2011 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Apie mieląjį lapkritį ir keptus obuolius su karamele

Drėgmės dvelksmai pro kambariui pravėdinti pravertus langus. Tamsūs lietaus debesys, skriejantys vėjyje. Tingūs ir abejingi - neskubantys išsisklaidyti - rūkai. Virtinėmis išsirikiavę paukščiai, skubantys link pietų, ir ankstyvos sutemos. Nuo to prasidėjo mano mielasis lapkritis.

Šiandien ryte iš draugės gavau trumpąją žinutę su įkvepiančiu tekstu:"Lapkritis yra viskas, ką aš žinau, ir viskas, ką aš kada nors norėjau žinoti". Jau prieš keletą metų, kai po truputį pradėjau prisijaukinti šį mėnesį supratau, kad rudens pabaiga privalo būti tik tokia: ji graudinanti, ji pasidabinusi visais pilkumo atspalviais, ji ilgesinga, ji sužadina norą rašyti ilgus sentimentalius laiškus žvakių šviesoje ir leisti sau ilgiau pasnausti, apskritai, leisti sau stabtelėti ir skirti laiko bei dėmesio tiems, kurie mums atneša tikrąjį džiaugsmą, mūsų žmogučiams. Lapkritis leidžia pasiekti tokią vietą, kurioje dažnai neatsidursi, kurios paprastai neprisijaukinsi. Juk prisijaukinti tikrąjį save - nepaprastas menas. Tikrai į nieką pasaulyje nekeisčiau lapkričio sutemų,lietų ir murzinumo.

Ar jūsų namuose lapkritis turi savo jausmą, kvapą, skonį, o gal melodiją? Aš, matydama miesto autobusų stotelėse besimokinančius studentus, prekybos centruose perkamą medų, imbierą, kepurėtas galvas, pajuntu, kad žiema jau čia pat... ir reikia tinkamai atsisveikinti su rudeniu. O tam - koks džiaugsmas - turim visą mėnesį :)



Tingiems ir vėlyviems lapkričio pusryčiams arba pavakariams arba kai norisi "kažko skanaus"labai smagu išsikepti obuolių ir patiekti juos su namine karamele. Mane toks paprastas maistas nukelia daugiau negu dešimčia metų atgal, kai kiekvienas rudenio rytas prasidėdavo keptais "po pečiumi" obuoliais. Kaip gera taip, tirpstant obuolio kąsneliui burnoje, keliauti laiku, ypač, kai už lango lyja.  

Kepti obuoliai su karamele

85 g kambario temperatūros sviesto
1 arbatinio šaukštelio cinamono
2 arbatinių šaukštelių medaus
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
6 obuolių
1/4 puodelio vandens
Aliejaus

Karameliniam padažui
50 g sviesto
50 g tamsiai rudo cukraus
4 valgomųjų šaukštų grietinėlės

30 minučių prieš pradėdami ruošti obuolius iš šaldytuvo išimkite sviestą, kad jis suspėtų suminkštėti. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 180°C temperatūrą.
Išskobkite obuolių šerdeles, bet ne kiaurai - turi pasilikti plonas dugnas, kitaip sakant, turi gautis maži obuolių dubenėliai. Obuolius aptepkite aliejumi ir atsargiai keletą kartų žievelę subadykite šakute, taip jie išliks dailūs - nesutrūkinės. Obuolius sudėkite į kepimo skardą, įpilkite į ją 1/4 puodelio vandens.
Dubenėlyje sumaišykite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir cinamoną. Gautą sviesto masę padalykite į šešias dalis. Pridėkite masės į visų obuolių skylutes. Kepkite apie 30-35 minutes. 
Prikaistuvyje lėtai ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite cukrų ir maišykite apie 2 minutes, kol ištirps. Paskui supilkite grietinėlę ir švelniai virkite apie 3 minutes, dažnai maišydami, kol įgis karamelės spalvą.
Išėmę iš orkaitės obuolius palikite 5 min. pravėsti. Į dubenėlį dėkite po obuolį, ant viršaus užpilkite karamelės. Šie obuoliai labai skanūs su šaukštu vanilinių ledų.
Skanaus :)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Atrodo labai skaniai :) Man irgi lapkritis savotiškai patinka, pavyzdžiui šiandien, buvo labai graži diena :)Ačiū už receptą - būtinai išbandysiu.

Lina

Simona rašė...

Lina, kaip smagu girdėti, jog išbandei ir patiko. Tai labai įkvepia. Ačiū :)