2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Kalėdos atkeliaus už 22 dienų nuo šiandien: lėtai ir ilgai kepta žąsies kulšelė

... ir taip, pamažu, prasideda gruodis, Kalėdų mėnesis. Piniginių ir taupyklių ištuštėjimo, kantrybės išbandymų, iriantis parduotuvėse tarp žmonių ir lentynų, visur prigrūstos kalėdinės atributikos ir niurzgėjimo dėl viso to metas. Nepastebimai - metai iš metų, gruodis tampa vienodas: skubus, išlaidus ir varginantis.
Kažkaip vis mažiau belieka to stebuklo laukimo ilgesio. Vis daugiau lėkimo ir streso, nors mūsų organizmai kartu su gamta išgyvena energijos sumažėjimą.  



Todėl nenuostabu, kad pastaruoju metu nemažai yra šnekama apie Kalėdų infliaciją. Nebranginant bendravimo, tradicijų, Advento ramybės ir santykių, šventes apima nuvertėjimas: daug brangių dovanų, marketinginių akcijų, pirkimo karštligės, didesnių apyvartų siekimo, bet mažai dėmesio ir šilumos vienas kitam.



Tačiau man atrodo, kad yra tam tikro jaukumo ir linksmumo, susijusių su kalnais girliandų, kalėdinėmis melodijomis ir kalėdiniais filmais. Kad, laukiant Kalėdų, esame sujungti kažkuo daugiau nei matomais ir pažįstamais ryšiais. Kažkuo kas šaltas, darganotas ir niūrias naktis pakeičia į laukiančias ir žadančias. Kažkuo, kas įtikina, kad galiausiai viskas bus gerai. Kažko, kas keičia, judina, atnaujina.  



Tokiu laiku aš tiesiog negaliu gyventi be orkaitės. Joje ne tik puška troškiniai, kepa mėsa, bet nuo jos ir namai sušyla. Nesu rimta mėsos valgytoja, bet žiemą pora kartų per savaitę tikrai kepu mėsą. Stengiuosi įsiklausyti, ko manęs prašo pilvelis, ir tai jam duoti. Manau, šąlant orams daug daugiau žmonių kartas nuo karto nori ir renkasi mėsą, o ne salotas. Todėl labai apsidžiaugiau, kai "Lapino puota" padovanojo tikrų delikatesų - žąsies kulšelių.



Lėtai ir ilgai taukuose ir vyne keptos žąsies kulšelės iš tiesų tinkamas pasirinkimas, laukiant gilaus kalėdinio sniego. Kad jos būtų minkštesnės ir gardesnės, yra ruošiamos iš anksto: įtrintos prieskoniais ir riebalais laikomos šaldytuve per naktį. Patikėkit manim, taip iškeptos žąsies kulšelės yra neapsakomo gerumo.  


Prie žąsies kulšelių labai tinka malta rūkyta paprika (suteikia aromatą ir malonų skonį) paskaninta morkų piurė. Ją jau dariau ne kartą ir ne du: buvo laikai, kai trindavau šią piure bent kartą į savaitę - valgyčiau ir valgyčiau. Ypač žiemą.



O kas gali būti dar geriau prie žąsies su saldžia ir geltona morkų piure už grieko vertus su žąsies taukais ir vynu troškintus raudonuosius kopūstus ir vyšnių padažą, taip pat šiek tiek apgirtusį? Tik dar truputis vyšnių padažo, na, o toliau einam prie receptų... 


1 valgytojui reikės:
Žąsies kulšelei reikės:
5 valgomųjų šaukštų žąsies taukų(arba ghi sviesto)
1 arbatinio šaukštelio šviežio čiobrelio lapelių
1 didelio lauro lapo
1 didelės česnako skiltelės
1/2 valgomojo šaukšto druskos
1 vidutinio dydžio šiaudeliais supjaustytos morkos
50 ml pusiau sauso baltojo vyno

Keptų morkų piure reikės:
7 vidutinio dydžio morkų
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 didelės česnako skiltelės
Tokio pat dydžio kaip česnako skiltelė imbiero šaknies gabaliuko
2 arbatinių šaukštelių sezamų sėklų
2/3 arbatinio šaukštelio kmynų
1 arbatinio šaukštelio druskos ir dar žiupsnelio pagardinimui
2 valgomųjų šaukštų sviesto
1/4 arbatinio šaukštelio maltos rūkytos raudonosios saldžiosios paprikos

Vyšnių padažui reikės (2-4 valgytojams, bet visada gaminu daugiau):
1 valgomojo šaukšto žąsies taukų
1 mažo smulkiai supjaustyto svogūno
150 ml sauso raudonojo vyno
1 valgomojo šaukšto balzaminio Modenos acto kremo
100 g šaldytų vyšnių be kauliukų
1-2 valgomojo šaukšto medaus

Raudonųjų kopūstų paruošimui reikės (4 valgytojams, bet visada gaminu iš viso kopūsto):
Vieno raudonojo kopūsto (apie 1 kg)
6 valgomųjų šaukštų žąsies taukų
250 ml sauso raudonojo vyno
60 ml modemos balziminio acto
250 ml mėlynių arba juodųjų serbentų uogienės
2 vidutinio dydžio svogūnų
1 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 - 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Rudojo cukraus pagal skonį (gali prireikti 1-2 arbatinių šaukštelių, jei uogienė nėra saldi)

Lėtai ir ilgai kepta žąsies kulšelė su morkų piurė, troškintais raudonaisiais kopūstais ir vyšnių padažu

Lėtai ir ilgai kepta žąsies kulšelė
1. Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus ištirpintų žąsies taukų, čiobrelių lapelius, smulkiai sulaužytą lauro lapą ir sutarkuotą česnako skiltelę.
2. Kulšelę nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite kulšelę paruoštu sviestu, palikite marinuotis per naktį šaldytuve.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 120 C. Įtrinkite žąsies kulšelę druska. Keptuvėje ištirpinkite likusius taukus, keletą minučių pakepkite morkas, supilkite vyną ir minutę pakaitinkite. Į nedidelį kepimo indą supilkite keptuvės turinį, ant viršaus padėkite kulšelę. Ant jos iškrėskite visus marinavimo inde likusius taukų ir prieskonių likučius. Indą kruopščiai uždenkite folija ir kepkite 2 valandas.
4. Atidenkite, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 180 C ir kepkite dar 45 minutes, kas 15 minučių, ištraukiant iš orkaitės ir aplaistant sultimis, kol žąsies odelė dailiai apskrus.

Keptų morkų piurė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir perpjaukite per pusę išilgai. Česnako skiltelę nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Imbiero šaknį nulupkite ir susmulkinkite mažais gabaliukais.
3. Paruoštas morkas sudėkite į kepimo formą, apliekite aliejumi ir apibarstykite česnako riekelėmis, imbieru, kmynais, sezamo sėklomis bei druska. Viską gerai išmaišykite ir morkas paskirstykite tolygiai, t.y. vienu sluoksniu.
4. Kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 45 minutes, kol morkos taps minkštos. Nuo to, kaip supjaustysite morkas, priklausys ir kepimo laikas. Jis gali būti ilgesnis ar trumpesnis
5. Iškepusias morkas sudėkite į maisto smulkintuvą, maišykite pulsais, kol gausite rupią masę. Tada sudėkite sviestą ir sutrinkite iki norimos tekstūros, paskaninkite maltais juodaisiais pipirais, maltomis rūkytomis paprikomis bei druska, jei reikia.

Vyšnių padažas
1. Keletą minučių pakepkite svogūną.
2. Supilkite vyną ir leiskite keletą minučių paburbuliuoti ant stiprios ugnies, kad išgaruotų alkoholis.
3. Tada supilkite balzaminio acto kremą, įmaišykite medų ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol padažas pradės tirštėti - apie 5 minutes.
4. Tada suberkite šaldytas vyšnias, užvirkite ir leiskite joms: apie 5 min ant nedidelės ugnies pakaisti. Paragaukite, ar skonis subalansuotas – netrūksta nei rūgštelės, nei saldumo, druskos.
5. Maisto smulkintuvu sutrinkite padažą į vientisą masę.

Raudonųjų kopūstų paruošimas
1. Nulupkite išorinius kopūsto lapus ir nuluptą kopūstą supjaustykite į ketvirčius. Iš kiekvieno ketvirčio pašalinkite šerdį ir kiekvieną ketvirtį supjaustykite apie 8mm - 1 cm storio juostelėmis.
2. Padalinkite supjaustytą kopūstą į 4 dalis ir kiekvieną dalį apkepkite ant vidutinės ugnies 1 šaukšte taukų apie 4-5 min., kol kopūstai šiek tiek apskrus. Apkeptus kopūstus dėkite į dubenį. 
3. Įkaitinkite dideliame puode 2 šaukštus taukų ir pakepkite juostelėmis supjaustytus svogūnus. Sudėkite apkeptus kopūstus, supilkite vyną, actą, suberkite druską, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies 30 min. Vis pamaišykite.
4. Tuomet sudėkite uogienę, suberkite cinamoną, troškinkite uždengę dar 40 min. - 1 valandą, kol kopūstai suminkštės.
5. Galiausiai pagardinkite pipirais ir cukrumi bei druską, jei reikia.

Komentarų nėra: