2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Apie pirmąjį sniegą ir šventines bandeles

Einu vėlyvo lapkričio murzinomis gatvėmis, ant veido jaučiu smulkutėlę lijundrą, klausausi man niekad nepabostančių kalėdinių dainų, kartais užsimiršusi pusbalsiu pradedu niūniuoti kartu su atlikėjais ir taip pavogiu šypsenas iš skubančių praeivių. Svajoju, jog pradeda snigti, jog sniegas vis krenta ir krenta, ir atrodo, jog sustočiau, užsimerkčiau ir išvysčiau save stovinčią puriame sniege.
Žiūriu į spalvotus dėžučių ir žaisliukų kalnus, tvarkingai sukrautus parduotuvių vitrinose, į žibančius papuošimus, į sidabrines ant langų priklijuotas snaiges. Negaliu atsižiūrėti į tą tirštą kalėdinį spindesį, kuris iš lėto pasiglemžia visą miestą. Esti daug tokių dienų, kai užtenka tik "plaukti" virš viso šventinio šurmulio, nieko neperkant ir nesvajojant įsigyti, tik į širdį susidedant geruosius jausmus.
Saulei leidžiantis, po visos dienos klajonių, grįžtu namo, nusitraukiu batus, nusivelku paltą, po šiltu vandeniu nusiprausiu rankas ir veidą, užsirišu prijuostę, užsikaičiu vandens ir pradedu minkyti tešlą.
Kas gali būti žavesnė šalto vakaro palaima nei ką tik iš orkaitės ištrauktos, skleidžiančios jaukią šilumą, minkštos, su didžiule meile iškeptos šventinės bandelės. Aromatas, kuris pasklinda po namus, bandeles gausiai apibarstant cukraus ir cinamono sniegu, sukviečia visus į virtuvę kartu su nekantrumu, kuo greičiau vieną pagrobti dar iš skardos ir paragauti. Nes bandelės viduje slepiasi tirštas ir truputį svaiginantis, tikromis Kalėdomis kvepiantis įdaras. Mmm...Skanumėlis...
... ir apgaubiantys prisiminimai... 
Prisiminime grįžta 2010 m. besibaigiančio spalio popietė, laukai, žalios eglės, tamsus dangus, ilgas pasivaikščiojimas su vaikystės drauge. Vaikščiojom pasnigtu keliu po snaigių trupiniais, sustojusios jas gaudėm, žiūrėjom, kaip jos minkštai leidžiasi į delnus, pasislėpusius po storomis pirštinėmis. Po pusvalandžio ramaus stovėjimo buvome panašios į apsnigtus, lapų dar visiškai nenumetusius medžius, kurie stiebėsi tolumoje, o kai pagaliau pajudėjom, iš paskos nusekė pėdos... ir sekė mus beveik iki namų, kuriuose kepėm šias bandelės ir gėrėm karštą vyną. Neprisimenu, kiek šių bandelių suvalgėm, bet tikrai daug :)
 
Šventinės bandelės

20 minkštų ir kvepiančių tikromis Kalėdomis bandelių reikės:

Tešlai:
3 puodelių miltų
3 valgomųjų šaukštų cukraus 
Nedidelio žiupsnelio druskos
50 g kambario temperatūros sviesto
1/2 puodelio pieno
2 kiaušinių
6 g sausų mielių 

Įdarui: 
Spanguolių, obuolių ir džiovintų uogų įdaro 

Apvoliojimui:
2 valgomųjų šaukštų šalto vandens
2-3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros 
3 valgomųjų šaukštų cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono

1. Pirmiausia, į didelį dubenį suberkite 3 puodelius miltų. Matuojant miltus, pasemkite juos puodeliu ir perteklių nubraukite švariu peiliu. Puodelio su miltais jokiu būdu negalima smarkiai purtyti ar daužyti į stalą, nes miltai sukris ir jų kiekis bus kur kas didesnis, nei reikia. Suberkite cukrų ir druską, gerai išmaišykite plakimo šluotele - taip miltuose bus daugiau oro, kuris reikalingas, kad mielės gerai atliktų savo darbą.
2. Sviestą susmulkinkite į nedidelius gabaliukus ir sudėkite į miltus. Trindami nykštį į kitus pirštus sviestą sumaigykite su miltais, kad susidarytų smulkus mišinys - turi nelikti stambių sviesto gumulėlių. Sausas mieles įmaišykite į šį mišinį.
3. Pieną truputį pašildykite (iki kūno temperatūros, t.y., į pieną įmerkus pirštą, jaučiasi maloni šiluma). Jei pieną perkaitinote, palaukite, kol atvės, nes karštas pienas visiškai nedraugauja su mielėmis. Kiaušinius lengvai išplakite šakute. Miltų viduryje padarykite duobutę, supilkite į ją pašildytą pieną ir kiaušinių plakinį. Iš pradžių pieną su kiaušiniais į miltus įmaišykite šakute, po to švelniai rankomis tešlą minkykite apie 5 - 7 minutes, kol gausite elastingą tešlos rutulį. Minkymui prireiks apie 2-3 papildomų šaukštų miltų - vis pasibarstykite rankas, kai pajusite, kad tešla labai prie jų limpa.
4.Tešlos paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluostėliu ir dubenį su tešla pastatykite šiltai, pvz, ant šilto vandens puodo, kad tešla pakiltų. Po 1-3 valandų tešlą vėl išminkykite.
5. Tešlą padalykite į 20 kuo lygesnių dalių: galite naudoti svarstykles arba tai padaryti "iš akies". Gautus gabalėlius pridenkite rankšluostėliu, imkite po vieną, tarp delnų suformuokite rutuliuką, jį ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite apie 1 cm storiu, į vidurį įdėkite vieną arbatinį šaukštelį įdaro, kraštus sulipdykite. Taip iš visų tešlos gabalėlių padarykite bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi ištiestą skardą "siūle į apačią" ir pridengę rankšluostėliu palikite apie pusvalandžiui pakilti, po to skardą pašaukite į iki 190 C įkaitusią orkaitę ir kepkite 20-25 minutes, kol gražiai apskrunda viršus. Prieš kepant, bandeles galite aptepti su trupučiu vandens išplaktu kiaušiniu, bet mano šaldytuve daugiau negu 2 kiaušinių buvo nerasta :)
6. Kol bandelės kepa, viename dubenėlyje išmaišykite vandenį su cukraus pudra, o kitame sumaišykite cukrų su cinamonu (mano tėtis šiuo mišiniu obuolių pyragus apibarsto irgi labai labai skanu). Iš orkaitės ištrauktas bandeles ir pradžių aptepkite saldžiu vandeniu, po to apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Skanaus :)
P.S. Iki Kalėdų dar liko 24 dienos ;)

Komentarų nėra: