2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Penktoji iš 33 laimės akimirkų

Penktoji iš 33 laimės akimirkų...
...Lyja. Rankoje spaudžiu didžiulį krepšį, kuriame glaudžiasi skėtis, bet jo neišsitraukiu. Dažnai pavasariais leidžiuosi būti sulyjama. Man patinka tas jausmas, kai lietus smelkiasi per drabužius ir pasiekia odą. Matau, kaip iš lėto nusiprausia visas miestas. Lietus jam atneša palengvėjimą. Ir man taip pat. Ak, ar tai nėra laimė?...  

Kai lietingą ir niūrią pavasario ar vasaros popietę norisi ko nors jaukaus ir lengvo, verdu sriubą "Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje". Šią sriubą taip įmantriai pavadino mano vyras, o aš pagalvojau, kad tai tikrai puikus ir tinkamas pavadinimas. Siekiant sušilti ir pasisotinti, neapkraunant skrandžio, ne visada reikia ilgų valandų virtuvėje, kartais užtenka tiesiog geros kokybės ekologiško sultinio kubelių. Kuo kokybiškesnis sultinys, tuo skanesnė sriuba. Jaukiausia valgyti taip: "Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje"+pakepta stora baltos duonos riekelė+apklotas+"Seksas ir miestas".
 


4 išalkusiems sriubos mylėtojams reikės:
2 vidutinio dydžio morkų
½ didelio svogūno
250 g pievagrybių
1400 ml vandens ir 2 vištienos sultinio kubelių
2 valg. šaukštų aliejaus
1/4 - 1/3 puodelio ryžių (puodelio talpa - 250 ml)
250 g vištos krūtinėlės
2 riekelių baltos sumuštinių duonos
125 g grietinėlės
½ arbat. šaukštelio svogūnų granulių
½ arbat. šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
1/4-1/3 arbat. šaukštelio maltų kvepiančiųjų pipirų
1/4-1/3 arbat. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/4-1/3 arbat. šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
Druskos (truputį daugiau nei ½ arbat. šaukštelio)
1 kiaušinio
Šviežių petražolių ir krapų
1 didelės česnako skiltelės
 
Kad ši sriuba puikiai pavyktų, nepamirškite kelių smulkmenų:
1. Jei mėgstate tvirtus grybus, sudėkite juos baigdami virti sriubą, aš mėgstu grybus apkepti su svogūnu ir morkomis, kad suminkštėtų.
2. Kukulius darau įmaišydama grietinėlės, manau, taip jie įgyja puikią konsistenciją ir, žinoma, skonį, tačiau grietinėlę galima pakeisti pienu ar vandeniu, tik pilkite atsargiai, kad kukulių masė nebūtų per skysta - 250 g vištienos reikia apie 35 - 40 ml vandens ar pieno.
3. Batonas (t.y. balta forminė duona) yra būtina kukulių sudėtinė dalis. Kukulius batonas padaro trapius, nes skystis, kuris išsiskiria iš mėsos, susikaupia būtent jame. Rekomenduoju nupjaustyti batono riekelių plutas - taip skaniau ir gražiau. 
4. Jeigu neturite svogūnų granulių, tada į mėsos masę įmaišykite 1/4 labai smulkiai supjaustyto svogūno, tik nemalkite svogūno kartu su mėsa, nes kukuliai bus kartoki.
5. Česnakas yra slapta šios sriubos sudėtinė dalis - tikrai tiktai daro stebuklus. 

Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje

1. Morkas nuskuskite, o svogūnus nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Išilgai supjaustykite grybus.
2. Ant vidutinio karščio užkaiskite puodą ir įpilkite 2 šaukštus aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir morkas, išmaišykite mediniu šaukštu, pridengę troškinkite 5 minutes. Tada sudėkite grybus, išmaišykite ir vėl pridengę troškinkite apie 3 minutes. 
3. Sultinio kubelius sudėkite į asotį ir užpilkite verdančiu vandeniu iš virdulio. Maišykite, kol kubeliai ištirps. Sultinį supilkite ant daržovių puode. Sriubą gerai išmaišykite ir užvirkite.
4. Į verdantį sultinį suberkite ryžius, išmaišykite, sumažinkite karštį ir pridengę palengva virkite apie 15 minučių, per tą laiką paruoškite kukulius.
5. Vištieną, grietinėlę, batono riekeles ir kiaušinį sudėkite į virtuvinį kombainą ir malkite, iki tol kol gausite tiršto kremo konsistenciją. Į maltos vištienos masę įmaišykite druskos, maltų juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų, paprikos miltelių bei įtarkuokite muskato.
6. Iš paruoštos vištienos masės drėgnomis rankomis arba dviem šaukšteliais formuokite nedidelius kukulius ir dėkite juos į verdantį sultinį. Kai sudėsite visus kukulius, išmaišykite ir palengva sriubą virkite dar apie 5-7 minutes. Susmulkinkite gerą šaukštą petražolių ir gerą šaukštą krapų. Sumeskite žoleles, įtarkuokite didelę česnako skiltelę ir dar pusę minutės pavirkite, jei reikia, paskaninkite druska ir pipirais. Skanaukite...

Komentarų nėra: