2020 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Iki Šv. Kalėdų liko 12 dienų: karameliniai kokosiniai sausainiai su migdolų drožlėmis ir šokolado gabaliukais (be pieno produktų)

Čia turiu prisipažinti - šiuos sausainius esu kepusi dešimtis kartų, o kartą per vakarą iškepiau apie 150 tokių sausainių, tad receptas ištobulintas, bet dar niekada neskelbtas. Kol kas jis buvo perduodamas tik iš lūpų į lūpas, nors Mukatano juodraščių skyriuje surašytas nuo praėjusių Kalėdų. Geriau būtų mane kas nors įspėjęs, jog kai bandai žodžiais aprašyti savo firminių sausainių gerumą, prasėdi valandą prie kompiuterio, spoksodama į mirksintį žymeklį, ir galiausiai atidedi šią veiklą geresniems laikams.


Viskas būtų daug paprasčiau, jei galėčiau tiesiog duoti šių sausainių paragauti, kad patys pajustumėte, kaip juose, saldumu apkabindama gomurį, suskamba meilė gyvenimui, kaip jie pažadina aikčiojimus ir aimanas, pačiumpa ir ištraukia kažką, ką, atrodo, saugiai nuo savęs suaugusio paslėpei. Sidabriniame speige pokšinčias suklimpusias tvoras ir tvarte kalbančius gyvulius, apšarmojusiomis nosimis, kvepiančius nušienautų pievų kvapu. Storas sniego pusnis, suneštas aplink šulinį, kuriame telkšo nebe vanduo, o raudonas vynas, lopantis žvaigždžių išardytą dangaus skliautą ir tarp įsipareigojimų išbarstytas laimės akimirkas.    


Ne tik šių sausainių ragavimas, bet dar labiau pats kepimas nukelia į tą magiško grožio vaikystė pasaulį - bemaišydamas tirštėjantį saldintą pieną, atsiduri kitame laike, kuriame be jokių pastangų, be dirbtinės skubos, gimsta ir apsigyvena stebuklo išsipildymo nuojauta. Tiesą sakant, būnant suaugusiu, nėra taip lengva įžengti į šį jaukų, švelnų, meilės ir likimo burtų prisotintą laiką, todėl kepkite šiuos sausainius pilnomis skardomis, dovanokite juos aplinkiniams, šalia pridėdami ranka rašytą jų receptą. 


Kaip jau supratote, šie sausainiai turi slaptą ingredientą - jie su naminiu sutirštintu kokosų pienu. Tikra laimė yra atsipalaiduoti ir niekur neskubėti, pabūti namie prie viryklės, o ne stumdytis parduotuvėje. Šventės nebus blogesnės, jei vietoje paskubomis pagriebtų dovanų, padovanosite savo keptų sausainių.


Jie geriau nei bet kokie daiktai išsako jausmus. Per skirtą laiką jiems iškepti. Per rankų šilumą. Per laimę ir pasididžiavimą, kuriuos į juos sudėsite. Juk labiau nei daiktų mums reikia dėmesio. Neapgalvotų dovanų laimė labai greitai baigiasi. Vos išpakavus pavirsta nepateisintais lūkesčiais. Tik niekada nesibaigia Kalėdų jausmas, kai išpakuoji meilę.


Taigi, sugrįžkime prie šių sausainių. Jie - sodraus karamelinio skonio, lengvi ir minkšti viduje, o krašteliai - traškūs, pilni riešutų ir juodojo šokolado gabaliukų. Pastovėję pernakt sausainiai tampa dar skanesni ir tokie pat puikūs išsilaiko visą savaitę. O gal ir ilgiau!


24 sausainiams reikės:
400 ml kokosų pieno (iš skardinės, t.y. ne kokosų gėrimo)
100 g smulkaus rudojo cukraus
Nedidelio žiupsnelio sodos
100 g nesaldintų kokosų drožlių
40 g migdolų drožlių
50 g smulkių pilno grūdo avižinių dribsnių (t.y. greito paruošimo, be jokių priedų)
100 g juodojo šokolado (ne mažiau 70 proc. kakavos), susmulkinto mažais gabaliukais
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 kiaušinio baltymo

Karameliniai kokosiniai sausainiai su migdolų drožlėmis ir šokolado gabaliukais

1. Į keptuvę supilkite pieną ir sudėkite cukrų, išmaišykite mediniu šaukštu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pienas užvirs, tada ugnį sumažinkite iki mažos, kad pienas lengvai burbuliuotų. Vis pamaišykite mediniu šaukštu, braukdami tiek per dugną, tiek per keptuvės sieneles. Po 30-40 minučių (priklausomai nuo keptuvės dydžio) pienas sutirštėja, tampa klampesnis, tada laikas įmaišyti žiupsnelį sodos ir, nuėmus nuo ugnies, palikti atvėsti. Turite gauti maždaug 200 g kondensuoto pieno.
2. Kol kondensuotas pienas vėsta, dideliame dubenyje sumaišykite kokosų drožles, migdolų drožles, avižinius dribsnius, šokolado gabaliukus, kepimo miltelius ir druską.
3. Atvėsusį kondensuotą pieną gerai išplakite su kiaušinio baltymu, aš dažniausiai tai darau su šakute, bet kartais ir su mikseriu.
4. Į skystą masę suberkite sausą mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų. Palikite tešlą pastovėti 10-15 minučių, kad sutvirtėtų.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Formuokite vieno šaukšto dydžio apvalius sausainėlius ir dėkite į skardą. Palikite skardoje tarp sausainių 2 cm. tarpus. Turėtų išeiti 24 sausainiai (2 skardos).
6. Kepkite 12-15 minučių orkaitės viduryje, kol sausainiai įgaus dailų rusvą atspalvį (tačiau atidžiai stebėkite, kad neapdegtų), o jų krašteliai susikaramelizuos. Palikite sausainius šiek tiek atvėsti skardoje, o tada juos iškelkite į lėkštę arba ant grotelių, kad visiškai atauštų.

4 komentarai:

guaca mola rašė...

labai skanu, aciuu uz recepta <3 nenustokit kurt

Roma rašė...

Simona, jūs esate unikali. Jūsų receptai gyvi, jie įkvepia, suteikia vilties, kad galima išmokti gaminti. Ir gaminti skaniai. Jūs turite talentą ne tik gaminti, bet ir labai aiškiai aprašyti. Kiekvienas jūsų receptas - dar su savita istorija. Va jūsų receptų knygą aš nusipirkčiau. Nuoširdžiai... Drąsos!

Simona rašė...

Roma, ačiū už tokį stiprų apkabinimą savo šiltais žodžiais. Labai netikėtai mane užklupote ir nustebinote. Dar sykį ačiū, kad sušildėte man širdį! Nemaniau, kad dar kas užklysta pas Mukataną :) Labai malonu

Daiva rašė...

Simona, aš užklystu tiesiog paskaityti ir pasvajoti, kaip skanu, matyt, visa tai :)