2011 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Iš lėto ateina Kalėdos

Vieną vakarą, naršydama po mėgstamiausias interneto svetaines, pas Jurgą pamačiau varškės keksą su kriaušėmis. Švelnumu spinduliuojančios nuotraukos palietė kažką iš praeities (o gal kažką iš spalvotų sapnų)ir įkvėpė skubėti į parduotuvę įsigyti varškės.
Ir iš jausmų, kurie apėmė, svajojant, kaip kepsiu šį keksą, supratau, kad šis kepinys bus truputį kitoks. Kitoks dar ir todėl, kad, kaip pranešė viena miela mano draugė, "Skaipu" siųsdama kutenančius linkėjimus, iki Kalėdų liko tik 37 dienos. Imant varškę, pasivaideno, jog pakvipo taip, tartum, kur, parduotuvės kamputį, kas virtų karštą vyną su cinamonu, vanile ir apelsinų žievelėmis. 
Parduotuvė buvo apypilnė truputį išsiblaškiusių ir skubančių pirkėjų, aplinkui lyg bitės zvimbė kalėdinius mažmožius į lentynas kraunantys pardavėjai, mano mintys sėdėjo prie karšto gėrimo puodelio, o aš bandžiau klausytis, kaip iš lėto ateina Kalėdos.
Labai svarbu pajusti tikrąją Kalėdų - šiltų ir jaukių - dvasią, kuri sau po nosim niūniuoja kalėdines dainas, kurios niekada nenusibosta. Labai svarbu nepasiduoti visokio plauko liūdesiams ir prisigalvoti mažyčių stebuklų, jei dėl kažkokių - tiesiog nepaaiškinamų, priežasčių, jie užtruko įvykti. Labai svarbu dabar nusišypsoti ir taip padaryti pasaulį gražesniu. Kaip smagu, kad šypsaisi :)

 

Rašant šį įrašą, klausausi Kalėdinių dainų ir siunčiu Tau visus geriausius jausmus, svajones ir kitus grožius, kurie į šias dainas sudėti ;)Tuoj eisiu miegoti, o prieš miegą iš slapto stalčiaus išsitrauksius senus dienorasčius ir ieškosiu įkvėpimų.

1. She & Him - Have Yourself A Merry Little Christmas
2. Sarah McLachlan - I'll be Home for Christmas
4. She & Him - The Christmas Song
5. Olivia Ong - My Favorite Things


Receptą rastą pas Jurgą truputį pakeičiau: užuot pirmą kriaušę susmulkinusi kubeliais ir įmaišiusi į tešlą, ją taip pat supjausčiau skiltelėmis, o šias susmaigsčiau į tešlą. Tą patį padariau ir su antra kriauše. Be to, apimta šventinio virpuliuko, kriaušes truputį "pamarinavau" - truputis cinamono, truputis vanilinio cukraus, truputis citrinos žievelės - štai ir nejučia imi niūniuoti "Thank God it's Christmas".
Kadangi mėgstu mažus virtuvės nuotykius, pyragui iškepus, aptepiau jį išlydytu šiltu abrikosų džemu, sumaišytu su smulkintais mano mėgstamiausiais migdolais.  Yummy...

Tikrai nepameluosiu, tai pats geriausias varškės keksas, kokį tik man teko valgyti. Jis minkštas, raminantis ir patikimas, todėl tiesiog prašyte prašosi būti kepamas ir valgomas, artėjant Kalėdoms. Ačiū Tau, Jurga, ačiū labai, kad daliniesi tokiais stebuklais :)



Jurgos varškės keksas su kriaušėmis
 
115 g sviesto
160 g ir 1 valgomojo šaukšto cukraus
200 g riebios arba pusriebės varškės
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
3 kiaušinių
225 g miltų
Nepilno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 didelių kriaušių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1/2 nedidelės citrinos žievelės
70 g migdolų
100 g abrikosų džemo

1. Varškę keletą kartų permalkite per mėsmalę, ištrinkite per sietelį arba, kaip dariau aš, išsukite virtuviniu kombainu iki kreminės masės. Dar kartais, dažniausiai savaitgaliais, kai atsiranda daugiau laiko, varškę išsuku mediniu šaukštu.
2. Kambario temperatūros sviestą labai gerai išsukite su 160 g cukraus ir 1 arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus iki purios masės. Nepatingėkite ir šiame žingsnyje įdėkite, kiek galima daugiau pastangų.
3. Sumaišykite varškės masę su sviesto mase ir po vieną įmaišykite kiaušinius. 
4. Atskirame dubenyje persijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite į sviesto, varškės ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Maišykite mediniu šaukštu, iš lėto, tik tol, kol matysis sausų miltų. 
5. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis. Apiberkite 1 valgomuoju šaukštu cukraus, 1 arbatiniu šaukšteliu cinamono, 1 arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus ir citrinos nutarkuota žievele, gerai apvoliokite.
6. Kepimo formą (21 cm ilgio) išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu sukrėskite tešlą ir susmaigstykite "pamarinuotas" kriaušių skilteles. Kepkite 170 - 175 C temparatūroje apie valandą ar valandą ir 10 minučių.
7. Iškepusį keksą aptepkite išlydyto abrikosų džemo ir susmulkintų riešutų mišiniu.
Skanaus ir nesušalkit :)

9 komentarai:

Indrė rašė...

Kaip aš norėčiau bent trupinio tos Kalėdų nuotaikos pavogti. Ir nors atrodo laukiu,. ruošiuosi, kepu siųsdama geriausias mintis, atėjus TAI dienai nuliūstu ir nesidžiaugiu. Bandau save stabdyti, (nes užvakar prisižadėjau sau ir Beatai, kad būsiu pozityvesnė), bet gashhh kaip bijau, kad ir šiemet taip bus...

Keksas mane irgi vilioja šis. Ir tavo pabandymas rodo, kad čia geras reikalas. Taigi teks matyt ir man suteikti antrą šansą kriaušėms kepiniuose :)

Unknown rašė...

Ech, Tu mano vienas gražiausių stebuklų. Turbūt įkvėptum optimizmo net ir pačią baisiausią dieną. :)

Unknown rašė...

Wow, nesitikėjau tokios reakcijos į keksą :D Kaip faina, kad patiko.

Ieva rašė...

Jauku, šilta ir kvepia Kalėdom Tavo bloge :) Labai svajingai ir šventiškai nuteikiančios dainos. O keksas atrodo laabai apetitnai!

Septyni virtieniai rašė...

gerai tau, kad kalėdos pas tave iš lėto ateina. Mane tai užklumpa netikėtai, iš pasalų. Atbundu vieną rytą, o tos jau beveik čia, ėėėėjjjj, mane žadina, tampo už kojos pirštų, ėėėėjjjj, atėjom, o dovanas ar pasiruošei? Meeee... mekenu aš, kavojuos po kaldra, bet deja deja tenka lįsti lauk ir generuoti savyje nuotaiką... bent kokią nors...

jurate rašė...

O as savaitgali jau isbandziau si keksa, ot! Skanutis, grazutis, tik gaila, kad nekvepia taip, kaip kad obuoliniai kepiniai. Gal kriauses kaltos? :(

Simona rašė...

Indre, Tavyje daugybė daugybė pozityvumo, tik leisk sau atsipalaiduoti ir džiaugtis visomis smulkmenomis, net jei tai nėra didžiausių svajonių išsipildymas, net jei tai nėra Kalėdos, apie kokias svajoji. Džiaukis tuo, kas aplink Tave, o tikiu, tikrai daug gražių dalykų ir galimybių yra :)Pagalvok, kiek džiaugsmo atneši kitiems, iš karto nusišypsosi. O, kalbant apie kriaušes, būtinai suteik joms antrą progą, niam..niammm...:)

Simona rašė...

Aušra, išlepinsi mane tokiais pagyrimais :) Ačiū Tau, kad esi ;)

Jurga, labai patiko, per šį savaitgalį ir šią savaitę kepiau jau du kartus, nes visi, kas paragauja, nori pakartoti :D

Ieva, kaip smagu, kad parašei :) Ačiū už gražius žodžius ;) Rekomenduoju šį keksą išbandyti :)

Simona rašė...

Septyni virtieniai, kaip ir Tavo įrašai, taip ir komentarai - nemirtingi, skaitau ir šypsausi, dar sykį skaitau - dar plačiau šypsausi :) Ačiū, Ačiū, Ačiū :)

Jurate, tikra tiesa, kad tokio aromato iš orkaitės nepasklinda, kaip kepant obuolių pyragus, bet skonis ir nepaprastas kekso švelnumas, manau tai atperka :) Ar ne?