2011 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

Netiesa, kad sėkmė skirta tik nedaugeliui

Dienų būna visokių: gerų, liūdnų, tingių, lietingų, džiaugsmingų, blankių, neužmirštamų ir kupinų meilės gyvenimui. Būna ir tokių dienų, kai norisi susikrauti lagaminus ir išvykti į negyvenamą salą, kad galėtum nuo visko ir nuo visų pasislėpti. Tais momentais blogiausia būna tai, jog supranti, kad problemų toks pabėgimas neišspręs, gal tik dar labiau pablogins padėtį, bet kovoti, atrodo, visai nėra jėgų. Kai nebežinau, ką daryti, imuosi vienos labai paprastos taktikos, mintyse ar net pusbalsiu sau kartoju - tik nepasiduok! Tik nepasiduok! Juk nepasiduoti, kai sunku, - tai pati geriausia galimybė įrodyti sau, kad nesi iš kelmo spirta (-as)!
Juk kas nedaro klaidų? Jei norėtume visada viską atlikti gerai, turėtume būti visagaliai. Svarbiausia neišsigąsti būti neteisiais, neišsigąsti klįsti, nesustoti ir judėti į priekį. Negalima leisti, jog gyvenimas bėgtų pro mus, aplenktų ir paliktų su mintimis apie nelaimes. Netiesa, kad sėkmė skirta tik nedaugeliui, svarbiausia didžiuotis savim, koks esi, kalbėti tai, ką jauti ir daryti tai, ką iš tiesų nori Tu.   


Mano mielas skaitytojau, niekada nesvarstyk, ar švytėti laime, jei jos labai daug jauti širdy, nebijok duoti kitiems, net jei turi tuo momentu visai nedaug, nebijok apkabinti ir nušluostyti ašaras tam, kam diena liūdna ir nenusisekusi. Nes kartais mums visiems labai reikia, kad padėtų kas nors nepasiduoti, kad išgirstų tą mūsų vidinį siekimo įveikti nesėkmes balselį ir padrąsintų, jog mes galim tai padaryti, nepaisant nieko.
Dar viena mano blogos vidinės savijautos įveikimo taktika - virtuvės terapija, kurios metu gimsta kūrybiški šedevrai arba paprastučiai sausainukai. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be šilumos, skildančios iš orkaitės, prikaistuvių, cinamono lazdelių ir kitų virtuvinių niekučių. Pavyzdžiui, pagaminkite ir paskanaukite traškių vištienos gabalėlių saldžiarūgščiame padaže, tai visada pašviesina gyvenimą, jei jis netyčia būna apsiniaukęs. Tai žavus ir smagus maisto gaminimo būdas.

Kalbant apie šį receptą, jis išbandytas 101 kartą ir niekada nenuvylė - neapsakomai gardus kvapas, saldžiarūgščio padažo ir traškios vištienos magija plius pagaminta su didžiule meile ir dėmesingumu mažutėje namų virtuvėje. Tikrai patiks tiems, kas mėgsta valgyti kinietišką arba šiek tiek netradicinį maistą. Dažniausiai, kai pagaminu pilną prikaistuvį, visi kraipo galvas, kad tiek nesuvalgysim, bet, vos paragavę, užmiršta savo žodžius ir prikaistuvis greit ištuštėja. Žinoma, taip gaminant vištieną, susigaištama šiek tiek laiko, bet, manau, savaitgalio pietūs to tikrai verti. Todėl, jei vieną sekmadienio rytą nesugalvosite kuo nustebinti savo šeimą, siūlau drąsiai pagaminti šį patiekalą. 
   

Traškūs vištienos gabalėliai saldžiarūčiame padaže

6 didelėms porcijoms reikės:
1 kg vištos krūtinėlių
2 vidutinio dydžio svogūnų
3 paprikų (apie 600 g)
1 arbatinio šaukštelio druskos
4 česnako skiltelių
1/2 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
2 arbatinių šaukštelių kukurūzų miltų
aliejaus
500 g konservuotų ananasų kubelių

Saldžiarūgščiam padažui:
3/4 puodelio sulčių nuo konservuotų ananasų (apie 190 ml)
2 valgomųjų šaukštų baltojo vyno acto
1/2 puodelio pomidorų padažo (apie 125 ml)
3/4 puodelio sojų padažo (apie 190 ml)
2 valgomųjų šaukštų skysto medaus
3 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus
2 arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo

Traškiai tešlai:
1 lengvai išplakto kiaušinio baltymo
170 ml labai labai šalto gazuoto mineralinio vandens
1/3 arbatinio šaukštelio sodos
1/3 puodelio kukurūzų miltų
1/3 puodelio miltų
Žiupsnelio druskos
1-2 ledo kubelių

Mano puodelio talpa - 250 ml.

Pirmiausiai, pasiruoškite: svogūnus nulupkite ir susmulkinkite, kaip jums labiausiai patinka, aš pjaustau griežinėliais. Paprikas, išėmę sėklas, susmulkinkite 1 cm dydžio kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir plonai supjaustykite. Vištos krūtinėles supjaustykite 1 cm kubeliais.

Tada, dubeny sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų miltų, 1 šaukštelį druskos, maltą imbierą, pusę susmulkintų česnakų bei juoduosius pipirus ir šiame mišinyje apvoliokite vištos gabalėlius.

Trečia, paruoškite traškiąją tešlą. Į dubenį suberkite miltus, kukurūzų miltus, sodą ir žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite. Įplakite į miltų mišinį išplaktą kiaušinio baltymą, mineralinį vandenį - svarbu tai atlikti greitai ir neperplakti tešlos. Į tešlą įdėkite ledo kubelius.

Į įkaitintą kinišką arba didelę įprastą keptuvę įpilkite 3-4 šaukštus aliejaus ir pasukiokite. Kiekvieną vištos gabalėlį, pasmeigę šakute, pamirkykite į tešlą. Kai aliejus įkais iki 180 C temperatūros arba įmesti keli tešlos lašeliai kaip mat ims čirškėti, gruzdinkite mėsos gabalėlius, išmirkytus tešloje. Gruzdinkite ne visus iš karto, o per penkis ar šešis kartus; po 3-5 min., kol tešla išsipūs ir pasidarys aukso spalvos. Vis įpilkite papildomai aliejaus. 

Kai iškepsite visus vištienos gabalėlius, keptuvę iššluostykite popieriniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite ant ugnies. Kai gerai įkais, įpilkite pora šaukštų aliejaus ir sudėkite svogūnus. Išmaišykite ir kepkite 2 min. Įmaišykite likusią dalį česnakų ir paprikų gabalėlius. Vis pamaišant, kepkite 5 - 7 minutes. 

Kol paprikos kepa, pasiruoškite padažą: prikaistuvyje sumaišykite sultis nuo konservuotų ananasų, actą, pomidorų padažą, sojų padažą, medų ir cukrų. Užvirkite ir leiskite pavirti apie 5 minutes, tada įmaišykite kukurūzų miltus. Padažą dar pora minučių pavirkite, kad sutirštėtų.

Kai paprikos suminkštės, sudėkite ananasų kubelius, supilkite padažą, sudėkite apkepusią vištieną, išmaišykite. Pavirkite, nepamirštant pamaišyti, dar 5-7 minutes. Paragaukite ir, jei norite, paskaninkite, įpilkite daugiau sojų padažo, cukraus ar pomidorų padažo.

Skaniausia su ryžiais :) Ryžius užkaiskite, kai pradėsite kepti vištieną. Skanaus!

6 komentarai:

Justinas rašė...

Norime bendradarbiauti su jūsų blogu. Ar galite parašyti mums el.paštu į biuras@klientupaieska.lt arba paskambinti telefonu 8 670 243 14 ir aptartume tai plačiau, nes nerandame jūsų kontaktų. Ačiū, iki malonaus Justinas Ilisevičius.

Indrė rašė...

Na štai šiandien gaminsiu :)

Indrė rašė...

Na va atėjau ir pasidžiaugti ir pasiguosti.
Tešla vištienai išėjo puiki! Traški, gražiai pūtėsi. Tikrai labai skani.
Na bet padažas tai buvo kažkas baisaus - išmesti teko viską, nes valgyt buvo neįmanoma. Bet įtariu čia mano taupumo kaltė - vietoje normalaus Kikkoman sojų padažo nusipirkau, kažkokį pigų, tamsų, kuris turėjo anyžiaus aromatą...

Simona rašė...

Indre, kaip gaila, kad kažkas nepasisekė ir teko viską išmesti, fui, kaip nemalonu, ypač, kai šis patiekalas vienas mano šeimos mylimiausių ir dar nebuvo niekad nepasisekęs. Kitą sykį gamindama, dar sykį patikrinsiu, ar teisingai esu surašiusi padažo receptą.

Indrė rašė...

Na nieko nepadarysi, kaip buvo taip. Jau iškart man tas sojos kiekis įtartinas pasirodė juk ji sūri labai...

Simona rašė...

Dar sykį gaminau šį patiekalą, gavosi labai puikus ir skanus. Viską labai tiksliai matavau, nesuprantu, kodėl Tau jis gavosi nevalgomas. Man tikrai dėl to liūdna :(