2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Aštri jautienos sriuba su saldžiosiomis paprikomis

Pastaraisiais šeštadieniais, nors atsikeliu anksti, ilgai vartausi lovoje ir skaitau. Tiksliau, mokausi atrasti drybsojimo malonumą ir puslapis po puslapio, gurkšnojant žaliąją arbatą su citrinos riekele, neišlipti iš patalų, kol dingsta už lango kabėjusios sunkios, lyg vandens prisigėrę skalbiniai, kovo sutemos. Toks ritualas - savotiška meditacija, kai mane supantis pasaulis išsisklaido, ištirpsta ir pranyksta. Kaip kad tos sutemos. Ar šaukštelis medaus antrame karštos arbatos puodelyje. Lieka tik ramuma. Tokiomis akimirkomis nieko nenoriu daryti su savo gyvenimu, nieko pradėti ir nieko užbaigti. Užtenka tiesiog būti. 
     
Lyg katei rąžytis tarp apklotų ir pagalvių. Uodžiant spaudos dažų kvapą, sumišusį su arbatos aromatu. Klausantis neskubiai verčiamų puslapių šiugždėjimo. Rašant šiuos žodžius, susimąsčiau: juk viskas - daug parasčiau, nei dažnai įsivaizduojame. Štai kad ir visiškai santarvei su savimi pasiekti užtenka sau leisti prabangą keletą valandų lėtai "pagyventi" knygose. Neverta į gyvenimą pastoviai žiūrėti tik per į madą atėjusį "neturiu laiko" stiklą. (O buvo laikai, kai visai savęs netausojau.)






Dabar neskubu skaitydama, virdama sriubą, būdama su mylimais žmonėmis. Išjaučiu kiekvieną sekundę. Mokausi išjausti. Nejau atėjome į šį pasaulį tik šiaip sau pragyventi? Nusipirkiti namą bei automobilį, kuriais galėtume pasipuikuoti, bet viduje būti vienišais ir nelaimingais? Nes patys atsisakėme paprasto gyvenimo, savęs, išmainę juos į normalaus ir sėkmingo žmogaus kaukę?


5 - 6 valgytojams reikės:
4 - 5 vidutinio dydžio svogūnų
1 didelės (arba 2 vidutinio dydžio) morkos
2 didelių raudonųjų saldžiųjų paprikų
1 raudonosios aitriosios paprikos
2 skardinių (po 400 g) smulkintų pomidorų savo sultyse
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos
1 kg jautienos (geriausia su kaulu)
3 didelių bulvių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
Druskos
2-3 arbatinių šaukštelių "Demerara" rudojo cukraus
2 lauro lapų
10 juodųjų pipirų žirniukų
1/2 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
1 valgomojo šaukšto džiovintų petražolių
1 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintos kalendros
1 didelės česnako skiltelės
2 litrų vandens
Apibarstyti smulkintų šviežių petražolių

Aštri jautienos sriuba su saldžiosiomis paprikomis
 
1. Nulupkite svogūnus, supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Dideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, 1 arbatinį šaukštelį druskos ir maišant kepkite apie 10 minučių, kol lengvai parus.
2. Nuskuskite morką, perpjaukite išilgai pusiau ir abi puseles supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Įmeskite į prikaistuvį, išmaišykite ir kepkite apie 5 minutes. Vis pamaišant.
3. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis ir sudėkite į prikaistuvį, maišydami, kepkite apie 5 minutes.
4. Tuo metu riekelėmis supjaustykite aitriąją papriką. Sudėkite ją į prikaistuvį. Supilkite pomidorus ir pomidorų pastą. Išmaišykite, įberkite 2-3 arbatinius šaukštelius druskos ir viską patroškinkite 10 minučių.
5. Mėsą supjaustykite apie 5 cm.dydžio gabalėliais. Sudėkite mėsą, cukrų, lauro lapus, juoduosius pipirus, užpilkite vandeniu. Užvirkite, jei reikia, nugraibykite putas, pridenkite prikaistuvį dangčiu, sumažinkite ugnį ir iš lėto virkite 2 valandas. Kad vos burbuliuotų.
6. Nuskuskite bulves, kiekvieną padalykite į 4 dalis. Po mimėtų 2 valandų sudėkite į troškinį, padidinkite ugnį, užvirkite ir ir vėl ant mažos ugnies pridengę troškinkite dar apie 30-40 minučių, kol bulvės taps minkštos. 
7. Galiausiai įmaišykite rūkytos paprikos miltelius, džiovintas petražoles, bazilikus ir kalendras bei įtarkuokite česnako skiltelę. Pakaitinkite dar minutę, paragaukite, jei reikia, pagardinkite druska. Ar cukraus žiupsneliu. Gal dar kokių žolelių trūksta, įberkite žiupsniuką, jei taip.
8. Patiekdami apibarstykite šviežiomis petražolėmis.

Komentarų nėra: