2015 m. rugpjūčio 4 d., antradienis

Gruzdinti svogūnų žiedai

Visus jumis su rugpjūčiu! Štai agrastai ir serbentai jau kruopščiai nuskinti ir suslėpti į stiklainius. Kolegos į darbą maišelis po maišelio tempia nuo vasarinių obelų ir slyvų nuskintas gėrybes, o mieloji mano mama žada daržo pakraščiuose pasėti ridikėlių, kurių derliumi galėsime džiaugtis rudenį. Ir dar tas gausus jurginų žydėjimas, kuris primena, kad visai greitai ateis laikas rauti svogūnus! Kaip tik ta proga turiu jums labai neprastą svogūnų žiedų receptą. 
Aš svogūnų žiedus kepu gana retai ir jei jau iki galo atvirai - tai tik tada, kai namuose būna svečių ar kokia šventė. Šį savaitgalį pas mus svečiavosi tėtis ir norėjosi jį kažkaip palepinti, taigi, gruzdinau svogūnų žiedus. Jei svogūnų žiedai gerai iškepti, neprisigėrę aliejaus, tai nėra už juos puikesnio ir labiau keliančio priklausomybę dalyko. Lengvų it pūkas svogūnų žiedų dubuo ištirpta valgytojų burnose vienu prisėdimu, visiškai nepriklausomai nuo valgytojų skaičiaus, todėl ir kepu, kai yra su kuo dalintis.

Keletas patarimų svogūnų žiedų gruzdintojams:
Svogūnai: aš naudoju ir rekomenduoju saldžiuosius svogūnus - jie minkšti ir labai švelnaus skonio, bet jeigu virtuvėje, darže, turguje ar parduotuvėje tokių nėra, tiks ir bet kokie kiti svogūnai. Svogūnus pjaustykite 5-8 mm storio griežinėliais. Jei supjaustysite storiau (virš 1 cm), žiedai bus gremėzdiški, o, tešlai apskrudus, viduje liks dar ne visai iškepę. Jei supjaustysite plonais it popierius griežinėliais, kepant karštame aliejuje, žiedai trūkinės, tuo tarpu pats svogūnas pasimes traškioje tešloje ir liks tik jo skonio pėdsakai. 


Svogūnų mirkymas: tam visuomet perku raugintas pasukas ir jas praskiedžiu šlakeliu pieno arba, jei jo neturiu, vandeniu. Iš tikrųjų pasukos, gruzdinant svogūnų žiedus, atlieka "trijų viename" vaidmenį - pirma, dėl jų tirštumo prie žiedų geriau prilimpa miltų apvalkalas, antra, jos "nuima" svogūnų aitrumą ir, trečia, pasukos apvalkalui suteikia purumo, lengvumo ir sodrumo.



Apvalkalas: jokios tešlos maišyti ir devynių prakaitų braukti, ją prisotinant oru, nereikia, nes visą darbą atlieka pasukų ir kvietinių miltų bei kukurūzų miltų sąjunga. Kukurūzų miltai priduoda ne tik gražios auksinės spalvos. Vien kvietiniuose miltuose apvolioti žiedai nebūna tokie traškūs ir girgždantys, kokie būna, į šiuos miltus įmaišius kukurūzų miltų. Ir, taip, mano naudojamas apvalkalas turi dar vieną slaptą ingredientą. Taip, taip - labai slaptą. Tai malta rūkyta paprika. Ji yra švelnaus dūmo aromato, turinti šiek tiek aštrumo. Žinoma, skanius žiedus galite išsikepti ir be rūkytos paprikos - pakeiskite ją malta uogine arba saldžiąja paprika, priklausomai nuo to, kaip aštriai mėgstate.
 

2 valgytojams reikės:
1 didelio svogūno
500 g raugintų pasukų
125 ml pieno
90 g miltų
30 g kukurūzų miltų
2/3 arbatinio šaukštelio druskos
2/3 arbatinio šaukštelio maltos rūkytos paprikos
Neutralaus skonio aliejaus gruzdinimui (rapsų, vynuogių kauliukų)

Gruzdinti svogūnų laiškai

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite 5-8 mm storio griežinėliais. Griežinėlius atidžiai išskirstykite žiedais.
2. Pasukas sumaišykite su pienu ir užpilkite svogūnų žiedus, palikite pusvalandžiui pamirkti. Žiedai turi būti apsemti pasukomis.
3. Plačioje lėkštėje šluotele sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, druską ir maltą rūkytą papriką.
4. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų (aliejumi užpildykite apie 1/3 keptuvės, kad svogūnų žiedai galėtų jame plaukioti ir būtų apsemti) iki 180 C. Jei neturite termometro, įmeskite nemažą nuskustos bulvės gabalėlį, jei jis kunkuliuos, aliejus įkaitintas gerai.
5. Ištraukdami žiedus iš pasukų, leiskite jiems šiek tiek nuvarvėti, tada gerai apvoliokite juos miltų mišinyje. Miltų perteklių nukratykite. Kepkite mažomis porcijomis (neperkraukite keptuvės) gerai įkaitintame aliejuje keletą minučių iki auksinės spalvos, retkarčiais apversdami. Jei pastebite, kad žiedai per greitai skrunda, sumažinkite šiek tiek ugnį. 
6. Žiedus išimkite kiaurasamčiu. Sudėkite ant popierinių servetėlių ar rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių. 
7. Laikykite šiltai, pvz.: vos vos pašildytoje orkaitėje, kol iškepsite visus žiedus. Arba valgykite nedelsiant!

Recepto idėja ir šaltinis: čia

Komentarų nėra: