2016 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Kūčių vakarienė: avižų ir migdolų košė su razinomis

Būtų tiesiog nuostabu, jei turėtume galimybių vėsų ir šlapią pirmadienį niekur neiti iš namų, išsivirti karšto  šokolado, susirangyti lovoje po šiltu apklotu ir visą dieną žiūrėti kalėdinius filmus - ir batų nesušlaptume, ir apimtų tikrų tikriausias Kalėdų jausmas. Net jei ir ne itin mėgstate tokio žanro filmus, manau sutiksite, kad jie sukuria šventinę nuotaiką ir sentimentalų jaukumą. Šiuos filmus esu mačiusi ne kartą ir, artėjant Kalėdoms, vėl visų jų pasiilgstu:

The Family Man 
Elf
 




Įspėju, šie filmai skirti tiems kalėdotojams, kurie mėgsta filmus be sprogimų, muštynių, rimtų filosofijų, lėkštų juokelių ir, mano, kad Kalėdos - tai laikas meilei ir gerumui, kurių nereikia įrodinėti brangiomis dovanomis. Kaip man patinka tokių filmų kalėdinis optimizmas, šiluma ir tai, jog juos pažiūrėjus, šypsaisi, pasijunti gerai ir prisimeni, kas yra tikra. Ir visai nesvarbu, kad jie negavo Oskaro ar Auksinės palmės šakelės ar kažkam jie visai nepatinka.




Prisipažinsiu, neįsivaizduoju kalėdinių filmų žiūrėjimo be kupino dubenėlio namie ruošto maisto. Artėjant Kalėdoms, prie puodelio žolelių arbatos ar stiklinės pieno visada norisi šiek tiek daugiau saldumo, kuris kvepia medumi, migdolais, razinomis ir vanile. Tokia yra dažnai mano verdama šventinė avižų košė. Ji yra labai lengvai pagaminama ir iš tiesų skani.


P.S: ši kalėdinė košė gali būti apibarstoma cinamonu, džiovintomis uogomis, pabarstukais; gali būti dovanojama, valgoma, dalinama, ragaujama, pasiliekama pusryčiams, užsigeriama pienu, arbata ar kakava; gali būti verdama ateinančias 6 dienas, kurios liko iki Kalėdų :)

2 valgytojams reikės:
60 g avižų kruopų
250 ml vandens
Žiupsnelio druskos
90 g migdolų "Arimex"+ keleto migdolų papuošimui
600 ml avižų pieno
50 g razinų "Arimex"
1/2 vanilės ankšties
2-3 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus 

Avižų ir migdolų košė su razinomis

1. Nuplaukite avižų kruopas. Į puodą su verdančiu vandeniu įberkite nuplautas avižų kruopas ir žiupsnelį druskos. Nustatykite vidutinę kaitrą, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir dažnai pamaišydami virkite 20-30 minučių, kol košė sutirštės.
2. Tuo metu verdančiu vandeniu užpilkite migdolus, šiek tiek pamirkykite (apie 10 minučių)ir nuimkite odeles.
3. Paruoštus migdolus maisto maišytuvu suplakite su 300 ml avižų pieno, kol gausite tirštą ir vientisą masę.
4. Gautą riešutų masę supilkite į išvirusią košę, suberkite razinas, supilkite likusį avižų pieną, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankštį. Užvirkite ir nuolat maišant virkite ant mažos ugnies 12-15 minučių, kol gausite minkštą ir purią košę.
5. Nukaiskite puodą nuo ugnies, išimkite vanilės ankštį ir įmaišykite medų. Jei košė per tiršta, šliukštelėkite dar šiek tiek avižų pieno. Vėsdama košė tirštėja.     

Komentarų nėra: