2014 m. gruodžio 2 d., antradienis

Iki Kalėdų liko 23 dienos: tiesiog "pritrenkianti" kiauliena su datulėmis, troškinta saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže


Nesvarbu, kiek metų bebūtų - man patinka laukti Kalėdų. Juk tuo metu, kada lauki, šiek tiek atsitrauki nuo kasdieninių darbų, atsibundi iš savo rutinos. Kai atsibundi iš rutinos, kai ruošiesi, vyksta stebuklai ir sugrįžimas į save. Jei iki Kalėdų ne tik gyveni tarp daugybės pareigų, o, atvirkščiai, sulėtini bėgimo tempą, tai Kalėdų šventė - tos kelios dienos, ne tik ateina ir praeina, bet ir lieka viduje prasmingu ir kupinu šilumos ir išsipildymo laiku.



Iki Kalėdų dar liko visos 23 dienos, todėl tikrai užteks laiko:

  1. Pažiūrėti seną, šiltą ir nuoširdų kalėdinį filmą;
  2. Iškepti kalėdinių meduolių prie puodelio karšto šokolado;
  3. Apkabinti tuos, kuriems to reikia labiausiai, ir palaikyti glėby;
  4. Pabūti geraširdišku elfu ir padovanoti kitiems kuo daugiau meilės ne dovanų, o pagalbos pavidalu;
  5. Padaryti sniego angelą vidurį nakties, grožintis žvaigždėtu dangumi arba besileidžiančiomis snaigėmis;
  6. Pagaminti lesyklą - paukščių "pyragą";
  7. Iš popieriaus karpyti snaiges ir klijuoti jas prie lango;
  8. Negailėti padėkos žodžių aplinkiniams;
  9. Visą dieną sakyti žmonėms komplimentus;
  10. Paskambinti draugei (-ui), su kuria (-iuo) seniai kalbėjaisi;
  11. Perskaityti Oskaro Vaildo pasaką "Laimingasis Princas";
  12. Nueiti į bažnyčią ir padėkoti Dievui;
  13. Paprašyti, kad kas nors papasakotų apie savo įsimintiniausias Kalėdas;
  14. Suvaldyti pyktį, kai kas nors labai suerzins;
  15. Padaryti ką nors mielo vienam iš artimųjų ir niekam apie tai nepasakoti;
  16. Nulipdyti senį besmegenį;
  17. Atleisti įskaudinusiems;
  18. Pasivaikščioti po vakarinį miestą, išpuoštą girliandomis;
  19. Ištarti žodį "myliu";
  20. Pagaminti sotų troškinį mylimiausiems žmonėms.


Mhm! O jei kiaulieną su datulėmis, troškintą saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže. Šis padažas, saikingai paskanintas egzotiškais prieskoniais - kuminu, ciberžole, imbieru daro stebuklus, ragaujant troškinį. Tai apmalšinantis nerimą, jaukus, stiprus, sotus ir sodrus patiekalas, toks, kuris tiesiog prašyte prašosi būti valgomas šaltuoju metų laiku.


Be to, ir ruošos čia ne itin daug: didžiąją gaminimo laiko dalį troškinys švelniai pukši puode, padažui vis labiau tirštėjant ir sodrėjant, o po geros valandos su puse mėsa būna tokia minkšta, kad tirpsta burnoje. Tikriausiai dėl visų šių priežasčių kai prieš gerus keturis metus pirmą kartą išviriau šio troškinio, supratau, kad jis taps neatskiriama Kalėdų laukimo dalis. 



4 valgytojams, nesiskundžiantiems apetito trūkumu, reikės:

2 vidutinio dydžio svogūnų
1 saliero stiebo
2-3 vidutinio dydžio morkų
Aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
1100 g kiaulienos mentės (nuoviras būna labai skanus)
1/3 puodelio miltų
1/2 arb. šaukštelio maltų kumino sėklų
1 arb. šaukštelio malto cinamono
1 arb. šaukštelio malto imbiero
1 arb. šaukštelio ciberžolės
1/2 arb. šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
1/2 puodelio brendžio
2 lauro lapų
2 gvazdikėlių 
12 džiovintų datulių be kauliukų
4 petražolių stiebų be lapelių
4 citrininio čiobrelio šakelių
3 česnako skiltelių
1 puodelio su puse granatų sulčių (būtinai turi būti natūralios, be cukraus)
4 puodelių vandens
1 valgomojo šaukšto smulkintų petražolių

Puodelio talpa - 250 ml. 

Patiekimui: petražolių, ryžių ir granatų sėklų.

 Kiauliena su datulėmis, troškinta saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže

1. Pašalinkite riebalus nuo kiaulienos mentės, nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite 5 cm dydžio kubeliais.
2. Pabarstykite mėsos kubelius gausiai iš abiejų pusių druska ir maltais juodaisiais pipirais.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su cinamonu, kuminu, imbieru, ciberžole ir kvapniaisiais pipirais.
4. Išvoliokite mėsos kubelius šiame mišinyje, kad apkibtų vienodu miltų sluoksniu.
5. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite pusę kiaulienos ir ant didelės ugnies kepkite 5-6 minutes, šiek tiek pavartant, kol vos vos parus, paskui išimkite į puodą, kuriame troškinsite mėsą. Įpilkite dar 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir taip pat apkepkite likusią kiaulieną. Ją taip pat sudėkite į puodą.
6. Atsargiai į keptuvėje esančias kepimo sultis supilkite brendį ir 1 minutę pakaitinkite, maišydami ir gramdydami nuosėdas. Užpilkite ant mėsos. Keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu.
7. Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite, apie 2 cm kubeliais. Keptuvėje ant šiek tiek mažesnės nei vidutinė ugnies įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus ir kepkite svogūnus, maišydami apie 5-6 minutes.
8. Tuo tarpu nuskuskite morkas, supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Suberkite pas svogūnus, išmaišykite, paskaninkite druska ir kepkite maišant dar 5 minutes. Tada suberkite datules ir pakepkite dar 1 minutę. Visą šį mišinį suberkite pas mėsą.
9. Taip pat pas mėsą sudėkite į keletą dalių susmulkintą saliero stiebą, lauro lapus, gvazdikėlius, petražolių stiebus, čiobrelio šakeles ir susmulkintas česnako skilteles. 
10. Supilkite vandenį ir granatų sultis, išmaišykite ir užvirkite. Paskaninkite druska. Reikės apie 2-3 arbatinių šaukštelių druskos. Lėtai šiek tiek pradengę puodą troškinkite mėsą apie 1 valandą ir 40 minučių, kol bus itin minkšta ir po namus pasklis šventiškumo prisodrintas aromatas. 
11. Galiausiai į troškinį sudėkite petražoles, išmaišykite ir pakaitinkite pora minučių, kol jos suglebs. Nukelkite nuo ugnies. Jei reikia, paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite su ryžiais ir granatų sėklomis bei žiupsneliu petražolių. Argi ne kaip tik tokio valgio norėtųsi sočiai ir sušildančiai vakarienei?

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveiki, kokia kita mesa butu galima pakeisti kiauliena? Ar cia tiktu pvz, jautiena?

Simona rašė...

Sveiki, tikrai, taip. Čia puikiai tiktų jautiena, tik troškinimo laiką reikėtų paiilginti, kad mėsytė būtų tirpstanti burnoje. Jei mėgstate, tinka ir aviena. Esu dariusi ir su vištiena. Gaminant su vištiena, galima pamažinti prieskonių kiekį šiek tiek. Supjausčius nedideliais gabalėliais, užtenka troškinti vištieną apie gerą valandą.