2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Tobulo ryto "granola" su riešutais, sėklomis ir razinomis

Darbo dienomis keliuosi anksti, t.y. labai, labai anksti, paprastai kokią ketvirtą ryto. Nereikia net rašyti, kad savaitgaliais apie nieką labiau nesvajoju, kaip pamiegoti iki devynių, tačiau suveikia zapadlo dėsnis ir iš įpročio jie dažniausiai prasideda septintą ryto. Kai taip nutinka, mėgstu rašyti jums, bet, pirmiausia, paskandinu pernokusių bananų gabaliukus ir gerą saują naminės granolos tirštoko graikiško jogurto dubenėlyje, išsiverdu puodelį stiprios kavos ir vėl įsirangau po patalais. Esu dėkinga už kavą lovoje ir galimybę skaniai pavalgyti!  



Šis paprastas pusryčių receptas (po avižinių dribsnių košės) yra vienas mano mėgstamiausių, nes, manau, kad ankstyvą rytą nėra papasta surasti kažką geriau už tai. Rimtai... jei kažkas pabandytų paskaičiuoti, ko daugiausiai suvalgau pusryčiams, turbūt aršiausiai tarpusavyje konkuruotų avižinių dribsnių košė ir granola. Yra daugybė būdų paruošti granolą, o šį sykį pasidalinsiu su jumis paslaptimis, kaip pasigaminti sveikesnę granolos versiją.



Ir galvoju, jog jums tai patiks: be rafinuoto cukraus ir sviesto, be sunkumo pilve bei pykinančių minčių apie kalorijas, tuo tarpu skonis ir aromatas - tik pagalvokite: graikiniai riešutai kartu su cinamonu, linų sėmenimis ir obuolių tyre...tikras džiaugsmas toks nuostabus derinys! Tik svarbiausia, kad gaminant dar ir gera nuotaika būtų. Neskubant pasimėgauti.


Paprastai granolai aš imu pusę kiekio avižų, pusę – sėklų ir riešutų. Visą šį mišinį sumaišau su medaus sirupu, vidutinio storio sluoksniu paskleidžiu ant kepimo indo, iškloto kepimo popieriumi, ir apskrudinu orkaitėje. Medaus sirupo paruošimo procesas toks visai paprastas taip pat: medų reikia ištirpdyti su aliejumi ir obuolių tyre, t.y. pašildyti, kol masė pasidarys vientisa, bet nevirti, taip sirupo skonis tarsi išryškėja ir sustiprėja.




Iš tiesų, tai tekstūra ir aromatas yra tas cinkelis, kuris šią granolą išskiria iš kitų. Traški, lengvai lūžinėjanti tarp dantų. Šilta nuo medaus, kvepianti ir pastiprinta cinamonu.
Taip namus prikvėpina...


Taigi, kaip minėjau, pateikiu jums savo mėgstamiausią derinį, o jūs, pajutę granolos dvasią, kurkite savo. Pavyzdžiui, į iškeptą ir atvėsusią granolą tinka įdėti saują susmulkinto šokolado. Naudoju obuolių tyrę, nes mėgstu ją, bet nebijokite šios tyrės pakeisti slyvų ar kita tyre. Tik svarbiausia granolos neperkepkite, nes sukietės ir bus sunku kramtyti. Kadangi visos orkaitės skirtingos, o ir kepimo indai skirtingi, teks pasikliauti nuojauta ir prižiūrėti.



1 litro stiklainiui užpildyti reikės:
200 g avižinių dribsnių
100 g graikinių riešutų, sulaužytų nedideliais gabaliukais
50 g žemės riešutų, be luobelės
50 g išlukštentų saulėgrąžų
50 g linų sėmenų
70 g razinų
70 g medaus
125 g obuolių tyrės, be cukraus
1 su puse valgomojo šaukšto kokoso aliejaus
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
Žiupsnio druskos

Tobulo ryto "granola" su riešutais, sėklomis ir razinomis

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
2. Avižų dribsnius, riešutus, sėklas, linų sėmenis ir cinamoną bei druską sudėkite į didelį dubenį ir gerai išmaišykite.
3. Prikaistuvyje sumaišykite medų, obuolių tyrę ir aliejų. Šią masę pašildykite, bet neužvirkite - ji turi būti vientisa ir šilta.
4. Sausų produktų mišinį apšlakstykite medaus, obuolių tyrės ir aliejaus sirupu bei gerai išmaišykite. Tada paskleiskite ant kepimo indo (iki 4-5 cm. storiu), kuris turi būti išklotas kepimo popieriumi. Kepimo indą 30 - 50 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę (per vidurį). Maždaug kas 10 min. dribsnius ištraukite, išmaišykite, išlyginkite ir vėl įkiškite į orkaitę.
5. Kai dribsniai gražiai pagels (svarbu prižiūrėti, kad nesudegtų), ištraukite juos iš orkaitės, įmaišykite razinas ir ataušinkite.
6. Atvėsusius dribsnius laikykite hermetiškame inde maždaug dvi savaites.

Komentarų nėra: