2020 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Iki Šv. Kalėdų liko 23 dienos: avižinių sausainių su pistacijomis ir džiovintomis vyšniomis receptas ir advento kalendoriaus lukštenimas

Ar dažnai, artėjant Kalėdoms ir visiems aplink linkint ramybės, iš tiesų pavyksta nurimti viduje? Ar tepa širdį medumi maži kasdieniniai stebuklai? Ir ar esate jų pranašas? Tais vakarais, kai įropojusi į lovą, pagaunu savyje švelnų magiško grožio Kalėdų jausmą, mane apima įkvėpimas jo nenugainioti ir kitą dieną, o po to kitą ir dar kitą dieną.


Nes būna ir taip, kad pasijuntu apiplėšta gruodžio dienų, užspausta darbų, reikalų ir atsakomybių (kartais iki visiškos nevilties), nieko nebespėjanti. Nei laukti Kalėdų, nei dalintis ramybe su pačiais artimiausiais, nei pabūti su savimi, įvertinant bei padėkojant už tai, ką turiu, o jei ir atrandu laiko pabūti kartu, viskas, kuo galiu pasidalinti - tai skundai, nerimas, skubėjimas ir į širdį įsibrovusi žiemos vėsuma. Todėl jau kelerius metus prieš kiekvieną Adventą mes sau sukuriame Advento įkvėpimų kalendorių ir lygiai taip pat kaip tradicinio Advento kalendoriaus šokoladuką kiekvieną rytą išlukštename veiklos idėją.


Štai tokie yra mūsų šių metų Advento įkvėpimai:
24. Kiekvieną Advento vakarą užrašyti po vieną dalyką, už kurį esame dėkingi ir dėl kurio pasijutome laimingi
23. Nusipirkti naujus kalėdinius puodelius rytinei kavai ir išbandyti naują kavos rūšį
22. Pasigaminti bičių vaško žvakių
21. Nusipirkti viskio ir išsivirti karšto gėrimo su juo ("Hot Toddy")
20. Apsikeisti ryto ritualais (nes (prisipažinsiu) per retai verdu rytinę kavą į lovą)
19. Sudaryti dovanų sąrašą


18. Įsigyti po naują pižamą
17. Papuošti langus girliandomis
16. Padaryti pėdų masažą ne trumpesnį nei 20 min.
15. Išeiti pasivaikščioti bet kokiu oru, o grįžus išsivirti karšto sidro
14. Iškepti mažų meduolinių namelių
13. Paruošti rankų darbo papuošimų eglutei bei pasigaminti kalėdinį vainiką ir papuošti duris

























12. Pasiruošti granolos su apelsinų cukatomis ir mažyčiais traškiais meduoliais ateinančios savaitės pusryčiams
11. Papuošti Kalėdų eglę, gurkšnojant karštą šokoladą
10. Ragaujant pirmą "Mince Pie" sugalvoti norą
9. Padaryti vienas kitam 30 min masažą
8. Pavakarieniauti žvakių šviesoje, klausant kalėdinių melodijų
7. Pasivaikščioti po Laisvės Alėją bei senamiestį ir pasigrožėti kalėdinėmis šviesomis


6. Pažiūrėti bent du kalėdinius filmus ir supakuoti dovanas
5. Iškepti ir papuošti Kalėdomis kvepiančių meduolių
4. Paruošti kalėdiniais sausainiais užpildytas dėžutes (šie avižiniai sausainiai tikrai pateks į jas, pažadu apie juos šiek tiek daugiau parašyti rytoj)
3. Išsivirti prieskoniais kvepiančios arbatos ir paskaityti knygą
2. Iškepti kūčiukų
1. Su meile, dėkingumu ir ramybe paruošti Kūčių vakarienę ir paragauti visų 12 patiekalų

Apie avižinius sausainius su pistacijomis ir džiovintomis vyšniomis:
Avižiniai sausainiai yra solidi klasika, kuri iš karto daugeliui, įskaitant mane, primena vaikystę ir yra tokie savi. Paprastai šie sausainiai būdavo kieti lyg džiūvėsėliai, bet pamirkyti į karštą arbatą suminkštėdavo ir būdavo su malonumu suvalgomi. Gal todėl be avižinių sausainių aš neįsivaizduoju Kalėdų sausainių rinkinio? Tokio sausainių rinkinio, kurį ragaujant užtvindo nostalgija ir naivus vaikiškas džiaugsmas. Tas džiaugsmas, kuris spontaniškai susisieja su laimingu ir nerūpestingu gyvenimu. Švęsdama idilišką kalėdinį grožį, į avižinių sausainių tešlą įmaišau rausvų džiovintų vyšnių ir žalių atspalvių turinčių pistacijų bei kiek daugiau nei įprastai avižinių dribsnių, kad atkartočiau burnoje tirpstančių, bet tvirtų sausainių tekstūrą. Ir kai atrodo, kad viską parašiau apie šiuos sausainius, prisimenu, kad dar nepaminėjau, jog sausainių tešlos saldumas puikiai dera su sūrokomis pistacijomis ir saldžiarūgštėmis vyšniomis. 


15 sausainių reikės:
115 g kambario temperatūros minkšto sviesto
100 g smulkaus rudojo cukraus
1 vidutinio dydžio kiaušinio
1 arbatinio šauktelio vanilinio cukraus
100 g šviesių spelta miltų 
150 g smulkių pilno grūdo avižinių dribsnių (t.y. greito paruošimo, be jokių priedų)
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
35 g išlukštentų pistacijų
35 g džiovintų vyšnių arba spanguolių (rekomenduoju be pridėtinio cukraus)

Avižiniai sausainiai su pistacijomis ir džiovintomis vyšniomis

1. Dubenyje mediniu šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, kol gausite purią masę ir neliks cukraus kruopelių.
2. Tuomet įmaišykite kiaušinį ir vanilinį cukrų - taip, kad šie pasiskirstytų tolygiai ir gautųsi vientisas mišinys. 
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
4. Į sviesto ir kiaušinio masę įmaišykite miltų ir avižinių dribsnių mišinį. Kai tik pastebėsite, kad miltai beveik įsimaišė, sustokite.
5. Suberkite pistacijas ir džiovintas uogas į tešlą ir keletu judesių įmaišykite, kad pasiskirstytų tolygiai po tešlą. Stenkitės maišyti kuo mažiau.
6. Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą valandai.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Formuokite iš atvėsusios tešlos dviejų šaukštų dydžio rutuliukus, turėtų išeiti 15 sausainių (1 skarda). Palikite skardoje tarp rutuliukų tarpus. 
8. Kepkite 15 minučių orkaitės viduryje, kol sausainiai įgaus rusvą spalvą. Palikite sausainius 10 minučių atvėsti skardoje (būtinai!), tada juos iškelkite į lėkštę. Iškepę sausainiai bus minkšti, o atvėsę sutvirtės, todėl neperkepkite.

Komentarų nėra: