2013 m. gruodžio 8 d., sekmadienis

Pasninko "džiūvėsėliai". Biscotti be kiaušinių

Iki Kalėdų liko 16 dienų ir sniegas jau girgžda po kojomis. Kai sninga, stebiu dangų, sunkiai palinkusį virš miesto, kaminus, iš kurių ramiai vilnija dūmai. Radiatoriai - vos drungni, nuo šalčio ima gelti kojas, niekaip neišmokstu užsimauti kojinių. Stebiu pamėlusius pirštus ir prisimenu...   


Seną, virduliais ir prikaistuviais apkrautą pečių, į visus kambarius pravertas virtuvės duris, kašę su malkomis ir mokyklinę kėdutę, ant kurios - apsirengęs kailiniais, įsmeigęs į įsidegančią ugnį savo mėlynas akis, sėdi jis, mano diedukas, ir aš labai užsimanau keliauti laiku atgal ir, atsirėmus į koklinę sienelę, paprasčiausiai sušilti.


Pasiraususi po stalčių, kur sukrautos vilnonės kojinės, prigriebiu biscotti ir grįžtu pas jus. Biscotti labai skanu mirkyti į karštą vyną, tačiau jie puikiai dera ir su kava, tirštu karštu šokoladu ar puodeliu nesaldintos arbatos. Lengvi, traškūs, primenantys arbatinius džiūvėsėlius arba barankas. Pagrindinė jų ypatybė yra ta, kad jie kepami du kartus: pirmiausia  suformuojamas pailgas kepaliukas, šaunamas į orkaitę, kepamas apie pusvalandį, kai šiek tiek atvėsta karbuotu peiliu supjaustai plonomis riekelėmis. Tada riekelės išdėliojamos kepimo skardoje ir dar apie 20 minučių džiovinamos orkaitėje.


Maža staigmena: šiuose džiūvėsėliuose nėra kiaušinių, juos pakeičia obuolių tyrė ir šlakelis aliejaus. Kas geriau už šiuos biscotti galėtų suteikti šiek tiek žaismingumo jūsų Kūčių vakarienei, artėjant vidurnakčiui, kai belaukiant Kalėdų Senelio, užsimanai kažko saldaus? Ech, nesušalkite, būkite sveiki, išdykę ir laimingi.


Apie 30 biscotti reikės:

1 ir 2/3 puodelių miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių aguonų
1 valgomojo šaukšto ir 1/2 arbatinio šaukštelio krakmolo
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2/3 puodelio lazdyno riešutų
1/4 puodelio medaus
1/2 puodelio nesaldintos obuolių tyrės
1 ir 1/2 valgomojo šaukšto rapsų aliejaus

Puodelio talpa 250 ml.

Pasninko "džiūvėsėliai". Biscotti be kiaušinių 

1.Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. Kepimo skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Prikaistuvyje maišant pašildykite medų, obuolių tyrę ir aliejų, kol gausite vientisą masę.
3. Dubenyje mediniu šaukštu gerai sumaišykite miltus, vanilinį cukrų, druską, aguonas, krakmolą ir kepimo miltelius. Į miltų mišinį supilkite medaus ir obuolių tyrės mišinį, suberkite riešutus bei įtarkuokite citrinos žievelę ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 2-3 minutes). Kai tešlos nebus įmanoma maišyti, išverskite ją ant šiek tiek miltuoto paviršiaus ir truputį paminkykite, kad taptų vientisesnė (apie 2 minutes). Tešla lips prie rankų, bet dėl to nesukite sau galvos, viskas su ja gerai, ji ir turi būti kiek lipni.
4. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies suformuokite po pailgą kepaliuką apie 15 cm ilgio. Kepkite apie 20-25 minutes, kai šiek tiek atvės supjaustykite plonomis riekelėmis, ri
ekeles sudėkite atgal į kepimo skardą, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150
°C bei kepkite dar sykį 15-20 minučių, kol riekelės tamps traškios. 

Komentarų nėra: