2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

Kaip skaniai paruošti kiaulienos pjausnius?

Viena mėgstamiausių mano šalių, į kurią norėčiau nukeliauti, yra Prancūzija. Dar labiau šis troškimas sustiprėjo pažiūrėjus filmą Paris, je t'aime. Kol kas po šią šalį keliauju savo virtuvėje, gamindama prancūziškus patiekalus. Užsimerkiu ir patenku į nedidelę jaukią kavinukę, kurioje mediniai stalai užtiesti raudonomis staltiesėmis, krintančiomis beveik iki pat grindų. Puiki vieta mėgautis maistu ir bendravimu.
 

Taigi, tuojau pasidalinsiu su jumis jaukios ir truputį prancūziškos vakarienės idėja. Tikrai tinkančios po ilgos dienos. Valgiai paprasti, bet žadina apetitą, o aromatas pakviesti į svečius gali net išalkusius kaimynus. "Pavaišinsiu" jus kiaulienos pjausniais su bulviniais virtinukais ir pikantišku grietinėlės padažu.


Vaikystėje mama visada kiaulienos pjausnius marinuodavo iš vakaro. Toks kiaulienos nugarinės pjausnių ruošimas smagus ir idealus, kai norisi greito patiekalo kitos dienos pietums. Be to, taip paruošta kiauliena yra labai minkšta, tiesiog tirpsta burnoje. Taigi, paskutinis darbas, kurį atlieku, prieš einant miegoti, kai savo šeimyną noriu palepinti puikiausia kiauliena, marinavimas. Nugarinės pjausnys puikiai tinka lepti keptuvėje su grioveliais, kadangi dailiai apskrunda, bet tinka ir įprasta keptuvė.


Jei neturite laiko gaminti bulvinių virtinukų, jų galite rasti prekybos centruose. Čia esu pateikusi receptą, kaip tobulai, mano nuomone, juos išsivirti namie. Įgiję įgūdžių, bulvinius virtinukus 4 žmonėms galite paruošti per gerą valandą, įskaitant laiką, kurį virs bulvės.
Puikus sumanymas, kurį nusižiūrėjau nuo Nigellos Lawson, su kiaulienos pjausnius ir bulvių virtinukais pateikti pikantišką grietinėlės, sidro ir garstyčių padažą. Šis padažas man - tas pats, kas eilėraščiui žodžiai. Tiesiog būtinas. Tad ir pradėkime...


Mėsos marinatui reikės:
10 raudonųjų pipirų, stambiai sutrintų
1/2 arba 1 valgomojo šaukšto druskos (priklauso nuo to, kaip sūriai mėgstate valgyti)
½ arbatinio šaukštelio maltos ugninės paprikos
1 didelės česnako skiltelės, sutarkuotos
1 arbatinio šaukštelio sutarkuoto imbiero
1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus
1 valgomojo šaukšto svogūnų granulių
1 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų petražolių lapelių
½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros
3 lauro lapų, smulkiai sulaužytų
10 kadagio uogų, stambiai sutrintų
2 valgomųjų šaukštų aliejaus

4 kiaulienos nugarinės pjausnių su kaulu

Padažui reikės:
Sviesto
8 valgomųjų šaukštų riebios grietinėlės
4 valgomųjų šaukštų sidro
2 – 3 arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių

Patiekimui: bulvinių virtinukų

Per naktį marinuotų kiaulienos pjausnių su gardžiu išsiskyrusių mėsos sulčių, grietinėlės, garstyčių bei sidro padažu ir minkštučių bulvinių virtinukų derinys - tai paprastas, bet vertas dėmesio patiekalas, kurį būtinai rekomenduoju pasigaminti ir paragauti.

 Per naktį marinuoti kiaulienos pjausniai su bulviniais virtinukais ir pikantišku grietinėlės ir sidro padažu 

Iš vakaro
Dubenyje sumaišykite raudonuosius pipirus, druską, ugninę papriką, česnaką, imbierą, cukrų, svogūnų granules, juoduosius pipirus, petražolių lapelius, kalendras, lauro lapus, kadagių uogas ir aliejų. Į šį mišinį sudėkite kiaulienos pjausnius ir pirštais šį mišinį tolygiai paskirstykite ant jų. Taip paruoštus pjausnius šaldytuve marinuokite nuo 12 iki 24 valandų, bet ne ilgiau.

Kitą dieną
Jei nusprendėte, kaip aš, bulvinius virtinukus gaminti namie, pirmiausiai jų ir imkitės. Kai jau turėsite paruoštus, bet dar neišvirtus virtinukus, gerai po šaltu vandeniu nuplaukite pjausnius ir popieriniu rankšluostuku nušluostykite.
Išdėliokite kiaulienos pjausnius ant lentelės ir riebioje pusėje peiliu padarykite nedideles įpjovas, kaip matote nuotraukose. Taip riebalai geriau išsilydo, o odelė skaniai apskrunda. Į karštą keptuvę kliustelkite pora šaukštų aliejaus. Sudėkite į keptuvę pjausnius, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir kepkite iš abiejų pusių po 5-6 minutes, kol dailiai parus. Kol pjausniai kepa, išvirkite bulvių virtinukus. Pjausnius sudėkite į lėkštę ir palikite šiek tiek atvėsti.
Keptuvę su mėsos sultimis palikite ant ugnies, bet sumažinkite ugnį, įdėkite šaukštelį sviesto, tada supilkite sidrą ir leiskite pusei jo nugaruoti, tai užtruks apie 2 minutes. Sukrėskite garstyčias ir išmaišykite, tada supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite. Pakaitinkite 1-2 minutes, kol padažas truputį sutirštės.
Padažą patiekite su pjausniais ir bulvių virtinukais, paprasčiausiai, apšlakstydami juos trupučiu padažo. Nuostabu :)

Komentarų nėra: