2018 m. gruodžio 11 d., antradienis

Iki Kalėdų liko 13 dienų: karštas šokoladas

Turiu pasakyti, ar sninga, ar ne - į namus skverbiasi šaltis. Pasitinkantis iš karto už durų ir langų. Net jei tas šaltis ne žieminis, o atvirkščiai - toks drėgnas, kvepiantis lietumi. Ir nors dažnai termometro stulpelis nenukrenta žemiau nulio, vis tiek, rodos, drabužiai tokią šlapią vėsą geria net labiau nei speigą. Nežinau kaip jums, bet man - šis šlabdribinis oras tiesiog reikalaute reikalauja kažko minkšto, tiršto ir šildančio, galbūt todėl mūsų virtuvės repertuare ir vėl karaliauja sodrus ir tirštas karštas šokoladas. 

Šį karštą šokoladą virėme užpraėjusią ir praėjusią žiemą. Verdame ir šią. Paruošėme jau ne vieną šimtą jo puodelių. Neslėpsiu, tradicijos, kuriamos šokoladuotais pirštais, man suteikia tą nepakartojamą saugumo ir ramybės jausmą, kurį patiri, kai myli ir esi mylimas. Bent kartą į savaitę nusiperku plytelę juodojo šokolado ir kai užsimanome gurkšnelio šokoladinio dangaus, einu į virtuvę ir pradedu nuo lėto avižų pieno ir prieskonių kaitinimo. Taip, sutinku, truputį reikia padirbėti, bet man tai labai patinka. Užsidegu žvakių, tyliai paleidžiu mėgstamas kalėdines melodijas* (būtinai!) ir net nepajuntu kaip įsitraukiu į karšto šokolado virimo ritualą.

* mėgstamos kalėdinės melodijos:
Chris Isaak - Christmas
Loreena McKennitt - A Winter Garden
Ella Fitzgerald - A Swingin' Christmas
Diana Krall - Christmas Songs
Sarah McLachlan - Wintersong




Galiu patikinti, kad rezultatas - vertas pastangų. Šokoladas gaunasi nuostabus - ryškaus skonio, kreminis ir putotas. Užtenka mažo puodelio. Migdolai, suplakti su naminiu sodriai šokaladiniu pienu, sutirština gėrimą, o medus ir cinamonas suteikia jam malonaus saldumo.





Ir dar namai. Namai kvepia dangiškai. Juos apgaubia svaiginantis ir šildantis aromatas. Tikriausiai taip kvepia ramybė. Nors karšto garuojančio šokolado kvapas - sunkiai nusakomas, bet visu kūnu juntamas ir gerai atpažįstamas, toks gryno jaukumo, šeimos šventės ir šilumos kvapas.



4-6 porcijoms reikės:
500 ml nesaldinto avižų pieno
1 cinamono lazdelės
4 kardamono sėklų (su ankštimis)
50 g juodojo šokolado (naudoju Lindt, kuriame yra 85 proc. kakavos)
2 arbatinių šaukštelių kakavos (naudoju Beatos kepinių ir desertų kakavą)
2 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus (jei mėgstate saldžiai, medaus kiekį galite padidinti dar 1-2 arbatiniais šaukšteliais)
120 ml užvirusio vandens
40 g migdolų
Žiupsnelio druskos
Karštas šokoladas

1. Į prikaistuvį storu dugnu supilkite pieną, įmeskite cinamono lazdelę ir kardamono sėklas.
2. Ant silpnos ugnies užvirkite pieną, tada nuimkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir atidėkite į šalį, kol prireiks. Tegul pienas prisigeria prieskonių aromato.
3. Smulkiai sukapokite šokoladą. Suberkite jį į didesnį puodelį, taip pat į puodelį suberkite kakavą ir sudėkite medų. Užpilkite užvirusiu vandeniu (t.y. tais 120 ml). Palikite minutei pastovėti, o tada gerai išmaišykite, kol gausite vientisą šokoladinę masę.
4. Gautą šokoladinę masę, supilkite pas pieną, išmaišykite, uždenkite ir imkitės migdolų.
5. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pastovėti keletą minučių. Nuimkite luobeles. Jei luobelės nenusima, užpilkite dar sykį verdančiu vandeniu porai minučių.
6. Kai migdolai bus paruošti, t.y be luobelių, iš prikaistuvio išimkite cinamono lazdelę ir kardamono sėklas. Šokoladinis pienas bus pravėsęs ir skaniai kvepės.
7. Paruoštus migdolus kokteiline suplakite su 200 ml šokoladinio pieno, kol gausite vientisą masę, be migdolų trupinėlių - tokį tirštą pieną. Tai užtruks 4-5 minutes; būkite kantrūs. Tada supilkite likusį šokoladinį pieną, įberkite žiupsnį druskos ir dar sykį viską išplakite.
8. Šokoladinį migdolinį pieną grąžinkite į prikaistuvį ir ant silpnos ugnies užvirkite, pavirkite pusę minutės, nuolat maišant, tada nuimkite nuo ugnies.
9. Putotą karštą šokoladą išpilstykite į nuodedidelius puodukus.   

Komentarų nėra: