2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Tuomet sekė tas gražus sezonas... Vasara…

"Tuomet sekė tas gražus sezonas… Vasara… Oras buvo pripildytas svajingos ir magiškos šviesos. O klimatas tapo tokiu tarsi būtų sukurtas iš viso vaikystės gaivumo." Henris Vodsvertas Longfelas



Rašydama šį įrašą, klausausi kaip po vakarykščio lietaus balose krykštaudami žaidžia vaikai. Jie nesuka sau galvos, jog sušlaps, išsimurzins ar sušals: jie būna tiesiog čia ir dabar. Ant rūku užkloto asfalto. Kartais būtinai reikia pasimokyti iš vaikų nerūpestingumo ir džiaugsmo mažomis smulkmenomis. Kartais būtina (visiškai nepriklausomai nuo amžiaus) tiesiog pažaisti! Išlaisvinti vaizduotę iš suvaržymų, loginių paaiškinimų, principo, ką pagalvos aplinkiniai.
Praeitą savaitgalį, ankstyvą šeštadienio rytą, kai virš laužo virė burokėlių sriuba, šalia tyvuliavo nedidelis ežeriukas ir jaukiai skambėjo šiltų ir paprastų žmogučių juokas, suvokiau, kad gyvenimas vis dar šiek tiek paslaptingas ir spalvotas.
Nuostabu tai, kad darydami "salto" į vandenį, stebėdami nepaprasto grožio drugelius, išdykaudami prie laužo, perskrodžiančio tamsą, klaidžiodami po tankų mišką, patyrėme amžiams išliekančias vaikiškai lengvabūdiškas akimirkas, kurias nuolat nešiosimės savy.
Tik reikia nelaukti, kol iš dangaus Tau į glėbį nukris nepaprastas gyvenimo nuotykis, jį reikia susikurti, o kartais net surizikuoti savo garbingu vardu.

Kai visi suklupo prie itin skaniai kvepiančios burokėlių sriubos dubenėlių ir pradėjo ją aušinti pūsdami bei ragauti, mane apėmė įkvėpimas šią akimirką įamžinti. Tokios nuostraukos, kai esi sutrikęs ar nuliūdęs, gali išgelbėti pasaulį.

P.S. Ar dar prisimeni žole išteptus kelius, milžiniškas smėlio pilis, per pirštus nuvarvėjusius ledus, giliai po žeme užkastus "sekretus", debesų stebėjimą, važinėjimą dviračiu, tol kol nejauti kojų, akmenukų mėtymą į vandenį, miegojimą tiek,kiek telpa, ledų valgymo varžybas? Vaikystė, pertekus pasaulį gelbstinčių prisiminimų.

Guacamole - tirštas avokadų padažas

Esu absoliuti tiršto avokadų padažo mėgėja: jį lengva pasigaminti, jo graži žalia spalva (puikiai atrodo ant stalo), jį valgyti galima kad ir su paprasčiausiu skrebučiu (tinka ir kaip priedas prie mėsos), o paskaninti, kaip tik geidžia širdis. Net galite pasigaminti visiškai paprastą variantą, naudojant tik avokadus, druską ir laimo sultis, gal dar įtarkuojant šiek tiek česnako.

Kaip atrodo prinokęs avokadas?
Norėdami patikrinti, ar avokadas yra prinokęs, spustelėkite jį nykščiu: turėtų gana lengvai įsispausti ir likti mažas įdubimas. Jeigu nusipirkote kietų avokadų, geriausia išeitis - keletą dienų palaikyti juos kambario temperatūroje, neslepiant šaldytuve ar spintelėje. Guacamole gaminamas tik iš minkštų ir prinokusių avokadų.

Kaip paruošti avokadą?
Aštriu peiliu pjaukite avokadą išilgai aplink kaulą. Pasukite gautas puseles priešingomis kryptimis. Vienoje puselėje liks kaulas. Jei kaulas lengvai neišsiima, įsmeikite peilio ašmenis į kaulą ir pasukite. Avokado minkštimą išimkite šaukštu.

Pastaba:
Gaminti guacamole geriausia beveik prieš pateikiant į stalą ir dar pageidautina iki to laiko šį padažą laikyti šaldytuve uždengtą maistine plėvele. 

Puodelio talpa, kurį naudoju produktų matavimui - 250 ml

1 dubenėliui (dviem valgytojams) reikės:
1/2 vidutinio dydžio raudonojo svogūno (jį susmulkinus, turi gautis apie 1/8 puodelio ir 1 valgomasis šaukštas)
5-6 vyšninių pomidorų (aš renkuosi parduodamus su šakelėmis "San Mazzo" arba "Romantica"; juos susmulkinus, turi gautis gera pusė puodelio) 
1 valgomojo šaukšto itin kruopščiai susmulkintų šviežių kalendrų
1/2 šviežio jalapeno pipiro (arba žiupsnio aitriųjų paprikų miltelių)
2 vidutinio dydžio prinokusių avokadų (vidutinio dydžio avokadas sveria apie 200-220 g; jeigu jūsų avokadai mažesni, imkite 3)
2/3 laimo sulčių (išspaudus gaunasi apie vienas su puse valgomojo šaukšto sulčių)
3/4 - 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos (pagal skonį, iš pradžių berkite mažiau)
1 nedidelės česnako skiltelės
Gero žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Patiekimui: kukurūzų traškučių 

1. Nulupkite ir itin mažais gabalėliais susmulkinkite svogūną. Taip pat smulkiai (šiek tiek didesniais gabalėliais nei supjaustėte svogūną) supjaustykite pomidorus ir sukapokite kalendras. Jalapeno pipirą sukapokite su sėklomis arba be jų, priklausomai nuo to, kaip mėgstate aštrumą - aš palieku dalį sėklyčių, nes mėgstu aštriau.
2. Į dubenį, kuriame ruošite guacamole, įberkite vieną valgomąjį šaukštą susmulkinto svogūno ir pusę šaukšto sukapotų kalendrų, šakute ar grūstuvėliu pagrūskite, pamaišykite, kol mišinys šiek tiek suminkštės ir susijungs bei ims gardžiai kvepėti.  
3. Avokadus perpjaukite perpus, išimkite kaulus, šaukštu išskobkite minkštimą į dubenį su svogūno ir kalendrų mišiniu. Ant jų išspauskite laimo sulčių. Tai darykite kuo greičiau, antraip avokadų padažas patamsės.
4. Avokadus šakute arba grūstuvėliu trinkite, kol bus beveik vientisa masė, tai yra su smulkiais gumuliukais. Į šią masę įmaišykite likusius susmulkintus svogūnus, likusias kalendras, pomidorus, taip pat druską bei jalapeno pipirą (iš pradžių galite įmaišyti tik dalį). Įtarkuokite nuluptą česnako skiltelę, gerai išmaišykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais. Paragaukite, ar nieko netrūksta.
5. Patiekite su kukurūzų traškučiais. Skanaus!

8 komentarai:

Jolanta rašė...

Labai jaukus ir siltas irasas. Tiesiog miela skaityti.
Ir jauciu koks skanus guacamole padazas.

Unknown rašė...

Barščius tai sekmadienį ryte virėm. :P Buvo begalo gera... taip gera, kad net mirtinai nuvargus nesunori važiuoti namo. :D

Asta rašė...

Simona, čia, pas tave kaip visad.. jauku ir šilta :)

Maisto Diletantė rašė...

Pritariu, Astai. Iš tiesų miela skaityti...

Simona rašė...

Jolanta, ačiū už šiltą komentarą. O padažas tikrai neblogas - mano mėsą mėgstantis vyras nenustoja klausinėti, kada vėl ir vėl bus guacamole :)

Aušra, atsiprašau už įsipainiojusius netikslumus, kaip sakoma - laimingi laiko neskaičiuoja ;)

Asta, kaip džiugu, kad užsukai :) Ačiū:)

Maisto Diletante, labai gera tai girdėti ;)

Anonimiškas rašė...

Laba diena.
2/3 laimo sulčių - kiek laimo sulčių čia turima omeny?
Ačiū
Ksenija

Simona rašė...

Sveika, Ksenija, t.y. atpjautiti du trečdalius laimo ir iš šios dalies išspausti sultis.

Anonimiškas rašė...

Supratau, ačiū! Ksenija