2013 m. rugsėjo 27 d., penktadienis

Galvoti vien tik apie ateitį – nebūti dabartyje...

Galvoti vien tik apie ateitį – nebūti dabartyje. Kai kurie žmonės yra taip susitelkę į savo tikslus, į tai, kas dar bus, jog jiems visada trūksta laiko dabarčiai, t.y. jiems sunkiai sekasi netgi ją matyti. Gaunasi taip, jog planai ir darbai tampa svarbesni už žmones (save, artimuosius, draugus), dėl kurių jie daromi. Gaunasi taip, jog netgi pinigai ir statusai tampa svarbesni už žmones: vietoj apkabinimų ir pokalbių vaikams dovanojami brangiausi žaislai, o vietoj bučinių ir vakarienių artimieji apiberiami irzlumu, nuovargiu bei pagyromis, kiek uždirbta, kas įsigyta. Kartais pagalvoju, gal jei žmogui būtų skirta tarnauti tik materialiam pasauliui, tikriausiai vietoj jausmų gamta jam būtų davus papildomas rankas ar dar vieną galvą.



Jei bėgate, sustokite ir pasidžiaukite, nesvarbu, kur bebūtumėte: darbe, namie, traukinyje, parke... Pasidžiaukite tuo, kas jus supa: šiltas vilnonis apklotas, kavos aromatas, saulės spinduliai, vėjo šuorai, linksmi žmonės. Nusišypsokite, plačiai išskėskite rankas ir apkabinkite pasaulį, tokį, koks jis yra šią akimirką. Taip, žinau, tikrai netobulą, verčiantį sukti galvą, ieškoti sprendimų, kartais pykti ir verkti. Bet, kai priimi pasaulį, toks koks jis yra, įsižiūrėdas ir įsiklausydamas į jį, pamilsti žmones, nieko iš jų nereikalaudamas ir jų nesmerkdamas, geri dalykai patys pradeda kristi į rankas ir belieka tik stebėtis, už ką man visa tai.



Galima sakyti užaugau ant tarkuotų morkų, paskanintų žiupsneliu cukraus, ir dabar suvalgau krūvą jų. Valgau morkas ir žalias, ir keptas, ir virtas. Vėstant orams, ypač mėgstu tirštas trintas morkų sriubas. Šįvakar dalinuosi aštrios morkų sriubos su citrinos sultimis receptu. Imbieras ir malta ugninė paprika garantuoja vasarišką šilumą. Jei sušalote, pabandykit ;)



4 porcijoms reikės:
1 litro daržovių sultinio
1 vidutinio dydžio svogūno
1 nedidelės saliero šaknies (maždaug svogūno dydžio)
500 g nuskustų morkų
1/2 nedidelės paprikos
2 didelių česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1/4 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/4 arbatinio šaukštelio kario
1/4 arbatinio šaukštelio maltų ugninių paprikų
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Aštri ir tonizuojanti morkų sriuba

1. Užvirkite sultinį. Nuskuskite morkas, nulupkite svogūną, saliero šaknį ir česnako skilteles. Svogūną, papriką, česnako skilteles ir salierą supjaustykite mažais gabalėliais. Morkas supjaustykite pusmėnuliais.
2. Dideliame prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, supilkite aliejų. Suberkite svogūną, šiek tiek druskos, salierą ir česnaką, išmaišykite, kepkite ant vidutinės ugnies 4-5 minutes. Tada suberkite morkas ir papriką, išmaišykite, kepkite ant mažos ugnies uždengę apie 10 minučių. Vis pamaišykite.
3.  Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies 15 minučių. Kai praeis 15 minučių, įmaišykite imbierą, karį, ugninės paprikos, citrinos sulčių ir sezamų aliejaus. Pavirkite dar minutę.
4. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir suplakite sriubą plaktuvu, kad būtų vientisa tyrė. Grąžinkite sriubą į prikaistuvį, pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Šiandien vakarienei gaminau šią sriubą,tik dėjau daugiau čili, nes mėgstu aštriai, tai gavosi labai maloniai sušidanti sriuba. Ypač puikiai tinka, kadangi jau jaučiasi pirmieji peršalimo simptomai. Dėkui už receptą!

Simona rašė...

Įsivaizduoju, kad gavosi tikrai tikrai antigripinė sriuba :) Mano aštrumo pomėgis pasibaigia ties nurodytu kiekiu čili, o mano žmogui irgi galima ir dvigubai tiek įmaišyti :)Tikiuosi, kad sriuba, šiltos kojinės ir nusiteikimas nesirgti išsklaidys peršalimą ;)Nors kartais visai gerai rudenį susisukti į apklotą ir šiek tiek karščiuojant nuo visko pailsėti ;) Ačiū už gerus atsiliepimus :)

Anonimiškas rašė...

Labai labai labai skani! Tiek aš tiek maniškis mėgstam aštriai, tai sriubos per vieną vakarą nebeliko.. :)

Simona rašė...

Kaip smagu :) Pas mus irgi šios sriubos labai greitai nelieka :) Ačiū už gražius žodžius - šypsausi ;)