2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Prancūziška svogūnų sriuba su baltu vynu ir naminiu jautienos sultiniu

Svogūnų sriuba - tai viena iš pirmųjų mano gamintų kitokių sriubų. Visai neseniai per pavasarį ir vasarą primirštą šią tobulą šaltų orų sriubą pradėjau virti vėl: švelnūs karamelizuoti svogūnai, turtingas naminis jautienos sultinys, vos juntamas balto vyno aromatas ir viską karūnuojantis skrebutis su išsilydžiusiu burbuliuojančiu sūriu ant viršaus.

Na, nėra reikalo slėpti, galėčiau taip paruoštą svogūnienę valgyti kasdien, man ji - ne tik maistas, bet ir meilė kiekviename šaukšte. Tai štai, kad išvirti meile aprūpinančią sriubą, reikia surasti keletą valandų, greitai pakepinti svogūnai, užpilti sultiniu, paruoštu iš kubelių, sušildys ir užpildys išalkusių pilvukus, bet įsimylėti šią sriubą, vargu, ar įkvėps. O to ji tikrai verta...  


Nors nėra labai fotogeniška ir prabangi, greičiau atvirkščiai, paprasta kaip trys kapeikos, bet ji verčia užsimerkti, prieš paragaujant, ir nesurasti žodžių, norint apsakyti tobulą jos skonį. Todėl rekomenduoju, mėgaujantis gaminimo procesu, gal ir vyno taure, niekur neskubant ir galvojant apie mylimiausius, išvirti jiems šios sriubos. Tikrai jauku ir gera sušalusiems, pavargusiems ir išsiilgusiems saulės paruošti po apklotą ir iš orkaitės ištraukti po dubenėlį karštos sriubos. Nieko tokio kartais ją srėbčioti net ir lovoje, ypač žiūrint kokią už širdies griebiančią prancūzišką meilės istoriją. Taip, taip, žinau, esu beviltiška romantikė...  


Bet, sutiksite, ak, koks geras jausmas, kai Tu pakeli įsimylėjusias akis į pasaulį ir pastebi, kad jis irgi į Tave spokso. Gražiais vaizdais. Gerais žmonėmis. Auginančiais iššūkiais. Netikėtais apkabinimais. Lietingomis naktimis. Laiškais iš draugų. Bučiniais į kaktą. Džiaugsmo ašaromis Tau svarbių žmonių akyse. Ir kaip tokiais atvejais susivaldyti nuo širdį kutenančios romantikos? Ar įmanoma? Galvojant apie tai, prisiminiau puikią mintį: "Sometimes I pretend to be normal, but it gets boring. So I go back to being me." Labai užsimaniau apsikabinti :)  


4 valgytojams reikės:
Jautienos sultiniui:
850 g jautienos kulninės su kaulu
10 puodelių (puodelio talpa - 250 ml) šalto vandens
2 nuskustų ir išilgai perpjautų pusiau morkų
1 nulupto ir perpjauto pusiau svogūno
1 perpjauto pusiau poro
1 į keletą dalių padalyto saliero stiebo
Petražolių
Čiobrelių
2 arbatinių šaukštelių druskos

Svogūnų sriubai:
5 vidutinio dydžio svogūnų (apie 550 - 600 g nuluptų svogūnų)
50 g sviesto
1 arbatinio šaukštelio aliejaus
Druskos
Didelės šakelės čiobrelių
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
2 lauro lapelių
1/2 arbatinio šaukštelio cukraus
3 česnako skiltelių
1 kupino valgomojo šaukšto miltų
1/3 puodelio sauso baltojo vyno
4 puodelių jautienos sultinio
Maltų juodųjų pipirų
8 prancūziško batono riekelių
Tarkuoto sūrio mišinio, pavyzdžiui "Maasdam"+"Džiugas"


Prancūziška svogūnų sriuba su baltu vynu ir naminiu jautienos sultiniu


1. Sultiniui: nuplautą jautieną dėkite į šaltą vandenį, užvirkite, nugraibykite putas ir ant itin nedidelės ugnies virkite 3 valandas. Jei susidaro putos, vis jas nugraibykite. Daržoves apie 5 minutes apskrudinkite sausoje keptuvėje ir sudėkite į sultinį likus maždaug valandai su puse iki virimo pabaigos. Taip pat šiuo metu sudėkite ir petražoles, čiobrelius bei druską. Praėjus 3 valandoms, išimkite mėsą, sultinį nukoškite.
2. Sriubai: likus maždaug valandai iki sultinio virimo pabaigos, svogūnus supjaustykite griežinėliais. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, supilkite aliejų, suberkite svogūnus, įberkite pusę šaukštelio druskos, gerai išmaišykite, uždenkite ir 15 minučių, vis pakratant prikaistuvį, troškinkite nemaišant. Tada suberkite cukrų, įtarkuokite česnako skilteles, sudėkite lauro lapelius, čiobrelius ir, vis pamaišant, kas kokias 5 minutes, troškinkite uždengus dar apie 25 minutes, kol svogūnai gražiai pagels ir karamelizuosis.
3. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite, pakaitinant pora minučių, tada supilkite vyną, išmaišykite ir pakaitinkite apie 5 minutes, kol vynas išgaruos ir pasiliks tik aromatas. Užpilkite karštu sultiniu, išmaišykite ir virkite 30 - 40 minučių ant mažos ugnies. Įdėkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, džiovintų čiobrelių, šviežiai maltų pipirų, kai iki virimo pabaigos bus likusios kelios minutės.
4. Batono riekeles paskrudinkite (keptuvėje arba orkaitėje arba skrudintuve). Sriubą padalykite į 4 karščiui atsparius indus, tada ant sriubos sudėkite batono riekeles, jas gausiai apibarstykite sūriu ir 15 minučių kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

visi mano gaminimai baigiasi salotomis. bet čia vis užsuku apsižvalgyt. kai pamirštu užsukt gyvenimas atveda pats. labai įdomu būtų kada paskaityt kaip atėjai iki tokio pasaulio suvokimo

Anonimiškas rašė...

O kazi kaip gautusi be mesinio sultinio?

Simona rašė...

Anonimiškas, labai daug dalykų užaugino mane, į tai, kas dabar esu, ir kiekvieną dieną patirti dalykai performuoja suvokimą. Pavyzdžiui, kad ir, perskaičius Tavo žodžius, apėmė dėkingumas, įkvėpimas išeiti į balkoną, įkvėpti nakties oro ir tuo pačiu pasiųsti Tau apkabinimą. Ir dar tikriausiai tas nepaprastas laikinumo jausmas... nuo vaikystės jaučiu gyvenimo trapumą ir noriu išgyventi kiekvieną dieną kiek įmanoma pilniau.

Simona rašė...

Tikrai neblogai gaunasi ir su daržovių sultiniu, esu virusi keletą kartų, skonis ne toks sodrus, bet man patiko :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū Jums, už tai, kad dalinatės viskuo: receptais, mintimis, teigiamomis emocijomis, savimi. Aš vis pagalvoju, iš kur Jūs turite tiek daug duoti kitiems? Koks Jūsų gyvenimas? Ką jame veikiate? Ateinu, paskaitau ir išeinu geresnė. Ačiū.

Simona rašė...

Anonimiškas, ačiū už šiltą komentarą. Lygiai taip pat aš galvoju apie skaitančius, kokie jų gyvenimai, kas jiems įdomu :)Ir kaip mažas vaikas šokinėju iš laimės, kai kas nors po įrašu palieka vieną kitą žodį - kaip laiškelį ;)