2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Sniego ilgesio ir prieššventinio liūdesio įveikimas

Kai diena po dienos krapnoja šaltas vėlyvo lapkričio lietus, o popietės vis greičiau pavirsta vakarais, labiausiai noriu ramiai vartytis lovoje. Arba, jei apima įkvėpimas, išeiti pasivaikščioti ir apsižvalgyti, kaip su kiekviena diena mieste įsižiebia vis daugiau kalėdinių švieselių. Einant dažniausiai svajoju apie baltą ir purų kaip cukrus vata sniegą... 
Nebent šalia eina koks mielas širdžiai žmogus ir mano svajos pasiklysta tarp dialogo žodžių. Būtent vakar taip ir atsitiko, kai su pažįstama keliavome ieškoti šventėmis kvepiančios arbatos.

- Per Kalėdas jaučiuosi itin vieniša, - staiga, kalbant apie arbatas, pasakė ji.

- Pasijuntu nusivylusi, kai šventės būna visai kitokios nei filmuose, atvirukuose, dainose ir joks stebuklas neįvyksta, - tęsė ji.

- O Tu mėgaukis laukimu, nesukrauk atsakomybės tai vienai dienai, kad ir šiandien, grįžusi namo, pasidaryk arbatos, užsimauk storas vilnones kojines ir iškarpyk keletą popierinių snaigių, pasipuošk jomis langą, - net nedvejodama atsakiau jai.
Po to kalbėjome apie šaltas žiemas, mandarinų ir eglučių kvapą ir staiga kažkaip viskas pasidarė spalvingiau.

Jei ir Tave apėmė prieššventinis liūdesys ar kaip mane kažkoks keistas ilgesys... sniego, šalčio... neįsivaizduoju, kas kitas padėtų viską sustatyti į savo vietas, jei ne šis tikrai žiemiškas vaizdo klipas.

Buvo šalta žiema. Vanduo nuo šalčio sustingo į ledą. Balto sniego patalu apsitengė žemė. Šerkšnu pasipuošė medžiai.

Mėgaujamės...


Taip pat su drauge kalbėjome ir apie labai kalėdinius angliškus trapios tešlos pyragaičius... kurie ypatingi ne tik tuo, kad atrodo gražiai ir yra labai skanūs, bet ir tuo, kad ragaujant pirmąjį turi sugalvoti norą. O juk kuo daugiau galimybių galvoti norus, tuo smagiau :)
Kai pirmą kartą paragavau šių pyragaičių, jais mane prieš pat Kalėdas pavaišino svajingoji Eglė, iš karto kilo klausimas: iš ko pagamintas įdaras? Be abejo, iš džiovintų uogų. Bet buvo dar kažkas, dėl ko įdaras vienu metu atrodė ir sodrus, ir gaivus, ir trupučiuką svaiginantis. Laimė, Eglė su manimi pasidalino šauniu įdaro receptu, o gavusi jos visišką pritarimą, juo dalinuosi ir su Jumis.
Tai, mano manymu, gana greitas kepinys, nors jam paruošti ir reikia dviejų dienų: pirmą darbo dienos vakarą suminkau tešlą ir išsiverdu įdarą, o antrą - formuoju ir kepu pyragaičius. Žinoma, darbo nemažai, bet kai iš orkaitės pradeda skilti jaukus aromatas, supranti, kad šie pyragačiai tikrai verti visų įdėtų pastangų.
Kepant šiuos pyragaičius, praverstų forma mini keksiukams kepti.


Angliški kalėdiniai trapios tešlos pyragaičiai - Mince Pies

36 mažiems pyragaičiams, kuriuos valgydama visada šypsausi ir pajuntu Kalėdos jau čia pat :)

Tešlai
250 g miltų
125 g sviesto
2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1 kiaušinio trynio
1 apelsino sulčių

Įdarui
30 ml pusiau saldaus raudono vyno
45 g rudojo cukraus
75 g spanguolių
1/2 didelio obuolio
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
25 g džiovintų datulių
25 g razinų
25 g džiovintų spanguolių
1/2 mandarino
10 ml brendžio
1/4 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
25 g susmulkintų migdolų
1/2 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 šaukšto medaus

1 diena
Pirmiausiai, pradėkime nuo tešlos. Tai paprastas saldžios trapios tešlos receptas, todėl net jei niekada gyvenime nebuvote kepę jokio pyrago, manau, jums pavyks puikiai. Į dubenėlį nusijokite miltus. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais. Sviesto kubelius sudėkite į miltus, kubelius atsargiai juose apvoliokite, dubenėlį įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį maždaug pusvalandžiui.
Apelsino sultis supilkite į nedidelį stiklainį ir taip pat padėkite į šaldiklį. 
Tuo tarpu pagaminkite įdarą: susmulkinkite datules, nutarkuokite gerai nuplauto mandarino žievelę ir išspauskite sultis, į prikaistuvį supilkite vyną, suberkite rudąjį cukrų ir, kaitinant ant mažos ugnies bei nuolant maišant, cukrų ištirpinkite. Tai užtruks apie 3 minutes. Tada į vyno ir cukraus sirupą suberkite spanguoles ir išmaišykite. Taip pat įmaišykite cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius - neapsakomai mėgstu šiuos prieskonius. Kai įdaras užvirs, suberkite džiovintas spanguoles, datules ir razinas. Galiausiai įmaišykite mandarino žievelę ir sultis. Troškinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišant, apie 10 minučių. Nulupkite obuolį ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Praėjus 10 minučių, įmaišykite juos į įdarą, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite, neužmirštant pamaišyti, dar 10 minučių. Geriausia maišyti mediniu šaukštu. Taigi, po dvidešimti minučių, kai prikaistuvyje beveik neliks skysčio, prikaistuvį nuimkite nuo ugnies ir leiskite masei šiek tiek atvėsti. Palaukite apie penkias – aštuonias minutes. Į šiek tiek atvėsusią masę įmaišykite brendį, vanilinį cukrų, medų, susmulkintus migdolus ir migdolų ekstraktą. Šaukšto nugarėle šiek tiek patrinkite masę, kad taptų vientisesnė. Atvėsusį įdarą sudėkite į stiklainį ir padėkite į šaldytuvą.
Iš šaldiklio ištraukiame miltus su sviesto kubeliais ir ledines apelsino sultis. Dviem peiliais kantriai sviestą kapokite į miltus, kad susidarytų smulkūs grumsteliai. Suberkite cukrų ir trindami nykšty į kitus pirštus sviesto ir miltų grumstelius sumaigykite su cukrumi, kad susidarytų trapus mišinys. Tai turi užtrukti apie 2 minutes. Tada į šį miltų ir sviesto mišinį šakute įmaišykite išplaktą kiaušinį bei apelsino sultis. Švelniai maigykite, kol gausite tešlos rutulį. Tai neturi būti vientisa ir elastinga tešla, minkykite tik tol, kol susiformuos gražus rutulys - per daug minkyti nevalia. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.

2 diena
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Tešlą, jei reikia, truputį atšildykite, jog eitų lengvai iškočioti. Iš plonai iškočiotos tešlos pjaukite apskritimus, įklokite į kepimo skardos formeles, išteptas aliejumi, įdėkite po arbatinį šaukštelį įdaro, ant viršaus uždėkite iš tešlos išpjautą žvaigždutę. Kepkite apie 15-25 minutes. Atidžiai stebėkite, kad per daug neapskrustų.

P.S. Iki Kalėdų liko 31 diena - pats laikas pagalvoti ir apie kalėdinį pyragą :)

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Čia randu daug labai skanių dalykų, dažnai receptus išbandau. Tik tekste daugoka lyrinių nukrypimų, kuriuos praleidžiu... O šiuos pyragaičius būtinai kepsiu :)

Asta rašė...

labai labai mėgstu 'mince pies', ypatingai su pienu :) o taviškiai dar ir pasipuošę :)

Simona rašė...

Anonimiškas, labai džiugu, kad surandi ir išbandai skanių dalykų pas mane :) Gerai tai žinoti ;) Ačiū :)

Asta, aš ir juos labai mėgstu :) su pienu ir su kakava ir su karštu vynu :D