2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Iki Kalėdų liko 6 dienos: vaniliniai biskočiai su migdolais ir pistacijomis


Iki Kalėdų likus mažiau nei savaitei, mane visada apiima neįprastas jausmas - norisi kepti meduolius, matyti stebuklus ir apkabinti kuo daugiau žmonių. Šitas jausmas persmelkia mane taip maloniai kaip šiltas lietus. Prisipažinsiu, esu iš tų, kuri gali ir vidury nakties, po virtuvę tapsint basomis kojomis, ant ilgų naktinių užsirišus miltuotą prijuostę, pašauti į orkaitę sausainius, kad tik Kalėdoms būtų naminių skanėstų. Bent pora dėžučių biskočių - būtinai! Kai augi maisto mylėtojų šeimoje, o virtuvė, ką ten virtuvė, visi namai skęsta riebaus oro rūke, tai nori ar nenori, maistas nebebūna tik maistas.


Reikia pasakyti, grįžtant prie biskočių, kad jie - tai tradiciniai itališki sausainiai be jokių riebalų. Pasak legendų, Romos legionas labai vertino juos, o Pinijus gyrėsi, jog šiuos sausainius galima skanauti šimtus metų. Ar tai tiesa, atskleisti turbūt negali niekas. Šiaip ar taip jau dabar galite drąsiai kepti biskočius Kalėdoms. Uždaryti sandarioje dėžutėje švieži jie išlieka ilgai.
Dar ką reikia paminėti, kalbant apie biskočių kepimą, yra ingredientų proporcijos: miltų neturi būti daugiau kaip 2/3 puodelio vienam kiaušinio baltymui, nes kitaip tešla bus kieta. Visų priedų (riešutų, džiovintų vaisių ir uogų, šokolado gabaliukų), kartu paėmus, tūris neturi viršyti miltų tūrio, t.y. 2/3 puodelio miltų reikia apie 2/3 puodelio priedų. Tada biskočiai nebus trapūs ir pjaustysis be jokių kaprizų.


Mano tėtis, mane dar vaikystėje išmokęs, jog saldumynai ir pilvelis - sutverti vienas kitam, spėju, ir dabar, net nelaukdamas Kalėdų, norėtų, kad šalia puodelio kakavos į jį džiaugsmingai žiūrėtų keletas šių biskočių. Be abejonės, ir man jie patinka. Todėl kaip ir kiekvienais, taip ir šiais metais, mūsų Kalėdos bus pagardintos šiais visai paprastais, traškiais, bet tuo pačiu ir ypatingais dėl jų valgymo tik per šventes ir dėl to, kad greitai dingsta iš lėkštės, sausainėliais. Šįvakar namai taip pat kvepia kakava, nes ant spintelės virtuvėje stovi ir grotelės su vėstančiais šokoladiniais biskočiais. Bet apie juos kitą kartą. 


3-4 skardoms (priklausomai nuo to, kaip plonai supjaustysite) biskočių reikės: 
6 kiaušinių baltymų
1 puodelio cukraus pudros
1 vanilės ankšties
2 puodelių miltų
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
3/4 puodelio išlukštentų pistacijų
1 ir 1/4 puodelio migdolų

Puodelio talpa 250 ml.

Vaniliniai biskočiai su migdolais ir pistacijomis

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Išplakite mikseriu baltymus, kol suputos. Tai užtruks apie 1 minutę, tada į baltymus įsijokite cukraus pudrą ir plakite dar 3-4 minutes, kol gausite standžias ir blizgias putas.
3. Miltus sumaišykite su kepimo miteliais.
4. Į baltymų plakinį suberkite pusę miltų ir vanilės ankšties sėklytes, išmaišykite mediniu šaukštu. Tada supilkite likusius miltus ir riešutus ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 2-3 minutes). Kai tešlos nebus įmanoma maišyti, ji sušoks į vieną gabalą, išverskite ją ant labai miltuoto paviršiaus ir truputį atsargiai paminkykite, kad taptų vientisesnė (apie 1-2 minutes). Tešla lips prie rankų, bet dėl to nesukite sau galvos, viskas su ja gerai, ji ir turi būti lipni.
5. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies švariomis, drėgnomis rankomis suformuokite po pailgą kepaliuką apie 20 cm ilgio. Kepkite apie 30-35 minutes, tada atvėsinkite, kai visiškai atvės (būtinai turi atvėsti) supjaustykite plonomis riekelėmis, ri
ekeles vienu sluoksniu sudėkite atgal į kepimo skardą bei kepkite dar sykį 8-10 minučių, kol riekelės tamps traškios.

Komentarų nėra: