2012 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Trečioji iš 33 laimės akimirkų

Trečioji iš 33 laimės akimirkų...
...Išsitiesiu lovoje prieš kompiuterio ekraną, susuku kojas į minkštą apklotą, šalia garuoja truputį pasaldinta vaisinė arbata ir iš lėto paskęstu jaukioje ir šiltoje filmo Barfuss erdvėje. Mažas mūsų kambarėlis tampa kupinas gerumo ir meilės, o mane apima lengvumo jausmas. Skruostais rieda giedro liūdesio ašaros. Kiek prisimenu save, visada buvau labai jautri tokiems filmams. Paauglystėje mėgdavau pavasario vakarais susirangyti prie televizoriaus, kai rodydavo Snobo kino filmus, ir įsigyventi į istorijas, po to išsiverkus užmigti, žinant, kad nesu nusivylusi man tekusiu likimu ir kad viskas, bus gerai. Dažnai ir dabar aš patiriu tokį pat jausmą, žiūrint ypatingus filmus, kaip ir šį vakar. Ak, ar tai nėra laimė?...

"Mes šokom. Pirkom autobuso bilietus. Valgėm ledus. Mugėje šaudėm. Laimėjom gėlių. Kartu miegojome vienoje lovoje ir žiūrėjom į mėnulį. Girdėjau, kaip plaka jo širdis." 
  

Laimė yra ir atrasti taip savo darbą mylintį blynelių kepėją. Įkvepia užsidaryti virtuvėje, įsijungti mėgstamos muzikos ir mėgautis raminančiu blynelių kepimo procesu, gal net truputį pašokant:



Naminiai lietiniai blyneliai yra šimtą kartų skanesni už pirktinius. Be to, vaikystėje mama labai dažnai kepdavo šiuos plonyčius blynelius, tad jų kepimas man truputį maloniai nostalgiškas. Dar vienas lietinių blynelių pliusas, jog į juos gali privyniot, kokio tik nori įdaro.  

Štai kaip viliojančiai tirpsta ledai... Labai pavasariška... O kad viskas (susigundžiusiems išsikepti) pavyktų puikiai, atskleisiu keletą paslapčių...
 

Tobulų lietinių blynelių kepimo paslaptys:
 
1. Lietinių blynelių tešla turi būti labai skysta: 100 g miltų reikia apie 220 ml pieno ar vandens ar jų mišinio.

2. Tešla turi būti be miltų gumuliukų, taigi, jei pastebėjote tokių, tešlą perkoškite. Gal tai ir atrodo, kaip laiko gaišimas, bet mes juk norime tobulų blynelių.

3. Užmaišius tešlą, palikite ją apie pusvalandį pastovėti ir išbrinkti. Tešla taps vientisesnė ir bus žymiai lengviau iškepti plonyčius blynelius.

4. Keptuvė, kurioje kepsite lietinius blynus, turi būti labai gerai įkaitinta ir ištepta riebalais (aliejumi, sviestu ir pan.). Gana patogu keptuvę ištepti pamirkytu aliejuje ar išlydytame svieste popieriniu rankšluostuku arba nesūdytų lašinių gabaliuku. Jokiu būdu keptuvėje neturi būti daug „plaukiojančių“ riebalų, nes tai trukdys tešlai gražiai ir tolygiai pasiskirstyti.

5. Neapverskite lietinio blynelio per anksti, palaukite, kol jo kraštai įgaus šiek tiek spalvos.
 

12-16 lietinių blynelių reikės:
500 g miltų
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
1-2 valgomųjų šaukštų cukraus (priklauso nuo to, kokį įdarą pasirinksite)
4 didelių kiaušinių
600 ml šalto vandens
500 ml pieno
Sviestiniam apelsinų padažui reikės: 3-4 apelsinų, 1 apelsino nutarkuotos žievelės; 100 g tikro kambario temperatūros sviesto ir 80-90 g cukraus

Tobuli lietiniai blyneliai su sviestiniu apelsinų padažu

Lietiniai blyneliai, žinant jų kepimo paslaptis, yra lengvas patiekalas, ypač kai įgundi. Iš tiesų, įgudimas ir yra didžioji sėkmės paslaptis: kuo daugiau blynelių iškepi, tuo jie puikesni gaunasi. 
Aš mėgstu lietinius blynelius valgyti su žiupsneliu cukraus ir bananais arba šiltu sviestiniu apelsinų padažu, o mano vyrui gardžiausi - lietiniai blyneliai su varške.  

1.Dubenyje išmaišykite miltus, druską ir cukrų. Miltų mišiny padarykite duobelę ir į ją sumuškite kiaušinius bei įpilkite šlakelį pieno. Atsargiai šakute išplakite kiaušinius su pienu. Tada lėtai įmaišykite į plakinį miltus, po truputį juos verčiant į vidurį, kol gausite gana tirštą masę. Tada vėl įpilkite pieno ir vėl maišykite. Kai įmaišysite visą pieną, tada supilkite vandenį ir išmaišykite vientisą tešlą. Tešlą bent pusvalandį prieš kepimą palikite pastovėti ir išbrinkti.
2. Gerai įkaitinkite keptuvę ir ištepkite ją riebalais. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Iš apačios apkepusį blyną apverskite medine mentele. Gražiai apkepkite ir kitą blynelio pusę. 
3. Sviestiniui apelsinų padažui išspauskite 3-4 apelsinų sultis, turite gauti apie 250 ml. Tada, šias sultis užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 10 min. Praėjus 10 minučių, supilkite cukrų ir apelsino nutarkuotą žievelę, išmaišykite ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Kai cukrus ištirs, nuimkite padažą nuo ugnies ir, padalinus sviestą į keletą gabalėlių, įmaišykite jį į padažą. Iš karto patiekite... Niam! 

3 komentarai:

rednails rašė...

aciu uz patarimus!
kaip tik neseniai kepiau lietinius su bananais, bet gavosi nors ir skanus, bet ne tokie plonyciai ir burnoj tirpstantys kaip pas mama. dabar jau zinosiu, ka kitaip daryt ;)

Vilma rašė...

Galiu išduoti dar vieną paslaptį, kad tešloje niekada nerastumėte gumuliukų ;) Tiesiog naudokite smėlio birumo kvietinius miltus EKSTRA ar panašius. Neturėsite tokių problemų ;) skanaus!

Simona rašė...

Rednails, labai puiku, kad radai, kažką, kas suteiks naudos :) Smagu, kad vis apsilankai ;) Ačiū :)

Vilma, ačiū už gerą patarimą, iš tiesų puiki idėja :) Jukių košimų ir pergyvenimų dėl gumuliukų ;)Kažkaip net nepagalvojau. Labai ačiū :)