2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Kūčių vakarienė: silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais baravykais ir graikiniais riešutais

Tikriausiai tai yra labiausiai džiuginantis silkės patiekimo būdas per Kūčias: itin turtingo skonio, lengva paruošti iš anksto. Kai kurie netgi sako, kad geriausias sezoninis desertas yra būtent ši silkė. Ir nors jau esu spėjusi prisipažinti, kad silkė nėra mano mėgstamiausias maistas, turiu sutikti, kad ši silkė tokia skani, jog net paruošusi jos trigubai daugiau, galiausiai vis tiek gailiuosi, kad buvo per mažai. Tik svarbu naudoti kokybišką silkę.

Dažniausiai perku neišdarinėtas riebias silkes su uodegomis, oda ir kaulais, kurias prieš šventes pavyksta rasti "bačkose" (didelėse, apvaliose, metalinėse), bet ne todėl kad man smagu toms silkėms galvas kapoti ar rankioti plonas ašakas, tiesiog tokios silkės paprastai būna mažiau paveiktos konservantų ir nepraradusios tikrojo skonio. Taigi tenka šiek tiek paprakaituoti, kol peiliuku kruopščiai išlupinėju smulkiausius kauliukus ir juodas plėveles.

O kadangi ne visada būnu nusiteikusi silke kvepiančioms rankoms bei ilgoms valandoms lupinėjimo, imu ir kartais... renkuosi išdorotą ir į plastikines dėžutes suguldyta silkių filė, kas vienaip ar kitaip padeda sutaupyti laiko - tvarkymosi tikrai mažiau. Kai jau atskleidžiau šią mažą nuodėmę, ramia širdimi galime grįžti prie recepto. Saldūs karamelizuoti svogūnai ir kvapnūs, sultingi baravykai idealiai dera su traškiais graikiniais riešutais ir sūria silke. 

Ir visgi, nepaisant puikaus skonio ir tekstūrų, šios silkės negaminu jokiu kitu metų laiku, kad ji išliktų laukiamiausiu šventiniu pasninko patiekalu.

Būtinai, prieš patiekdami, leiskite "užklotai" silkei ne trumpiau kaip gerą valandą pastovėti, kad skoniai turėtų pakankamai laiko susidraugauti ir atsiskleisti. Pavyzdžiui, aš kartais silkę užkloju net dieną prieš Kūčias ir palieku šaldytuve.

2 valgytojams prireiks:
30 g džiovintų baravykų ar kitų kokybiškų džiovintų miško grybų
60 g graikinių riešutų "Arimex"
1 labai didelio arba dviejų vidutinio dydžio svogūnų
4 valgojų šaukštų aliejaus kepimui
Druskos
1/4 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus 
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 išdorotos ir nusūrintos silkės (t.y. 2 filė)

Silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais baravykais ir graikiniais riešutais

1. Grybus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2-3 valandoms brinkti. Tuo tarpu mažoje sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite nedideliais gabalėliais sulaužytus graikinius riešutus. Prižiūrėkite, kad nesudegtų. Atidėkite į šalį, kol prireiks.
2. Kai grybai išbrinks/suminkštės, svogūnus nulupkite ir supjaustykite apie pusės centimetro storio griežinėliais.
3. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Šiek tiek sumažinkite ugnį. Supilkite aliejų ir suberkite svogūnus. Uždenkite keptuvę ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant.
4. Tuo metu išmirkytus grybus sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite perkoštu vandeniu, kuriame jie mirko ir užvirkite. Vos vos pasūdykite ir ant mažos ugnies virkite 15-20 minučių, kol bus minkšti.
5. Po penkių minučių keptuvę nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažos, įmaišykite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir cukrų. Keptuvės nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 15 minučių, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs. Prižiūrėkite, kad nepridegtų. Jei svogūnai apskrus greičiau, nei išvirs grybai, juos prasčiausiai trumpam atidėkite į šalį.
6. Nuo grybų nusunkite vandenį (nuovirą pasilikite) ir supjaustykite juos smulkiomis juostelėmis. Suberkite į karamelizuotus svogūnus (kaip tik šiuo metu jie jau turėtų būti paruošti), supilkite 2 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro. Šiek tiek padidinkite ugnį ir vis maišant kepkite apie 5 minutes. Suberkite paskrudintus riešutus ir pakaitinkite dar 2 minutes. Gausite tirštą "užklotą". Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Šį "užklotą" iškrėskite į lėkštę ir palikite visiškai atvėsti. Paragaukite ir atsižvelgdami į silkės sūrumą, jei reikia, įmaišykite dar žiupsnelį druskos.
7. Vieno centimetro pločio gabalėliais supjaustykite silkės filė ir sudėkite į pailgą lėkštę.
8. Silkę uždenkite atvėsusiu grybų, svogūnų ir riešutų "užklotu".

Komentarų nėra: