2011 m. liepos 12 d., antradienis

Nuodėmingai sviestinis kondensuoto pieno keksas su šokolado gabaliukais

Jei nori pasidžiaugti vasara, ką daugiau gali daryti, jei ne mėgautis tiek karščiais, tiek lietumis. Ir ne tik lietumis, net liūtimis, įsitaisius kur po stogu, skėčiu ar medžiu. Su didžiuliu puodeliu arbatos. Arba termosu kakavos ar kitu šildančiu gėrimu.
Dabar pliaupia, sėdžiu ant palangės. Tegul pliaupia. Šalia kvepia nedidelis gabalėlis kekso. Viduje ramu. Tegul pliaupia - kaip jauku bus valgyti... Mmm...
Kai sinoptikai savo prognozėmis šiek tiek liūdina - stiprės vėjas, palis, oras atvės, pasak mano vienos brangios draugės, ateina metas kepti Nuodėmingai Sviestinį Kondensuoto Pieno Keksą Su Šokolado Gabaliukais. Nuodėmingai Sviestiniu šį keksą ji vadina todėl, kad tai tikrai sotus kepinys su daug – itin daug, sviesto. Be to, dėl to, jis puikiai laikosi ilgiau nei pora dienų: nepraranda nei minkštumo, nei drėgnumo, nei išvaizdos. Dar vienas šio kekso pliusas - jį visiškai nesudėtinga iškepti.
Taigi, prieš beveik metus pirmą kartą iškepiau šį keksą, pagal receptą iš draugės užrašų knygutės, kurią ji buvo paskyrusi receptų saugojimui. Kaip ir ji sakė, keksas buvo puikus. Tada, mes valgėme sėdėdami balkone, stebėjome, kaip guviai po orą narsto kregždės. Buvo labai gera.
Lygiai taip pat gera ir dabar - gal šis keksas turi magiškų galių? 
Aišku, jeigu laikotės griežtos dietos ir filmo „Džuli ir Džulija" herojės Džuli pasakymas „sviesto niekada nebūna per daug“ jums nesuprantamas, tada šis keksas tikriausiai nebus vienas mėgstamiausių, bet jei šiai grupei žmonių nepriklausote ir kartais leidžiate sau saldžiai nusidėti bei be sąžinės graužaties suvalgote spurgą – tai tikrai siūlau išbandyti šį kepinį.
Pirmiausia kepimo formą reikia ištepti sviestu - ir dugną, ir šonus. Tam dažniausiai naudoju popierėlį, kuriame buvo supakuotas sviestas. Tai puikus atradimas - paprastas, bet nepaaiškinamai puikus. Kai kepimo forma paruošta, imamamės tešlos: taigi, 200 g miltų sumaišome su 3/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
Tai padarius, 226 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 1/2 arbatinio šaukštelio druskos (jei mėgstate saldžius kepinius, įmaišykite 100 g cukraus pudros). Sukite sviestą, kol jis taps purus ir lengvas. Po to įmaišome 239 g saldinto kondensuoto pieno. Kondensuotas pienas šiam keksui suteikia itin švelnią tekstūrą. Kai sviesto ir kondensuoto pieno masė tampa vientisa, įmaišome į ją miltus. Paskui įmaišome 3 kiaušinius (geriausia naminius) - dėl jų keksas būna sodriai geltonos spalvos. Draugė įspėjo, jog iš pradžių tešla, įmušus kiaušinius, "itin gerai neatrodys, bet reikia nepasiduoti - maišyti, maišyti ir dar maišyti, tada viskas išeis nepriekaištingai".
Kai tešla tampa vientisa ir be gumuliukų, į ją įmaišome 1 arbatinį šaukštelį vanilės ekstrakto ir 150 g susmulkinto pieniško arba juodojo šokolado. Šokoladą smulkinu "tvirtu" peiliu ant medinės lentutės.
Galiausiai tešlą sukrečiame į kepimo formą ir kepame 1 valandą iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 
Ištraukę iš orkaitės, nepamirškite apibarstyti cukraus pudra. Skanaus :)

4 komentarai:

Joana rašė...

Zaviuosi tavo rasymo stiliumi :) Nera blogo, buna tik netinkama apranga :) Manau pabandysiu sita keksa, noras as labiau orientuojuosi i mesiskus patiekalus. Pataikauju vyriskai kompanijai :)

Joana rašė...

turejau omenyje nera blogo oro :)

Maisto Diletantė rašė...

Uch, cia toks rimtas keksas...

Simona rašė...

Joana iš BO, ačiū už komplimentą :) Visiškai su Tavimi sutinku dėl oro, blogo oro nėra ;)O su mėsiškais patiekalais, nors aš pati nesu jų gerbėja, bet irgi savo vyrą lepinu mėsyte:)

Maisto Diletante, tavo žodžiai visiškai visiškai teisingi :)