2020 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Iki Šv. Kalėdų liko 18 dienų: du karšto arbatos ir viskio kokteilio receptai ir kalėdinė muzika

Pirmą kartą Hot Toddy paragavau prieš keletą metų viename bare. Sušąlusi ir pavargusi po žvarbios gruodžio dienos buvau ne juokais ištroškusi karšto vyno, tačiau baras neturėjo tokio pasirinkimo, todėl barmenas pasiūlė išbandyti kitą nemažiau šildantį jų gėrimą iš imbierinės arbatos ir viskio. Netrukus ant stalo stiklinėje su ąsele atkeliavo garuojantis gražios gintaro spalvos kokteilis. Cinamono lazdelė ir stora citrinos žievelės juosta, nusagstyta gvazdikėliais, buvo paliktos mirkti gėrime. Tą naktį, lauke lijundrą keičiant pūgai, išgurkšnojau ir dar vieną tokį kokteilį, o tada pajutau kaip iš tiesų ne tik gerklę, bet ir visą kūną užlieja milžiniška šilumos banga.
Panaši į tą, kuri užlieja mano širdį, klausant kalėdinės muzikos, net jei ši dažnai būna suprekinta prekybos centrų, leidžiant ją per dažnai ir per garsiai. Kaip rašiau praeitame įraše, aš tikiu idilišku kalėdiniu grožiu, be to nesu dažna prekybos centrų ir kavinių ar barų lankytoja, kaip galėjo pasirodyti iš pirmos šio įrašo pastraipos, o ir televizoriaus neturiu, galbūt todėl kiekvienais metais vis iš naujo atrandu šias dainas, kaip ir Hot Toddy.

2020 m. Kalėdų grojaraštis:
1. Wham! - Last Christmas
5. Otis Redding - Merry Christmas, Baby
6. Chris Isaak - Blue Christmas
7. Otis Redding - White Christmas
11.  Sufjan Stevens - Christmas In The Room


Taigi, grįžkime prie šio išraiškingo skonio kokteilio ir jo paslapčių. Taip, jis yra skandalingai šventinis, visgi neįtikėtiniausia tai, kad juo mėgaujasi ir gerais žodžiais apie jį atsiliepia net ir tie, kurie viskio nemėgsta ir net neragauja. O jei dar vaikystėje slapta laižydavote ar į arbatą lašindavote pertusiną, jums reikia šio recepto "Meduolis". Visa paslaptis yra prieskoniai, daug prieskonių - cinamonas, gvazdikėliai, anyžius, imbierinė arbata ir melasa.


1 dideliam puodeliui prireiks:
250 ml vandens
1/3 Ceilono cinamono lazdelės (apie 5-6 cm ilgio) arba paprastos cinamono lazdelės
4 gvazdikėlių
1 anyžiaus žvaigždutės 
1 storos citrinos žievelės juostos (apie 2 cm storio ir 5 cm ilgio), be baltos dalies
1 maišelio vaisinės obuolių ir imbiero arbatos, aš naudojau Etno "Žiemos arbata"
1/2 arbatinio šaukštelio natūralaus medaus
1/2 arbatinio šaukštelio cukranendrių melasos
30-60 ml saldaus burboninio viskio, turinčio vaisių, vanilės natų, aš naudojau Maker's Mark

Karštas arbatos ir viskio kokteilis "Meduolis" 

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, įmeskite cinamono lazdelę, anyžiaus žvaigždutę ir gvazdikėlius bei citrinos žievelės juostą.
2. Ant silpnos ugnies užvirkite vandenį, tada nuimkite nuo ugnies, įmerkite arbatos maišelį, uždenkite ir palikite 3-5 minutes pastovėti, kad vanduo pritrauktų prieskonių ir arbatos skonio bei aromato.
3. Tuo metu į didelį puodelį ar stiklinę sudėkite medų ir melasą.
4. Po 3-5 min. vėl ant mažos ugnies užvirkite arbatą, nuimkite nuo ugnies ir perkoškite per sietelį į puodelį/stiklinę su medumi ir melasa. Gerai išmaišykite.
5. Galiausiai įmaišykite viskį ir nedelsdami ragaukite.


Ne mažiau nei pirmą variantą mėgstu ir tradicinį 
Hot Toddy, jis gaivus ir saldžiarūgštis, bet tuo pačiu stiprus ir sodrus - tai yra toks, kokio tikiesi gero arbatos ir viskio kokteilio. Taip, be abejo, jis man primena tą, kurį ragavau pirmą kartą, dėl ko užsidirba papildomų karmos taškų.  


1 dideliam puodeliui prireiks:
250 ml vandens
1/3 Ceilono cinamono lazdelės (apie 5-6 cm ilgio) arba paprastos cinamono lazdelės
4 gvazdikėlių
1 anyžiaus žvaigždutės (nebūtina)
1 maišelio vaisinės obuolių ir imbiero arbatos, pavyzdžiui Etno "Žiemos arbata"
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių + 1 citrinos riekelės
2 arbatinių šaukštelių natūralaus medaus
40-60 ml saldaus burboninio viskio, turinčio vaisių, vanilės natų, pavyzdžiui Maker's Mark

Karštas arbatos ir viskio kokteilis "Hot Toddy"

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, įmeskite cinamono lazdelę, anyžiaus žvaigždutę ir gvazdikėlius.
2. Ant silpnos ugnies užvirkite vandenį, tada nuimkite nuo ugnies, įmerkite arbatos maišelį, uždenkite ir palikite 3-5 minutes pastovėti, kad vanduo pritrauktų prieskonių ir arbatos skonio bei aromato.
3. Tuo metu į didelį puodelį ar stiklinę sudėkite medų, citrinos riekelę ir įspauskite citrinos sulčių.
4. Po 3-5 min. vėl ant mažos ugnies užvirkite arbatą, nuimkite nuo ugnies ir perkoškite per sietelį į puodelį/stiklinę su medumi, citrinos riekele ir citrinos sultimis. Gerai išmaišykite.
5. Galiausiai įmaišykite viskį ir nedelsdami ragaukite.

1 komentaras: