2013 m. gruodžio 1 d., sekmadienis

Žibėkime!

Nepaprastas džiaugsmas visada yra tada, kai pastebi, kad kažkas dėl tavo poelgių, darbų, pastangų tapo laimingesnis. Viskas juk ir prasideda nuo to, kaip saugai savo mylimus žmones, ar esi dėmesingas ir atidus aplinkiniams, ką aplinkui skleidi. Visi kiti gražūs dalykai tada kažkaip ateina savaime. Tik svarbu juos pastebėti, nes nebūtinai tai - dideli dalykai, dažniausiai atvirkščiai - mažmožiai. 

Užvakar su Viktorija kalbėjome, kad nusivylimas lygiai taip užkrečiamas kaip laimė. Jei sugebi atitrūkti nuo rūpesčių, priimti iššūkius, neatidėti jų sprendimo, neužsidaryti nuo pasaulio, išgyventi liūdesį, tada daug lengviau būti šviesa tiems, kurie šalia. Kaip gera laukti Kalėdų, kai savanaudiškumą paliekame sielos pakraščiuose, kai mažiau galvojame apie save ir labiau mylime kitus. Daugiau darome dėl kitų.


Tai ir slepiasi, manau, už taip dažnai šiuo metų laiku kartojamo žodžio džiaugsmas. Ne tiek blizgučiai, ne tiek eglutės, dovanos ar mirksinčios lemputės, bet tai, kaip mes tai priimame, kaip tai mus užpildo ir kiek to atiduodame kitiems. Kai po ilgos darbo dienos vėlai grįžtu į namus ir mano žmogus išverda man tiek arbatos puodelių, kiek tik užsimanau, niekad neužmiršdamas įmaišyti gero žiupsnio cinamono, meilės ir dėmesio, pajuntu, kaip per pabjurusį orą ateina šventės.  



Į bambėjimus dėl lietaus, nupigintų prekių nekreipiu dėmesio - visiškai. Taip, šiandien lauke kaip ne pirma žiemos diena. Bet mano viduje - Kalėdos. Ligi pietų rašiau sveikinimus, pažiūrėjau The Familie Man - ačiū Nicolas Cage! - tada viriau bulvių dubenėlius, už lango lijo, pripildę pilvelius jaukiu maistu, pramiegojome popietę - dabar vėl rašau, gurkšnodama arbatą. Ir man neapsakomai gera, kad net tamsiausiose gyvenimo vietose yra kuo džiaugtis ir tuo džiaugsmu užkrėsti kitus. Žibėkime!


Viena iš priežasčių, kodėl turite išbandyti šį receptą - tai pavadinimas ir kaip žaismingai šie bulvinukai atrodo - kaip tikri dubenėliai.Sakoma, kad, norint padarytį įspūdį, kartais geriausia tai daryti paprastai. Šie bulvių dubenėliai patvirtina tokią tiesą. Jei juos gaminsite, neskubėkite, įsijauskite į kūrybinį malonumą, būkite atidūs ir nustebinsite ne tik kitus, bet ir pačius save, ką galite sukurti iš bulvių ir poros šaukštelių druskos. 


4 valgytojams, pasidalinant po 8 bulvių dubenėlius, reikės:
 
Bulvių dubenėliams reikės:
Bulvių
2 arbatinių šaukštelių druskos
1 sutrintos vitamino C tabletės

Džiovintų grybų padažui reikės:
4 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 1/2 vidutinio dydžio svogūnų
45 g džiovintų grybų
900 ml drungno vandens
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Džiovintų čiobrelių

Bulvių dubenėliai su džiovintų grybų padažu

1. 870 g. bulvių išvirkite su lupenomis. Bulves virkite iš lėto, vos vos burbuliuojančiame vandenyje. Bulvės turėtų išvirti maždaug per pusvalandį. Tai lengva patikrinti peiliu, įbedus iki bulvės vidurio: jei peilis įsmigs lengvai - bulvės jau išvirė. Išvirusias bulves nusunkite, dar karštas nulupkite (naudojant rankšluostėlį) ir pertrinkite per tankų metalinio tinklelio sietą, sumalkite rankine mėsmale ar bulvių grūstuvu.
2. Nuskuskite bulves, kol gausite 1500 -1600 g nuskustų bulvių. Nuskustas bulves laikykite šaltame vandenyje. Kai pertrinsite virtas bulves, nuskustas bulves sutarkuokite. Įmaišykite vitamino C tabletę. Sutarkuotas bulves gerai nusunkite, tik žiūrėkite kad tarkiai neliktų itin kieti. Sunką pasilikite. Sunkai nusistovėjus, skystį nupilkite, o krakmolą sudėkite atgal į nusunktą tarkuotų bulvių masę. Turi gautis apie 3 valgomieji šaukštai krakmolo. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, tuomet įdėkite ir pirktinio krakmolo.
3. Į tarkuotų bulvių masę sudėkite virtų bulvių masę, įberkite druskos, išmaišykite. 
4.Iš masės, imdami jos po 2 valgomuosius šaukštus, darykite kukuliukus, voliojant tarp vos vos pasikrakmolintų delnų. Vienoje kukuliuko pusėje padarykite duobutę. Tokiu būdu gausite "dubenėlį".
5.Paruoštus "dubenėlius" sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir staigiai užvirinkite. Sumažinkite kaitrą, virkite apie 15 minučių. Imkite,kuo didesnį puodą.
6.Džiovintų grybų padažui perrinkite džiovintus grybus, nuplaukite ir pamerkite į drungną vandenį 3 val. Svogūnus supjaustykite kubeliais. Pakepinkite iki gelsvumo. Grybus nusunkite, pasilikdami grybų "sultinį", ir susmulkinkite. Berkite pas suminkštėjusius svogūnus, pakepinkite maišant ant vidutinės ugnies keletą minučių, tada supilkite 500 ml. grybų "sultinio" ir apie 15-20 minučių, troškinkite ant mažos ugnies, kol grybų "sultinys" nugaruos per pusę. Pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir džiovintais čiobreliais.
7.Patiekite bulvių dubenėlius giliuose dubenėliuose, užpylę džiovintų grybų padažu.

P.S.: Iki Kalėdų liko 23 dienos...

2 komentarai:

Neringa rašė...

Rytinė kava ir tavo įrašai vienas geriausių dienos užtaisų. Kiekvienąkart. Tikrai. Ačiū Tau:)

Simona rašė...

Neringa, ačiū už tokius pakylėjančius žodžius :) Neisiu, o skrisiu į dieną. Dar sykį ačiū :)