2015 m. kovo 10 d., antradienis

Keksas su kriaušėmis

Apie bebaimius metus
Teisybės dėlei pasakysiu, už širdies raginimų neklausymą sekti paskui svajones dažno iš mūsų mokama kaina yra gyvenimas pagal kitų žmonių primestas arba savo paties susikurtas nuostatas. Dabar taip pat turėčiau pasakyti, kad klausytis širdies nėra baisu. Na, ką gi – tiesa tokia, kad tai yra labai baisu. Bet baimė griauti visuomenės sukurtas normas ir savo paties įsivaizdavimus, kaip turėtų būti, vis labiau įsiklausant į tikruosius širdies troškimus – natūralus reiškinys, netgi geras ir reikalingas, juk ji reiškia, kad augam ir keičiamės. Kad paliekam savo patogumo zoną. Kad pirmadienis pradeda skirtis nuo antradienio. Visgi svarbiausia, ką šiuo atveju noriu pasakyti, yra tai, kad kiekviename iš mūsų slypi didžiulė jėga, drąsa ir galimybės įveikti baimes ir kiekvieną dieną praplėsti savo patogumo zoną.

Visą šią įžangą apie drąsą galiu apibendrinti, atskeisdama, jog 2015 m. paskyriau savo baimėms įveikti. Dainoraštyje juos pavadinau bebaimiais metais. Ir štai jau 2 mėnesius darau tai, ką atidėliojau daugelį metų - sportuoju. Bėgioju kilometrus miesto gatvėmis ir bėgimo takeliais. Išaugusi 2 kg svarmenis rankoms, žvalgausi į sveriančius 3 kg. Skaičiuoju, kiek atsilenkimų padarau nepadusdama ir vis dar kartais nustembu, kad esu ta pati mergaitė, kuri buvo prisiekusi niekada nesportuoti, nes tam yra tiesiog per silpna. 


O šią savaitę, sukaupusi visas savo jėgas, imsiuosi vairavimo egzamino baimės įveikimo. Tai - itin drąsus iššūkis man, net jei ir skamba kiek juokingai visiems, kurie vairuoja. Tačiau gyvenimas juk ir yra tam, kad būtume skirtingi, kad drąsiai įveiktume savo baimes, vienas kitą įkvėptume ir gyventume taip, kaip sako širdys. Beje, tos mūsų širdys - laukinės. Nuverčiančios kalnus, jei tik jų paklausome. Būkite nesuvaldomais savo laimės kalviais. 

Apie keksą su kriaušėmis
Iš pirmo žvilgnsio - minkštas, kvapnus, o, paragavus, dar ir drėgnas, toks tirpstantis burnoje, jei tik - kriaušės sultingos ir gaivios, o sviestas, maišant tešlą, iki purumo išsuktas su cukrumi.



10-12 valgančiųjų reikės:
250 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelio (talpa 250 ml) cukraus
4 didelių kiaušinių
4 valgomųjų šaukštų grietinės
1 arbatinio šaukštelio sodos
2 puodelių su 1/2 miltų
5 vidutinio dydžio kriaušių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 apelsino nutarkuotos per smulkią tarką žievelės
1/2 citrinos nutarkuotos per smulkią tarką žievelės

Keksas su kriaušėmis

1. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užpilkite vaniliniu cukrumi, cinamonu, apelsino ir citrinos žievelėmis ir viską gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
2.  Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, kol masė pašviesės, o cukraus kristalai ištirps. 
3. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Po kiekvieno įmušto kiaušinio masę gerai išmaišykite.
4. Grietinę išmaišykite su soda ir įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį.
5. Įmaišykite miltus. Maišykite tešlą tik tol, kol neliks sausų miltų. Galiausiai įmaišykite kriaušių gabalėlius su visomis sultimis. Stenkitės nepermaišyti tešlos.
6. Kepimo skardą iškepkite aliejumi. Sukrėskite tešlą. Tolygiai ją paskirstykite.
7. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių, kol gražiai apskrus, o įbestas medinis iešmelis nebus aplipęs tešlą.

4 komentarai:

Julė rašė...

Tu nuostabi nuostabi nuostabi! Jau vien pripažinti, kad baimių yra,- labai drąsus žingsnis. O dar stoti su jom į akistatą.. Žaviuosi!

Simona rašė...

Jule, kaip Tu taip sugebi, mane pastumti vis į priekį, vis įkvėpti, pasijusti lyg kas artimas ir gerai pažįstamas rašytų :-)

Anonimiškas rašė...

tai iš viso reik 9 kriaušių? Noriu pabandyt, bet gal 9 bus perdaug?

Simona rašė...

Sveika, iš viso reikia 5 kriaušių ;)