2018 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Iki Kalėdų liko 8 dienos: meduoliai iš "plikytos" tešlos

Kaip, rašant apie meduolius, nepapasakoti asmeninių istorijų? Ar yra kažkas labiau kalėdinio, kas pasotina, džiugina, nuramina mintis ir širdį, nei tvarkingos eilės ką tik iš orkaitės ištrauktų meduolių? Ne, ne visada taip buvo, bet meduolius kepu jau taip seniai, kad spėjau ir pamiršti, nuo ko viskas prasidėjo. Puikiai prisimenu naktinį stalelį apkrautą vien meduolių receptais ir ekonomikos konspektais. Kaip po ilgos dienos universitete, dar daug valandų neišlįsdavau iš virtuvės, tuo pat metu kaldama formules ir maišydama tešlą. Vienas triukas, kurį išmokau tais laikais - prieš kepant meduolius, leisti jų tešlai per naktį pastovėti šaldytuve, kad sviesto, medaus, trynių ir prieskonių skoniai tikrai spėtų susidraugauti.

Įsidarbinus irgi kiekvieną gruodį atidarau kalėdinių meduolių kepimo dirbtuves. Vienais metais jų net iškepiau dirbtinei ofiso eglei papuošti. Būtent meduolių iš plikytos tešlos, kurių receptu esu čia pasidalinusi ir dabar noriu tik priminti. Visas tris savaites nei vienas iš bendradarbių net nepalietė meduolių, visi iki vieno citrininiu glaistu ištapyti kepinukai sąžiningai dabino eglę.



Nupuošiant žaliaskarę, aš ruošiausi meduolius išmesti, gasdindama dulkėmis ir kad jie bus praradę skonį, tačiau bendradarbiai nekreipė dėmesio į mano nuogąstavimus, meduolius suguldė į plačią lėkštę, o, išardžius eglutę, lėkštė jau buvo tuščia. Kad joje būta meduolių priminė tik smulkūs glaisto trupiniai. Tikriausiai jums pasidarė įdomu, kur slypi šių meduolių skonio paslaptis? Viskas labai paprasta -, užmaišant tešlą, medų reikia kaitinti su sviestu ir prieskoniais, t.y. išvirti savotišką karamelę.

Prieskoniai meduoliams suteikia šiltų, turtingų ir aromatingų tonų. Šie prasismelkia pro riebų, pienišką sviestą, kuris vienu metu ir papildo, ir sušvelnina saldų prieskonių aromatą. Šių meduolių širdis ir siela yra imbieras, cinamonas ir gvazdikėliai. Papildyti muskatu, kardamonu ir kvapniaisiais pipirais, jie užlieja burną kaitriu, bet ne aštriu, šilumos antplūdžiu. Ir jei jūs, išsikepę šių meduolių, po keleto dienų jų paragausite, pajusite tikrų Kalėdų skonį.




O, meduolių kepimo dieną, išėjus iš namų, bus taip gera sugrįžti, nes, vos pravėrus duris, jus pasitiks ta kvapni, didžiulį malonumą teikianti šiluma. Tai atlygis už tai, kad negalite šių meduolių ragauti iš karto ir turite laukti, kol jie, uždaryti sandarioje dėžutėje, sunoks.
Meduolių iš plikytos tešlos receptą rasite čia.     

Komentarų nėra: