2013 m. gruodžio 7 d., šeštadienis

Silkė su morkomis ir skrudintomis saulėgrąžomis

Einu greitu tempu - šaltas vėjuotas vakaras. Krenta ir tuoj pat tirpsta sniegas. Priešais baltai šviečia Laisvės alėjos vidurinę dalį puošiančių girliandų juosta. Mano Paukščių takas. Liepų šakos šnabždasi viršum galvos, girdžiu ir savo tylutėlius žingsnius, ramėja širdis. Po įtemptos dienos – vėl į ramumą, nors gana pavargusi, iš lėto sugrįžtu į save.


Pamažu pasineriu į buvimą Čia ir Dabar. Iš jo kyla dar gilesnis sąmoningumas, neleidžiantis pasimesti begaliniuose kasdienos darbuose ir rūpesčiuose. Štai tikrasis kelias jau beveik po mano kojomis be smerkimo, be gailesčio sau, be pykčio ir melo. Žiūriu, kaip palengva ant palto tupia snaigės ir virsta smulkiais vandens lašeliais. Ir aš šypsausi, tiesa, kukliai, bet nuoširdžiai. Prieš mane, tik per keletą žingsnių, moteris puošia parduotuvės vitriną. Pastebėjusi mano šypseną, atsako blizgančiomis akimis.


Gal iš noro pastebėti, kaip keičiasi metų laikai, ne vien iš nuovargio išeinu į tokius pasivaikščiojimus. Kai visi sielos kampai ištuštėja, kai žingsniams įkandin seka ramybė, rodos, lyg kas nuo akių praskleidžia kasdienybės užuolaidas ir jos pamato tiek nepastebėto grožio, kuris visada aplinkui.


Kai nusiteikiu tikrai vidinei šventei, kaip kad šį vakarą, aš, kupina sentimentų, užsimanau kažko tradicinio ir pažįstamo. Troškintų kopūstų, tiršto spanguolių kisieliaus ar silkės. Tiesą sakant, ilgą laiką nemėgau silkės, tačiau dabar tiesiog neįsivaizduoju Advento ir Kūčių stalo be jos.


Mano mama Kūčių vakarienei visada ruošia silkę morkų pataluose, kuri kaskart sulaukia komplimentų dėl burnoje tirpstančių morkų. Yra vienas svarbus momentas/paslaptis - norint, jog morkų patalas būtų it šilkinis, negalima pagailėti aliejaus, o, prieš valgant, ant viršaus užbėrus skrudintų saulėgrąžų, šis tradicinis silkės valgis sužiba naujai, tiesiog pražysta dėl saulėgrąžų traškumo ir sodraus jų skonio.


4 valgytojams reikės:
2 išdorotų ir, jei reikia, nusūrintų silkių (t.y. 4 filė) 
2 puodelių
(apie 200 g) burokine tarka sutarkuotų morkų 
1 vidutinio dydžio svogūno (apie 125 g, be lukštų)
3 su puse valgomųjų šaukštų aliejaus kepimui
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio cukraus
2 su puse valgomųjų šaukštų pomidorų pastos
Maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų smulkiai sukapotų krapų
2-3 valgomųjų šaukštų sausoje keptuvėje paskrudintų saulėgrąžų

Silkė su morkomis ir skrudintomis saulėgrąžomis

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais.
2. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūno šiaudelius bei 1/4 arbatinio šaukštelio druskos. Vis pamaišant kepkite ant mažos ugnies apie 5-6 minutes, kol svogūnai suminkštės.
3. Berkite morkas, cukrų, išmaišykite ir, vis pamaišant, uždengę troškinkite apie 10 minučių.
4. Stiklinėje sumaišykite pomidorų pastą ir 100 ml karšto vandens. Keptuvės viduryje, prastumdami svogūnus ir morkas į šonus, padarykite vietos, supilkite praskiestą pomidorų pastą ir, pora minučių maišant, pakepkite, tada įmaišykite į daržoves ir uždengę troškinkite dar 5 minutes. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, krapais, likusia druska (1/4 arbatinio šaukštelio), nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
5.Silkių filė supjaustykite plonomis juostelėmis. Sudėkite į lėkštę ir užklokite morkų "patalu". Palikite keletui valandų "susigulėti". Prieš patiekdami į stalą apibarstykite skrudintomis saulėgrąžomis. Patiekite su juoda duona.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nuolat tokią gaminu. Bet kepimui naudoju su lupenomis išvirtas morkas. Su virtomis žymiai skaniau nei su žaliom.

Simona rašė...

Niekad nebandžiau ir neragavau su išvirtomis morkomis. Labai įdomu, koks gaunasi rezultatas, tikrai bandysiu - labai ačiū už idėją.

Valerija rašė...

Mmm:)) aš tokias morkytes dažnai naudoju kaip garnyrą, tik įdedu dar truputėlį tarkuotos saliero šaknies :)

Raimonda rašė...

Ačiū už tekstą ir receptą..