2016 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Kiniški virtiniai su antiena

Kas mane pažįsta, žino, kad kartais vieną ir tą patį patiekalą galiu valgyti nors ir kasdien, taip yra ir su šiais virtiniais. Žinoma, taip būna ne visada, bet pasitaiko. Pirmą kartą panašių virtinių paragavau pas draugę - į mėsos faršo įdarą įmaišytas kopūstas, imbieras ir maltas anyžius buvo tikras netikėtumas. Dar keletą dienų galvojau ir kalbėjau apie tai.



Po poros mėnesių, bevartydama Gordon Ramsay knygą "Pasaulio virtuvės", aptikau kiniškų virtinių su kiauliena ir krevetėmis bei svogūnų laiškais ir sezamų aliejumi receptą, tada supratau, kad turiu kiniškų virtinių pasigaminti namie. Mano receptas visiškai skiriasi nuo draugės ar Gordon Ramsay receptų, bet jiems abiems esu itin dėkinga už įkvėpimą. Taigi, kiniškų virtinių su antiena receptas. Reikalaujantis nemažai darbo ir pastangų, bet žavus. Šiek tiek netgi egzotiškas.   


Pradžiai paminėsiu, kad antiena turi labai daug puikių bruožų. Pirma – joje gausu nepakeičiamų omega 3 riebalų rūgščių. Nepakeičiamos jos, todėl, kad mūsų organizmai patys šių riebalų rūgščių negamina – jas galima gauti tik su maistu. Omega-3 riebalų rūgčių trūkumas skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, regėjimo problemas bei depresinę nuotaiką. Antra - šioje mėsoje yra daug vitamino D, kuris gerina imunitetą. Kalbant apie antienos maistines savybes, kitas svarbus dalykas yra tai, kad antienoje yra ir vitamino E, B grupės vitaminų, taip pat cinko, kalio ir kalcio.



Nepaisant visų šių gėrių, antieną tikriausiai įsigyjate ne taip ir dažnai. Nežinau, ar tai dėl įpročių, ar tai, kad ši mėsa gana kaloringa ir brangi, ar nelabai žinote, ką su antiena veikti. Antienos paruošimo būdų yra daug ir įvairių – ją galima valgyti netgi žalią, žinoma, dažniausiai ji kepama, troškinama, naudojama įvairiems įdarams, kaip kad kiniškų virtinių. Tokiu būdu sutaupoma ir pinigų, ir kalorijų. Šis įdaras gaunasi sultingas ir kvapnus. Įdarui naudosime antienos filė, nuėmę odą. Odų jokiu būdu neišmeskite, įdėkite į sausą keptuvę ir prisitirpdykite taukų. Jų gausis tikrai nemažai - galėsite panaudoti, kai kepsite bulves ar kugelį.  


Paprastai šiuos virtinius ruošiu iš vakaro, kitos dienos pietums dalį išgarinu, o likusius užšaldau. Taigi, kitą kartą labai greitai juos paruošiu valgymui, todėl tikrai verta vienu kartu jų pasidaryti kuo daugiau. Nors jie skanūs ir tik su sojos padažu, bet aš jiems visad užmaišau neapsakomo gražumo ir gerumo mirkalą. Valgytojai jį paprastai įvertina kaip "Topų topą". Tik atkreipkite dėmesį, visais atvejais svarbiausia pasirinkti kokybišką sojų padažą.    


32 virtiniams reikės:
Įdarui reikės:
300 g "Lapino puota" antienos filė (nuėmus odos, jos nereikės)
4 česnako skiltelių
30 g imbiero šaknies
120 g rudųjų pievagrybių
120 g mėlynojo kopūsto
6 svogūnų laiškų
3 valgomųjų šaukštų sojų padažo
2 arbatinių šaukštelių sezamų aliejaus
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonųjų aitriųjų paprikų dribsnių
1/8 arbatinio šaukštelio malto anyžiaus
1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono

Tešlai reikės: 4 puodelių šviesų spelta miltų
1 ir 1/2 puodelio verdančio vandens
1 arbatinio šauštelio druskos
4 valgomųjų šaukštų aliejaus

Padažui reikės: 3 valgomojų šaukštų sojos padažo
2 arbatinių šaukštelių sezamų aliejaus
2 nedidelių raudonųjų aitriųjų čiliukų
2 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
10 svogūnų laiškų

Kiniški virtiniai su antiena

1. Tešlai dubenyje šakute sumaišykite miltus su druska ir aliejumi. Tada supilkite verdantį vandenį ir maišykite šaukštu, kad viskas suliptų. Kai šiek tiek praauš, minkykite tešlą apie 5 minutes, kol ji taps vienalytė ir elastinga. Jei tešla gaunasi labai lipni, minkant šiek tiek pabarstykite miltais, bet nepersistenkite. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir atidėkite į šalį.
2. Įdarui antienos filė supjaustykite gabalėliais ir sumalkite, česnako skilteles bei imbierą sutarkuokite, pievagrybius, kopūstą ir svogūnų laiškus itin kruopšiai susmulkinkite. Tai padarykite kuo smulkiau. Dubenyje sumaišykite maltą antieną, česnaką, imbierą, pievagrybius, kopūstą, laiškus sojų padažą, sezamų aliejų, paprikų dribsnius, anyžių ir cinamoną, kad gautumėte vientisą, lipnią masę.
3. Tešlą padalykite į 4 dalis. Ant miltuoto paviršiaus iškočiokite kuo plonesnį lakštą. Išspauskite apie 8 cm skersmens 8 skrituliukus. Ant kiekvieno skrituliuko užkrėskite po kupiną šaukštelį įdaro ir tešlą perlenkite ir kraštą užspauskite. Taip pat padarykite kitus virtinius.
4. Paruoštus virtinius virkite garuose: pripilkite apie 1/3 puodo vandens, uždėkite groteles, ant jų virtinius. Labai svarbu,kad vanduo nesiliestų su tešlą ir neišgaruotų. Kad virtiniai nepriliptų prie grotelių po jais patieskite kepimo popieriaus, t.y. ant grotelių, arba salotą/kopūsto lapą. Garinkite apie 10 minučių.
5. Padažui dubenėlyje gerai sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, labai smulkiai supjaustytus čiliukus (su sėklomis, ar be, rinkitės patys, atsižvelgiant į tai, kai aštriai mėgstate), sutrintus česnakus ir susmulkintus svogūnų laiškus.    

Komentarų nėra: