2013 m. gruodžio 7 d., šeštadienis

Silkė morkų pataluose

Einu greitu tempu. Šaltas vėjuotas vakaras, krenta ir tuoj pat tirpsta sniegas. Priešais baltai šviečia Laisvės alėjos vidurinę dalį puošiančių girliandų juosta. Mano Paukščių takas. Liepų šakos šnabždasi viršum galvos, girdžiu ir savo tylutėlius žingsnius, ramėja širdis. Po įtemptos dienos – vėl į ramumą, nors gana pavargusi, iš lėto sugrįžtu į save.
Pamažu pasineriu į buvimą Čia ir Dabar. Iš jo kyla dar gilesnis sąmoningumas, neleidžiantis pasimesti begaliniuose kasdienos darbuose ir rūpesčiuose. Štai tikrasis kelias jau beveik po mano kojomis be smerkimo, be gailesčio sau, be pykčio ir melo.
Žiūriu, kaip palengva ant palto tupia snaigės ir virsta smulkiais vandens lašiukais. Ir aš šypsausi, tiesa, kukliai, bet nuoširdžiai. Prieš mane, tik per keletą žingsnių, moteris puošia parduotuvės vitriną. Pastebėjusi mano šypseną, atsako blizgančiom akim.
Gal iš noro pastebėti, kaip keičiasi metų laikai, ne vien iš nuovargio išeinu į tokius pasivaikščiojimus. Kai visi sielos kampai ištuštėja, kai žingsniams įkandin seka ramybė, rodos, lyg kas nuo akių praskleidžia kasdienybės užuolaidas ir jos pamato tiek nepastebėto grožio, kuris visada aplinkui. 
 



Ilgą laiką nemėgau silkės, tačiau šiandien tiesiog neįsivaizduoju Kūčių stalo be jos. Mano mama Kūčių vakarienei visada ruošia silkę morkų pataluose, kuri kaskart sulaukia komplimentų dėl burnoje tirpstančių morkų. Yra vienas svarbus momentas/paslaptis - norint, jog morkų patalas būtų it šilkinis, negalima pagailėti aliejaus. 
 

4 valgytojams reikės:
400 g silkės filė
4 puodelių burokine tarka sutarkuotų morkų
2 vidutinio dydžio svogūnų
6-7 valgomųjų šaukštų rapsų ar saulėgrąžų aliejaus
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
2 arbatinių šaukštelių pomidorų tyrės
3-4 valgomųjų šaukštų vandens
Maltų juodųjų pipirų

Silkė morkų pataluose

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
2. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Vis pamaišant kepkite ant vidutinės ugnies apie 5-6 minutes, kol svogūnai suminkštės.
3. Berkite morkas, išmaišykite, pagardinkite druska ir pamaišant kepkite apie 15 minučių, kol morkos taps minkštos.
4. Suberkite cukrų, išmaišykite. Stiklinėje sumaišykite pomidorų tyrę ir vandenį, taip praskiestą pomidorų tyrę supilkite pas morkas, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 5 minutes. Pagardinkite pipirais ir palikite atvėsti.
5.Silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis. Sudėkite į lėkštę ir užklokite morkų "patalu". Palikite keletui valandų "susigulėti". Patiekite su juodos duonos riekele.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nuolat tokią gaminu. Bet kepimui naudoju su lupenomis išvirtas morkas. Su virtomis žymiai skaniau nei su žaliom.

Simona rašė...

Niekad nebandžiau ir neragavau su išvirtomis morkomis. Labai įdomu, koks gaunasi rezultatas, tikrai bandysiu - labai ačiū už idėją.

Valerija rašė...

Mmm:)) aš tokias morkytes dažnai naudoju kaip garnyrą, tik įdedu dar truputėlį tarkuotos saliero šaknies :)