2015 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Kalėdos atkeliaus už 4 dienų nuo šiandien: kalėdiniai trapios tešlos pyragaičiai (Mince Pies)


Mėgstu kepti šiuos kalėdinius trapios tešlos pyragaičius, vadinamus Mince Pies: nuostabūs kvapai, kupinas jaudulio laukimas. Nesakysiu, kad juos pagaminti labai paprasta, bet tikrai verta, ilgai nedvejojant, pamėginti. Ir aš pirmą kartą šiuos pyragaičius kepiau tik iš smalsumo, o dabar jie tapo neatskiriama švenčių dalimi.

Beje, pagamintus ir neiškeptus pyragėlius galite užšaldyti, o kai jų užsinorėsite, tereiks įkišti į orkaitę.

36 mažiems pyragaičiams, kuriuos valgydama visada šypsausi ir pajuntu Kalėdos jau čia pat, reikės:

Tešlai:
250 g miltų
125 g šalto sviesto
2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1 kiaušinio trynio
1 apelsino sulčių 

Įdarui:
30 ml pusiau saldaus raudono vyno
45 g rudojo cukraus
75 g spanguolių
1/2 didelio obuolio
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
25 g džiovintų datulių
25 g razinų
25 g džiovintų spanguolių
1/2 mandarino
10 ml brendžio
1/4 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
25 g susmulkintų migdolų
1/2 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 šaukšto medaus

1 diena. Pradėkime nuo tešlos. Tai paprastas saldžios trapios tešlos receptas, todėl net jei niekada gyvenime nesate kepę jokio pyrago, manau, jums pavyks puikiai.
1. Taigi, pirmiausia, į didelį dubenį nusijokite miltus.

2. Šaltą sviestą supjaustykite apie 1,5 cm dydžio kubeliais.



3. Sviesto kubelius sudėkite į miltus. Kubelius atsargiai juose apvoliokite, dubenėlį įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį maždaug pusvalandžiui, kol miltai ir sviestas smarkiai atvės: dėl to iškepta sviestinė tešla bus trapesnė ir sluoksniuota.

4. Apelsino sultis supilkite į nedidelį stiklainį ir taip pat padėkite į šaldiklį.  Sviestinė tešla paruošta su apelsinų sultimis taps aromatingesnė ir šventiškesnė.

5. Tuo tarpu pagaminkite įdarą: susmulkinkite datules (spanguolių dydžio gabaliukais).

6. Nutarkuokite gerai nuplauto mandarino žievelę ir išspauskite sultis.

7. Į prikaistuvį supilkite vyną, suberkite rudąjį cukrų ir, kaitinant ant mažos ugnies bei nuolant maišant, cukrų ištirpinkite. Tai užtruks apie 3 minutes.

8. Tada į vyno ir cukraus sirupą suberkite spanguoles ir išmaišykite. Taip pat įmaišykite cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius - neapsakomai mėgstu šiuos prieskonius.

9. Kai įdaras užvirs, suberkite džiovintas spanguoles, datules ir razinas. Galiausiai įmaišykite mandarino žievelę ir sultis. Troškinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišant, apie 10 minučių. Nenueikite toli nuo prikaistuvio, nes įdaras tirštas ir gali prisvilti.

10. Nulupkite obuolį ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.

11. Praėjus 10 minučių, įmaišykite juos į įdarą, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite, neužmirštant pamaišyti, dar 10 minučių.

12. Taigi, po 10 minučių, kai prikaistuvyje beveik neliks skysčio, prikaistuvį nuimkite nuo ugnies ir leiskite masei šiek tiek atvėsti. Palaukite apie penkias – aštuonias minutes. Susmulkinkite migdolus.


13. Į šiek tiek atvėsusią masę įmaišykite brendį, vanilinį cukrų, medų, susmulkintus migdolus ir migdolų ekstraktą. Šaukšto nugarėle šiek tiek patrinkite masę, kad taptų vientisesnė. Paragaukite, jei reikia, pasaldinkite masę medumi. Atvėsusį įdarą sudėkite į stiklainį ir padėkite į šaldytuvą.

14. Iš šaldiklio ištraukiame miltus su sviesto kubeliais ir ledines apelsino sultis. Dviem peiliais kantriai sviestą kapokite į miltus, kad susidarytų smulkūs grumsteliai.

15. Suberkite cukrų ir trindami nykšty į kitus pirštus sviesto ir miltų grumstelius sumaigykite su cukrumi, kad susidarytų trapus mišinys. Tai turi užtrukti apie 2 minutes. Tada į šį miltų ir sviesto mišinį šakute įmaišykite išplaktą kiaušinį bei apelsino sultis, kad viskas suliptų.

16. Švelniai maigykite, kol gausite tešlos rutulį. Jei reikia, įberkite šiek tiek papildomų miltų. Tai neturi būti vientisa ir elastinga tešla, minkykite tik tol, kol susiformuos gražus rutulys - per daug minkyti nevalia, antraip tešla bus kieta, o ne puri ir trapi. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.

2 diena. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
1. Tešlą, jei reikia, truputį atšildykite, jog eitų lengvai iškočioti.


2. Iš plonai iškočiotos tešlos (maždaug 3 mm storio) pjaukite apskritimus, įklokite į kepimo skardos formeles, išteptas aliejumi.

3. Įdėkite po arbatinį šaukštelį įdaro, ant viršaus uždėkite iš tešlos išpjautą žvaigždutę. Kepkite apie 15-25 minutes. Atidžiai stebėkite, kad per daug neapskrustų.

Argi tai nenuostabūs dalykėliai? Sakau visiškai rimtai - jie geriausi ir tokie elegantiški. Beje, ragaujant pirmąjį, sugalvokite norą! 

Komentarų nėra: