2018 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Iki Kalėdų liko 12 dienų: citrininė silkė su medumi ir petražolėmis

Kūčių vakarienė. Tai saugumo, pastovumo ir šventiškos rimties kupinas ritualas. Metai beveik baigiasi, protu ir širdimi jauti, kad po geros savaitės viskas prasidės iš naujo, bet neina taip paprastai padėti taško, visi nutikimai ir neįgyvendinti tikslai paslaptinga eile išsirikiuoja priešais ir laukia įvertinimo. To jausmo nenusakysi - tiesiog, arba priešinsiesi jam, arba leisiesi su juo pasroviui. O kokia palaima, jei išsiaiškini su savimi, sau atleidi ir švelnia širdimi sėdi prie Kūčių stalo! 



Silkė, apsitaisiusi įvairiausiais patalais, yra vienas mano mėgstamiausių Kūčių vakarienės patiekalų. Paprastai, ją ruošdami, vadovaujamės laiko patikrintais paruošimo būdais ir skoniais, bet bent vieną silkės patiekalą visada gaminu kitaip. Eksperimentuoti pradedu lapkričio pradžioje ir paskui nekantriai laukiu Kūčių, kada pagaliau galėsiu ja nustebinti artimuosius. Šiemet ant stalo naujoke bus ši citrinų sultyse marinuota silkė su traškiais juodos duonos trupiniais ir paskrudintomis saulėgrąžomis. 


Jei mėgstate švelnią ir kvapnią silkę, tai šis receptas yra kaip tik tai, ko jums reikia šventėms. Medus, susimaišęs su baltojo vyno actu, citrinų ir svogūnų sultimis bei silkių sūrumu, sukuria saldžiarūgštį marinatą, o petražolės dalijasi gaivumu. Šitaip paruoštą silkę galima marinuoti 2-3 dienas. Pasimarinavusi silkė sustandėja, prisigeria gaiviai salsvos marinato rūgštelės ir citrinų bei petražolių aromato. Rekomenduoju.




4 valgytojams reikės:
2 silkių
1 vidutinio dydžio svogūno (150-170 g)
1 didelės citrinos (jei jūsų citrinos - mažos, imkite 2)
45 ml baltojo vyno acto
4 arbatinių šaukštelių šviesaus skysto medaus (t.y. 20 ml)
20 g petražolių
80-100 g neutralaus skonio aliejaus (pavyzdžiui, vynuogių sėklų)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Citrininė silkė su medumi ir petražolėmis

1. Silkes išdarinėkite. Kiekvieną silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis - apie 1 cm storio. Atidėkite į šalį.
2. Svogūną labai smulkiai supjaustykite ir suberkite į stiklainį. Citriną gerai nuplaukite, į stiklainį pas svogūnus nutarkuokite citrinos žievelę - tik geltonąją dalį. Išpjaustykite citrinos minkštimą, kad būtų be baltų plėvelių. Sudėkite į stiklainį. Iš citrinų nuopjovų į stiklainį išspauskite sultis.
3. Sudėkite medų, smulkiai sukapotas petražoles, supilkite aliejų ir įberkite maltų pipirų, viską gerai išmaišykite, galite pagniaužyti rankomis.
4. Sudėkite silkę ir dar sykį viską atsargiai išmaišykite. Marinatas turi apsemti silkę.
5. Palikite šaldytuve pabūti bent per naktį, o geriausia - dvi naktis.  

6 komentarai:

Unknown rašė...

Atrodo ir skamba niam niam!

Simona rašė...

Dėkoju, Linai, rekomenduoju išbandyti ;) tada sugrįžti ir parašyti, kaip sekės :)

Gaby rašė...

O duonos trupiniai ir saulėgrąžos? Papuošimas?

Simona rašė...

Duonos trupinius su saulėgrąžomis patiekiau dubenėlius šalia, kad išliktų traškūs :)

Simona rašė...

Patiekiu dubenėly šalia

Simona rašė...

O duoną sutrupinu ir paskrudinu aliejuje