiū labai :) Man kažkaip patinka susukti į marlę - bet tai tikrai nėra būtina.

Simona rašė...

Anonimiškas, aš ir metai iš metų keičiu džiovintus vaisius, taip gaudama vis naujus skonius :) Labai smagus tas džiovintų vaisių rinkimo procesa. Savuosius šį savaitgalį pagirdžiau - visą rytą namai kvepėjo, gungo, nenaudėliai, paragauti, bet laikomės :D

Unknown rašė...

Ar galima naudoti kitoki alkoholi, pvz roma?

Simona rašė...

Laura, taip, galima laistyti ir romu, ir konjaku, ir likeriu.

Dalia rašė...

Su Naujaisiais visus:)

Beprotiškai fantastiškas skonis, toks brandus, nekasdieniškas,vis atsiskleidžia nauji skoniai, įvertino visi svečiai, labai patiko ir per dvi dienas šio magiško pyrago nebeliko...:)
Ačiū už receptą, Simonai:)

Dabar vėl svajoju, kada reiks iš naujo išsikepti, bet jau sau, kad dar pakartočiau tą fantastinį skonį...:)
ir pasimėgaučiau juo:)

Ačiū, tikrai pyragas gavosi nuostabus ir žinau ką kitoms Kalėdoms ruošiu pati:):):)

Simona rašė...

Dalia,
Šio pyrago skonį įvertina ir mano šeima, spėju, kad net neįsivaizduoja, jei vienais metais imčiau ir neiškepčiau. Man labai džiugu, kad radai, ką galėsi panaudot, o ypač per šventes - tai dar smagiau, jaukiau ir svarbiau. Šypsausi. O tai, kad nori išsikepti tik sau - aš net katutėm noriu ploti :D Prašom taip ir padaryti ;)

Anonimiškas rašė...

Sveiki! Pirmą kartą bandysiu šį pyraga!! Spirgu kaip smalsu!!! Beeeet apsiskaičiau ir šiandien į vaisius ipyliau viskio!!! Ar nieko tokio?? Ryt pasitaisysou ir marliuką mirkysiu brendyje ir laistysiu brendžiu ar nieko tokio?

Kristina rašė...

Manau, kad viskis dar geriau nei brendis ;)

Anonimiškas rašė...

Oi seilė tysta kaip as jo noriu.O kokio dydzio kepimo formų reiketų,kad iskepciau 2 pyragus,o gal kepti is pusantros normos,nes is vienos normos kepant gal labai ploni iseitų.Lauksiu atsakymo,bet,kad kepsiu tai jau tikrai zinau:)

Simona rašė...

Galima drąsiai pilti viskio arba romo, galima maišyti, tikrai nieko tokio. Tame tikriausiai ir yra smagumas, kad maišant džiovintus vaisius ir gerimus, gali atrast naujus skonius.

Simona rašė...

Gali imti 18-20 cm skardas, ir nieko tokio, kad bus plonesni - lengviau pjaustysis, šiuo atžvilgiu viskas gerai. Tik laiką kepimo reiktų sutrumpinti ;)

Unknown rašė...

O magiska pyraga kepti orkaitej is virsaus ir apacios?

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
iddile rašė...

Jau 3 metus iš eilės kepu šį pyragą. Gal daugiau tai tapo tradicija atidaryti žiemos švenčių laukimui. Bet pyragas nuostabus! Visada visų laukiamas. Ir kvepiantis šv.Kalėdomis :) šilti linkėjimai Simonai nuo Simonos :)

Justina rašė...

Šį pyragą jau planavau kepti praeitais metais, bet pavėlavau su brandinimo laiku. Tad šiais metais jau labai nekantrauju=) Bet spintelėje radau tik viskį, ar galiu jį naudoti vietoj brendžio? Ar nebus per sausas? Ačiū už atsakymą =)

sadute rašė...

Labas, mano pyragas irgi jau brandinamas. L
aukiu, nesulaukiu kas isejo, kepiau susigundziusi pirma karta. Aciu.

Simona rašė...

Taip, šį pyragą reikia kepti ir iš viršaus, ir iš apačios :)

Iddile, kaip su Tavimi sutinku, nes man lygiai taip pat. Kažko trūktų netgi labai, jei nuspręsčiau,kad jo nebereikia. Jis įprasmina savootiškai visą laukimą. Ačiū už šilumą, kurią čia užsukus palikai.

Justina, bus dar prabangiau :) manau, netgi brandesnis skonis gausis. Esu bandžiusi ir su viskiu ir su brendžiu ir viskiu. Tinka abu puikiai :)

Sadute, laikau kumčius, kad pyragas Tau patiktų ir Tavo mylimukams, kurie jo ragaus.

Anonimiškas rašė...

Mano pyragams jau virs 3 savaiciu.Siek tiek pries savaite nugvelbiau nuo pado galeli paragaut.Labai stipriai jauciasi brendis.Gal jei dabar nuimciau marle ir palikciau praviruose maiseliuose,gal siek tiek nugaruotu brendzio aitrumas? Patarkit kaip geriau daryti,nes tiems kam dovanosiu ne itin brendi megsta.Ups.. :)

Simona rašė...

Tikrai taip, gali išvynioti iš marlės ir apvynioti tiesiog folija, o iš vakaro ar dviejų prieš dovanojimą ištraukti ir palaikyti niekuo neuždengtą. Ilgiau nesuvynioto į foliją laikyti nepatarčiau, kad neapdžiūtų.

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Kodėl rekomenduojate kepimo popieriumi suformuoti gan aukštus bortelius pyragui? Ar jie kepant atlieka kažkokią funkciją? Dėkui.

Simona rašė...

Kadangi pyragas kepa ilgai, aukšti borteliai neleidžia per daug apskrusti pyrago paviršiui, bei apsaugo nuo perkaitimo.

Algimanta rašė...

Aš likau labai patenkita šiuo receptu tik dar vieną tokią gudrybę pasakysiu, naudokite vaisių džiovyklę, kad ir: http://zaliavirtuve.lt/dziovintuvai/vaisiu-dziovykles.html vaisiai bus žymiai gardesni, nei pirktiniai jau išdžiovinti, anūkai liko labai patenkinti!

Anonimiškas rašė...

sveiki norėjau pasiteirauti o kokį rudajį cukrų naudojate ? ta toki paprasta šviesų granuliuotą ar ta smulkų muscovado?

Anonimiškas rašė...

Sveiki,jau esu viską pasiruošusi pyrago kepimui,tik truputi dvejoju dėl kelių dalykų,tad labai noriu Jūsų patarimo :) džiovibtų vaisiu ir riešutų prisipirkau visiškai skirtingų ir tokių kokių širdis norėjo,tikriausiai šiame recepte galima juos rinktis kokius tik nori?:) sakykite,kai vaisiai ir riešutai užpilami brendžiu,jį sugeria,nupilti nereikia? Kitas svarbus klausimukas - šiame recepte labai ilgas kepimo laikas nurodytas,visada jis toks turi būti ar bandyti su pagaliuku patikrinti,kad ir tarkim po valandos,gal jau iskepęs bus? Nes internete yra labai panašus receptas tik ten kepimo laikas 60 min 150 temp.o Jūsų recepte beveik tris kart ilgiau. Tad nežinau kiek reikia lauko kepti,padėkite man :)

Simona rašė...

Tinka visoks rudasis cukrus, svarbiausia, kad išsukus su sviestu neliktų granulių, todėl smulkesnis patogiau.

Simona rašė...

Taip, vaisius galima rinktis kokius tik norite ir kokius tik mėgstate, tik svarbu atminti tokį dalyką, kad jei naudosite daug cukruotų vaisių, tada geriau šiek tiek sumažinti cukraus kiekį, kad pyragas nebūtų itin saldus.
Jei viso brendžio nesugers, tada jo likučius tiesiog drąsiai supilkite į tešlą.
Ilgas kepimo laikas reikalingas tam, kad vaisiai atiduotų savo drėgmę, pilnai iškeptų ir skaniuosius syvus pasisavintų pyragas. Aš visad, pirmiausia, 150 C temperatūroje kepu 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinu iki 140 C ir kepkite dar 1-1,5 ir tikrinu. Jau daug daug metų taip darau ir nebuvau nusivylusi.

Anonimiškas rašė...

Labai labai ačiū už tokį greitą atsakymą! Šiandien jau kepsiu pyragą,labai tikiuosi viskas pavyks:) o sakykit,kokią orkaitės funkciją naudojat?šildymą iš viršaus ir apačios ar kepimą su vejeliu?

Simona rašė...

Tikiuosi, kad pavyko, kad ir kokią funkciją pasirinkote, aš kepu, šildant iš viršaus ir apačios pačiu paprasčiausiu būdu :)

aure rašė...

Kepa orkaitėje :) Pirmą kartą bandau tokį pyragą, labai norėjau išbandyti. Turėjau gražias popierines formeles pyragui tai keturis mažesnius padariau. Tikiuosi pavyks gardžiai :) Tešla labai Kalėdomis kvepėjo

Simona rašė...

Aure, laikau kumštukus, kad viskas pavyktų ir ragaujantys palaimingai šypsotųsi, skanaudami Kalėdas ;)

Unknown rašė...

O nieko tokio jei vaisiai bus uzpilti brendziu ilgiau nei per nakti (pvz. para)? Gal tada tokiu atveju nereikia laistyti brendziu po 2 savaiciu? Uzpyliau vaisius brendziu is vakaro ir atsiminiau, kad rytoj i darba, tai kepsiu tik vakare, bus praejusi para :) Bijau sugadinti :)

Simona rašė...

Viskas gerai, galima ir dvi ir tris paras vaisius brendyje mirkyti, jie tik gerėja. O dėl laistymo spręskite pagal tai, ar po dviejų savaičių marlė bus sausa, ar dar drėgna. Jei drėgna, laistyti tikrai nebūtina.

Kija rašė...

As jau treti metai kepu si pyraga :) nebeisivaizduoju Kaledu be jo :)) ir laukimo be to nuostabaus kvapo visuose namuose kai ji isvynioju patikrinti :D tik vaisius as kitus dedu: maziau razunu, daug dziovintu spanguoliu ir riesutu ivairiu :) maniskiam taip labiau patinka :) kepiau siemet du: apvalioj skardoj (skilo perpus) ir kekso skardoj, tai vos isemiau, irgi pabyrejo...nezinau kas jiems siemet nepatiko... bet vistiek palikau sventems :)) kvapas nuostabus, skonis irgi :)

Anonimiškas rašė...

svajojau šį pyragą kepti jau du metus bet vis prisimindavau per vėlai, bet šiemet spėjau laiku... jau kepa...kvapas dieviškas nežinau kaip reiks išlaukti Kalėdų... tik nzn ar nebūsiu pagadinus vaisius užpyliau 0,5ltr brendžio, kad apsemtų galvojau nupilsiu kas liks ryte bet nieko neliko... tik daug lb skanių girtų vaisių;-)

Simona rašė...

kaip smagu skaityti tokį komentarą, šypsena įsijungia nuo ausies iki ausies ir dar smagiau, kad suspėjai laiku :) kai suvynioji į sluoksnius folijos, kažkaip ramiau tampa laukti ;) o šiek tiek labiau svaiginantis pyragas manau nesugadino dar nei vienų Kalėdų, nujaučiu, kad bus labai puiku!!

Jūratė rašė...

Labas, Simona,

Norėjau Jūsų paklausti, ar merlę sumirkytą brendyje reikia nugręžti? Aš vakar ją nugręžiau prieš apklodama. Naudojau juodąją arbatą. Šį ryt galvojau, kad gal ten per sausa jam :) ir neapšlakščiau dar papildomai.. lauksiu atsakymo:) Ačiū!

Simona rašė...

Sveika, tikrai taip, jei merlė išdžiūsta, reikia pyragą šiek tiek pašlakstyti, kad nebūtų jis šlapias, bet gautų drėgmės ir labai svarbu sandariai apvynioti po to folija :)

Jūratė rašė...

Pyragas išėjo nuostabus! Ačiū! Gerų Jums metų ;)

Anonimiškas rašė...

Sveiki
Jei planuoju laistyti arbata, tai ir vaisius per naktį mirkyt tokioje arbatoje ir merlių arbatoj sudrekinti? viskas kaip aprašyta tik alkoholį keist arbata?

Simona rašė...

Tikrai, taip, alkoholį keisti arbata, bet rekomenduoju tokiu atveju kepti kažkur prieš dvi savaites, nes arbata nėra toks geras konservantas kaip alkoholis, taip pat labai svarbu arbatą pasaldinti.

Anonimiškas rašė...

Ačiū Simona, už receptą! Pyragas fantastiškas, mums skaniausias kai pastovi apie 2mėn. tad vaisiai mirksta ir vakare eisiu kept. Vyras šventėms nieko kito nenori, tik šio pyrago �� Ir vaisius mirkau 0.5L brendžio, bet kai suvynioju, taip ir neatvynioju iki valgymo ��

Simona rašė...

Skaityti tokį komentarą tiesiog balzamas sielai. Ačiū! Jau ir aš imu planuoti, kad šį savaitgalį kepsiu :)

reda rašė...

Sveiki, nutariau iškepti šio pyrago Kalėdinėms dovanoms, bet nutariau kepti keksiukų formose - ar neteko mėginti? ar reiktų kažką pakeisti tuomet? aišku, truputį jau vėluoju, bet užmerkiau su daugiau brendžio, gal prisirps pakankamai :)

Simona rašė...

Manau, Reda, viskas bus puiku, keksiukai bus lengvesnio skonio, bet nei kiek ne prastesnio :) reiktų sutrumpinti kepimo laiką. Po valandos jau reiktų tikrinti, ar neiškepę.

Bicesbice rašė...

Išsikepiau ir aš. Tik virsus turbut del karscio įskilo😑 labai blogai?

Anonimiškas rašė...

Po ilgu "klajoniu" daug isbandytu kalediniu pyragu, vel kepu pagal Jusu recepta ,jis man pats paciausias�� o kepu kaledinius kasmet nuo 2014...net gi pagal Mary Bery ne toks skanus gaunas kaip pagal sita recepta. ACIU ��

Agnė rašė...

Aš taip pat šiandien kepsiu. Pirmi metai bus be cukatų. Niekur neradau. Deficitas. Pati neišdrįsau pasidaryti. Dėl pyrago kaip ir rami būčiau, bet vaikai išprašė ir jiem iškepti. Tai bandysiu su juoda arbata drėkinti. Kažin kaip gausis

Simona rašė...

Anonimiškas, kaip man smagu girdėti, džiaugiasi mano širdis :) Ir ačiū už tai, kad nepatingėjot parašyti tokį teigiamą atsiliepimą - be galo malonu!

Agne, laikau kumščius, kad pavyktų, kas manau ir nutiks. Kiek žinau, juoda arbata irgi puikus konservantas, būtinai parašykit - man labai smalsu, kaip gaunasi su arbata.

Liuda rašė...

Šį pyragą kepiau jau porą kartų.Jis laikosi labai gerai ir jei yra kantrybės ar padėjai ir užmiršai, tai paskutinį gabaliuką suvalgiau liepos mėnesį. Skonis nepakartojamas. O cukatus verdu pati: apelsinus gerai nuplaunu, žieveles supjaustau kubeliais įpilu truputi vandens ir daug cukraus. Verdu iki būna permatomi. Laikau stiklainėlyje šaldytuve. Naudoju kepant keksus.

Unknown rašė...

Aš jau ketvirtus metus iš eilės kepu pagal jūsų receptą iš dešimtgubo kiekio. Ką tik susmulkinomr su vaikais kibirą gėrybių. Ačiū, kad pasidalino te!

Unknown rašė...

Sveiki, pirmi metai, kaio bandysiu šį Kalėdinį pyragą, manau pavyko viską kuo puikiausiai ir skaniausiai iškeoti. Tim dar kilo klausimas, ar nieko tokio, jei pyragą susukau dar tokį drungną!!! Ką ten nesušus jus labai?

Simona rašė...

Liuda, kaip smagu skaityti tokį atsiliepimą :) Ačiū už tokią gražią istoriją! O cukatų gaminimas namie iš viso yra magija ;)

Simona rašė...

Unknown, wau... iš dešimtgubo kiekio! Esu ir aš keletą metų tokias dirbtuves dariusi, atsimenu tą jausmą, kai namai pilni pyragų :) džiaugiuosi!

Simona rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Simona rašė...

Unknown, rekomenduočiau išvynioti, pasižiūrėti, kaip laikosi, suvilgyti marlę, jei sausa ;) laikau kumščius, kad pavyktų!

Anonimiškas rašė...

Ką tik iškepiau iš dvigubos normos du didelius pyragus, įskilo viršus, kažin ar dėl karščio ar dėl kepimo miltelių? bet didesnę bėdą turiu..pyragus iškepiau praktiškai be cukraus...gal 50-70 g. kliuvo vienam pyragui. Vaisiai saldūs, tikiuosi nebus labai blogas skonis..gal eitų kažkaip pataisyti dar situaciją?ačiū

Unknown rašė...

Labas! Pyragą kepsiu pirmąsyk (fingers crossed), norėčiau jį dovanoti, tai klausimas:

Ar rekomenduotumėte kepti popierinėje formoje? Tokioje būna pirktiniai keksai ar pyragai. Gal esate bandžiusi? Taip išeitų, kad iskepus popierinėje formoje pyrago iš jos neisimčiau ir vusą mėnesį laikyčiau susukusi > merliuką ir foliją ( ar nesuopelys?).
Is anksto dėkoju už komentarą :)

Anonimiškas rašė...

Prisipirkau produktų ir einu pradėti procesą. Kiekvienais metais sau sakydavau, kad kepsiu ir užvėluodavau. Šiais metais bus pirmas kartas🫠

Inesa rašė...

Taigi rašo kad kas dvi savaites :)