2016 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Vištienos ir gumbinių salierų apkepas

Dažnai mes visais įmanomais būdais stengiamės išvengti pokyčių. Juk, atrodo, kaip ir saugiau, gyventi kad ir nepatogiame pasaulyje, kurį pažįsti ir kuris teikia tam tikrą ramaus gyvenimo garantiją, nei susidurti su kažkuo nauju bei iki šiol visai nežinomu. Be to, būna, kad nežinai, kaip tai padaryti... Taigi, nors širdies gilumoje ir jautiesi įstrigęs, ir norėtum, kad kai kurie dalykai klostytųsi kiek kitaip, bet pasirenki status quo išlaikymą, t.y. pasilikti ten, kur esi, nors pokyčių durys atviros ir gali pereiti iš vienos erdvės į kitą, kada tik panorėjęs. Juk kai durys - atdaros, tarp skirtingų aplinkų atsiranda jungiamasis ryšys, tereikia peržengti slenkstį.


Dėl savo nesėkmių kaltinimo kitų slenkstį. Vidinio kritiko, liepiančio likti, ten kur esi (nes nesi nusipelnęs kažko daugiau) slenkstį. Įsitikinimo, kad nori per daug, slenkstį. Įsitikinimo, kad kažkas tau privalo padėti, slenkstį. Stovėdami ir neperžengdami šių slenkščių, jaučiamės kaip aplinkybių aukos, nes tarsi nieko negalime pakeisti, o iš tiesų vengiame prisiimti atsakomybę už savo gyvenimus. Kai beveik visi dalykai priklauso tik nuo mūsų pačių. Niekas negali padaryti mūsų laimingų ar nelaimingų. Nereikia bijoti liūdesio, problemų ar sumaišties, nereikia nuo jų bėgti, slapstytis – nė vienas iš šių dalykų negali valdyti mūsų gyvenimų. Tai galime padaryti tik patys, nepaisydami jų, išgyvendami juos, prisiimdami atsakomybę už savo laimę.



Apkepai - labai gerai, kai norisi džiuginančios, motyvuojančios, raminančios ir sočios vakarienės, ypač tokie, kuriuos jau vos po pusvalandžio nuo ruošos pradžios galima šauti į orkaitę. Tokios apkepų vakarienės mano namuose gana dažnos, nes likučiai labai tinka ir kitos dienos pietų lauknešėliui.


4 - 6 valgytojams reikės:
2 vidutinio dydžio svogūnų 
4 vidutinio dydžio morkų 
5 česnako skiltelių 
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir dar žiupsnelio
650 g "Lapino puota" šviežios smulkintos vištienos
3 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos
1/2 puodelio pusiau saldaus raudonojo vyno
2-3 valgomųjų šaukštų smulkintų petražolių 
3/4 puodelio vištienos sultinio
1 arbatinio šaukštelio maltos paprikos
300 g nuluptos saliero šaknies
40 g parmezano
Maltų juodųjų pipirų 

Vištienos ir gumbinių salierų apkepas

1. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūnus. 2 morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Nulupkite 3 česnako skilteles ir sutrinkite.
2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies svogūnus, morkas ir česnakus su druska, vis pamaišant, apie 5 minutes, kol šie suminkštės. 
3. Į troškintuvą sudėkite mėsą. Padidinkite ugnį. Nuolat maišant, kepkite apie 7 minutes, kol mėsa parus. 
4. Įdėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite vyną ir pakaitinkite maišant apie 3 minutes. Tada suberkite petražoles, maltą papriką, supilkite sultinį, užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 minučių, kol gausite tirštą troškinį. Pagardinkite druska ir pipirais, jei reikia. 
5.  Kai troškinys ištrokš, padalykite jį į dvi dalis.
6.Nuskuskite likusias morkas ir nulupkite likusias česnako skilteles.  Saliero šaknį stambiai sutarkuokite. Sumaišykite sutarkuotą salierą su morkomis ir česnaku, padruskinkite bei papipirinkite.
7. Sudėkite pirmą mėsos dalį į gilų, karščiui atsparų indą. Ant viršaus uždėkite pusę saliero mišinio. Tada ant jo paskirstykite likusią mėsą, o ant jos - likusį saliero mišinį. Ant viršaus užtarkuokite parmezano ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol dailiai parus. 

Komentarų nėra: