2015 m. rugpjūčio 23 d., sekmadienis

Virtiniai su triušienos ir rikotos įdaru ir morkų piurė

Jei nori save pamilti, bet taip iš tikrųjų pamilti, pirmiausia, turi susipažinti su savimi - su savo formomis, sielos būsenomis ir besikeičiančiomis nuotaikomis. Ir BŪTI SAVIMI! Dažniausiai mes norime, kad mus suprastų ir pamiltų kiti tokius, kokiais esame, nors patys sau - tarsi neištirti pasauliai ir apsimetinėjame kažkuo, kas, mūsų supratimu, turėtų būti vertas meilės. Kuo tas plyšys tarp mūsų tikrų ir vaidinamų didesnis, tuo labiau skauda, tuo labiau atstumiame save ir tuo labiau nuo savęs tolstame. Eikime į pasimatymus su savimi.


Į pasimatymus su savimi aš dažniausiai einu rytais. Kad ir kaip paprastai ir neįtikėtinai tai skambėtų, neskubėjimas iš ryto ir ryto ritualų susikūrimas, ruošiantis dienai ir jos darbams, pakeičia požiūrį į save. Taip yra todėl, kad, pradedant dieną nuo keleto snooze paspaudimų (po to kai sučirškia žadintuvas), o tada, šokant iš lovos ir lyg sprinteriui per rekordiškai trumpą laiką susiruošiant, kūnas patenka į savotišką įtampos ir nerimo būseną. Kuri persiduoda darbui, santykiams su kitais, tam, kaip maitinatės ir kaip jaučiatės visą likusią dieną.



Esu tikėtojas, kad geriau iš lovos išlipti pusvalandžiu anksčiau, o iš autobuso, likus keletui kilometrų iki darbo ir, nepaisant to, ar lyja, ar karšta it gerai užkūrentoje pirtyje, pasivaikščioti, pajuntant už tai dėkingumą kūnui, tokiam, koks jis tą akimirką yra. Paklausiant savęs, kaip Tu jautiesi ir ar nešalta Tavo sielai?



4-6 valgytojams reikės:
Tešlai reikės:
450 g miltų (405 D)
1 didelio kiaušinio
1 trynio
160 ml šilto vandens
1/3 arbatinio šaukštelio druskos

 
Įdarui reikės:
350 - 400 g šviežios triušienos troškinti "Lapino puota"
2 valgomųjų šaukštų miltų
Druskos ir juodųjų pipirų
Sviesto 
1 litro vištienos sultinio
1 lauro lapelio
10 juodųjų pipirų žirniukų
1 vidutinio dydžio svogūno
150 g rikotos arba varškės
45 g pinijų
1 nutarkuotos apelsino žievelės
1 valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių

Morkų piurė reikės:  
500 g morkų
240 ml daržovių sultinio
1 didelės česnako skiltelės
75 ml grietinėlės (13 proc. riebumo)
2 arbatinių šaukštelių sviesto
3 valgomųjų šaukštų jogurtinės grietinės
Maltų aitriųjų paprikų
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Virtiniai su triušienos ir rikotos įdaru ir morkų piurė

1. Nusausinkite mėsos gabalėlius popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite miltais ir trupučiu druskos bei maltų pipirų. Plačiame prikaistuvy ant vidutinės ugnies  įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, kepkite mėsos gabalėlius iš abiejų pusių po 2-3 minutes, kol įgis aukso atspalvį. Jei jūsų prikaistuvis nedidelis, apkepkite mėsą dalimis.
2. Užvirkite vištienos sultinį. Supilkite jį ant apkeptos mėsos. Įmeskite lauro lapelį, juodųjų pipirų žirniukus, užvirkite, paskui sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 50-60 minučių, kol triušiena taps minkšta. Išvirusią mėsą nukoškite ir palikite atvėsti. 
3. Tešlai miltus su druska persijokite į didelį bei platų dubenį. Jei mėgstate sūresnį maistą, druskos galite įberti truputį daugiau. Viduryje padarykite didelį ir gilų "šulinį", paliekant šiek tiek miltų ant "šulinio" dugno. Į "šulinį" įmuškite kiaušinį, trynį ir supilkite vandenį. 
4. Atsargiai - nenugriaunant "šulinio sienų" - šakute išplakite kiaušinius su vandeniu. Tada lėtai įmaišykite į plakinį miltus, po truputį juos verčiant į vidurį, kol gausite lipnią (grietinės tirštumo) masę. Taip, įmaišant vis daugiau miltų, užminkykite tešlą.
5. Gautą tešlą padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite, kol gausis vienalytė ir elastinga tešla. Tai užtruks apie 15 min. 
6. Minkyti reikėtų taip: viena ranka prilaikykite tešlos kraštą, o kitos rankos delno apačia stumkite tešlą nuo savęs, kad ji išsitemptų.
7. Taip ištemptą tešlą perlenkite ir vėl stumtelėkite ir vėl perlenkite ir t.t. Tešlos rutulį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve apie vieną valandą "pailsėti". Poilsis BŪTINAS :) Kol tešla ilsisi, baigiame ruošti įdarą.
8. Keptuvėje ant mažos ugnies įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto. Nulupkite, supjaustykite svogūną ir suberkite į sviestą. Įberkite į keptuvę 1/4 arbatinio šaukštelio druskos. Pakepkite svogūną ant mažos ugnies 7 minutes. Mėsą kartu su svogūnu du kartus sumalkite mėsmale. Įmaišykite rikotą, pinijas, apelsino žievelę, 1/3 arbatinio šukštelio druskos, petražoles. Papipirinkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
9. Supjaustykite tešlą į 6 gabalus, suvoliokite rutulius, juos suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite, kol prireiks. Imkite vieną rutulį ir iškočiokite kuo plonesnį tešlos lakštą. Geriausia 1 - 2 mm storio. Imkite stikliuką ir juo išspauskite skritulėlius. Ant vienos skritinėlio pusės dėkite šaukštelį įdaro, skritinėlio kraštus aptepkite šaltu vandeniu, kita puse šį įdarą užklokite, tvirtai užspauskite kraštelius. Virtinius laikykite uždengtus maisto plėvele.
10. Virtiniams virti pasirinkite kuo platesnį puodą ir įpilkite į jį 2/3 vandens. Užvirus vandeniui, įberkite druskos. 1 litrui imu apie šaukštelį ar šaukštelį su puse druskos. Vienu kartu virkite ne daugiau nei 15 virtinių. Užvirus virtiniams, švelniai pamaišykite, virkite 2-3 minutes. Išvirusius virtinius supilkite į kiaurąsamtį, kad nuvarvėtų vanduo.
11. Patiekti galite tiesiog su sviesto ir grietinės padažu arba apibarstytus tarkuotu sūriu, bet man skaniausia su morkų piurė.
12. Gaminant morkų piurė, prikaistuvyje užvirkite sultinį. Nuskuskite morkas ir supjaustykite mažais gabalėliais. Nulupkite česnako skiltelę ir smulkiai ją supjaustykite. Į verdantį sultinį įmaišykite morkas, česnaką ir grietinėlę, jei reikia, šiek tiek druskos. Vėl užvirkite, sumažinkite ugnį, pridenkite ir virkite ant mažos ugnies 25 minutes. Kai morkos suminkštės, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, sudėkite sviestą ir suplakite piurė virtuviniu kombainu ar plaktuvu. Įmaišykite jogurtinę grietinę ir žiupsnelį maltų aitriųjų paprikų. Pagardinkite maltais pipirais ir druska pagal skonį.
13. Išpilstykite piurė į pašildytas lėkštes. Patiekite su virtiniais, apibarstytais tarkuotu kietuoju sūriu, petražolių šakelėmis ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. 

Komentarų nėra: