2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Minkšti ir purūs kaip pūkų pagalvėlės Dovydo grikių miltų blynai be kiaušinių ir pieno produktų ne tik veganams

Šiandien pradedu rašyti nuo to, kad praėjusį savaitgalį atvėsęs lapkričio pradžios oras privertė iš užmiršto spintos kampo išsitraukti žieminę striukę ir susirasti tarp užrašų šildančių blynelių iš grikių miltų receptą. Tai buvo karšti garuojantys blyneliai, minkšti, purūs, švelnaus riešutų aromato. Dėl rutino (t.y. vitamino P), esančio grikio sudėtyje, grikių miltai teigiamai veikia kraujagyslių sistemą - tuo pačiu ir šąlančias kojas. Masyviam špižiniam radiatoriui būnant vos drungnam ir pro sienas į vidų veržiantis drėgmei,instinktyviai imu vartoti daugiau širdies veiklą gerinančių ir šildantį poveikį turinčių produktų – grikių, bananų, imbiero, svogūnų. Apie tai, kad kinų medicina skirsto maistą pagal jo poveikį organizmui į šaltą, vėsų, neutralų, šiltą ir karštą, sužinojau iš mano žmogaus draugo Dovydo.



Su Dovydu susipažinau prieš keletą metų. Vieną vasaros savaitgalį aš ir mano žmogus nusprendėme aplankyti mano podę, gyvenančią Marijampolėje. Pakeliui link traukinio mano visada alkanas žmogus pasiėmė sumuštinį su mėsa. Vos įlipus į traukinį, šalia mūsų ir prisėdo Dovydas, kurio tada dar nepažinojau. 
- Kaip Tu tai gali valgyti? - linksmai paklausė jis mano žmogaus ir, nelaukęs atsakymo, tęsė - aš jau taip seniai nevalgau mėsos. 
- Vegetarai - tai vegetarai, aš pati nemėgstu mėsos, bet ką valgo veganai ir kaip jie išvis išgyvena, štai ko neįsivaizduoju? - pritariau nepažįstamajam aš.
- Na, aš ir esu veganas. Sveikas ir gyvas, kaip matai.




Prieš keletą mėnesių griežto būdo gydytoja man diagnozavo geležies stokos anemiją ir labai stebėjosi mano gyvybingumu bei tuo, kad nejutau jokių anemijos simptomų. Hmm... Nors geriau pagalvojus – štai kodėl mano susivėlę plaukai niekada nebūna žvilgantys kaip iš šampūno reklamos. Gydytojos nuosprendis buvo negailestingas – pieną ir pieno produktus bei kavą ir produktus su gliutenu, kol atsistatys normalus hemoglobino kiekis, teks pamiršti, kadangi jie smarkiai apsunkina geležies įsisavinimą. Nemeluosiu, buvo kilusi maža panika : "tai ką man valgyti???" Tada prisiminiau veganą Dovydą, kuris jau buvo išradęs jokių-pieno-produktų dviratį ir kuo puikiausiai juo važinėjosi.    
Būtent iš Dovydo sužinojau, jog organizmas geležį iš augalų įsisavina ne taip lengvai kaip geležį iš mėsos, tačiau tuo pat metu vartojant maistą, kuriame gausu vitamino C, geležies įsisavinimas pagerėja. Todėl šie blyneliai, apkrauti spanguolių agavų sirupe troškintais obuoliais, ne tik tiems, kurie privengia pieno produktų, bet ir tiems, kurie, apskritai, iš blynelių nori išpešti viską, ką jie gali duoti geriausio. Pabandykite. Tik įspėju, paragavus, sunku valdytis.


Keturios sveikuoliškų blynų kepimo paslaptys:
1. Kepimo milteliai turi būti švieži ir be aliuminio. Kai turiu naminių kiaušinių, kepimo miltelius keičiu iki standžių putų išplaktais dviejų kiaušinių baltymais.
2. Lipdymo darbus, vietoj kiaušinių, atlieka bulvių krakmolas ir linų sėmenys. Be to, bulvių krakmolas daro blynelius puresniais. 
3. Prieš maišydami tešlą, persijokite grikių miltus ir krakmolą,kad kuo daugiau oro juose atsirastų.
4. Prieš pradedant kepti blynus, būtinai gerai ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Tik tuomet, kai aliejus gerai įkais, sumažinkite ugnį ir pilkite į keptuvę tešlą. Stenkitės nenaudoti daugiau nei 1 arbatinio šaukštelio aliejaus vienai blynų partijai.
Tad skelbiu minkštų ir purių kaip pūkų pagalvėlės Dovydo grikių miltų blynų be kiaušinių ir pieno produktų receptą, kuris sulaužo visus stereotipus ir man buvo tikras atradimas.


2 alkaniems pusryčiautojams reikės:
1 puodelio ir 1/4 puodelio grikių miltų
1/4 puodelio bulvių krakmolo
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 puodelio avižų pieno
2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių
1 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų
3 valgomųjų šaukštų neutralaus skonio aliejaus
1/2 puodelio šilto vandens
Neutralaus skonio aliejaus kepimui

Grikių miltų blynai be kiaušinių ir pieno produktų

1. Giliame dubenyje gerai išplakite (kol suputos) avižų pieną, citrinos sultis, linų sėmenis ir vandenį, pastatykite nuošaly.
2. Į kitą dubenį persijokite grikių miltus, krakmolą, druską, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius, po to gerai išmaišykite.
3. Į sausą mišinį supilkite į šalį atsidėtą skysčių mišinį, įpilkite aliejų ir rūpestingai išmaišykite, kol neliks miltų pėdsakų. Prieš kepdami blynus, leiskite tešlai pastovėti 10 - 15 minučių.
4. Keptuvėje įkaitinkite 1/2 arbatinio šaukštelio aliejaus. Į įkaitintą aliejų dideliu šaukštu pilkite tešlą: vienas šaukštas, vienas blynelis. Kepkite blynelius apie 4 - 5 min., kol šiek tiek parus. Geriausiai kepti ant vidutinės, truputį žemesnės nei vidutinė ugnies.
5. Prieš kepdami naują blynų partiją, į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus.

10 komentarų:

Vilma rašė...

Jei man reikėtų atsisakyti pieno produktų - paklaikčiau :)
širdies gilumoje aš tikiu,k ad suaugusiems žmonėms pieno produktų kaip ir nereikia, o bet tačiau... ir dabar geriu kavą su pienu su varškės pyragu...

Anonimiškas rašė...

Taip , pieno produkrų nenaudoju jau ilgai ir taip išsprendžiau savo "amžino krenksėjimo" problemą. Neįsivaizdavau savo maisto raciono be varškytės rytais... bet perskaičiusi receptą nustebau - bulvių krakmolas?....va čia tai glitimo bomba....nepasirašau, gal pakeisti galima kukurūzų krakmolu?

Simona rašė...

Vilma, tada puikiai mane supranti, nes aš iki tol, kol nesupratau, kaip rimta tai yra, buvau visiška pieno produktų gerbėja. Kavos be pieno iš viso negerdavau, ką jau kalbėti apie mylimus varškėtukus, kurie buvo mano maistas nr 1. Bet po truputį, po truputį priprantu prie įvairių alternatyvų, nes suprantu, kad kito kelio nėra, kaip susigrąžinti normalų geležies ir hemoglobino lygį.

Simona rašė...

Anonimiškas, tiesa tokia, kad kartais tai, ką mėgsti labiausiai, atitinkamai labiausiai ir kenkia. Bulvių krakmole tikrai nėra gliuteno, be to, jis yra organizmo šluota ;) Gliuteno natūraliai nebūna bulvių krakmole, ryžių miltuose, kukurūzų krakmole. Žinoma, gali keisti ;)

Julė rašė...

Ir vėl - susigrojom. Aš jau kiek laiko vis pamąstau, kad neblogai būtų kiek daugiau veg* patiekalų į valgiaraštį įtraukt. Nors mėsą valgau tik retsykiais - net ne kiekvieną savaitę - bet pieno produktų yra turbūt kiekviename mano valgyje.

Beje, kaip suprantu, jie (kaip ir kofeinas) trukdo geležies įsisavinimui, jei valgomi kartu su geležies turinčiais produktais ar papildais. Tad, jei tortas ne iš špinatų ;} (tiesa, čia tik populiarus mitas,- iš tiesų jie ne ką ne didesnė geležies saugykla nei kitos daržovės) - kavą galimą gerti drąsiai. Nebent tuo pačiu metu ir kokį geležies preparatą skanauji.

Simona rašė...

Jule, aš ir taip gyvenau, galima sakyti buvau gyva pieno produktais :) aplinkiniai juokaudavo, kad pas mane venose nerasta kraujo, o kakava teka - kai dabar pagalvoju, ne daug jie apsiriko :D
Taip, būtent taip, jei tortas ne iš špinatų drąsiai galima užsigerti kava - kaip sako mano daktarė: "sužaidi lygiosimis - nei laimi, nei pralaimi".

Anonimiškas rašė...

Kuo butu galima keisti avizu piena kad nesugadinti blyneliu skonio?

Simona rašė...

Bet kuriuo riešutų pienu arba puodelyje vandens tiesiog gerai išmaišyti šaukštą riešutų sviestu. Neturint nei riešutų pieno, nei riešutų sviesto, galima užmaišyti tiesiog su vandeniu, tada dėl skonio labai rekomenduočiau įmaišyti trintą bananą.

Anonimiškas rašė...

Aciu!!!

Unknown rašė...

Recepte minimas puodelis kokio dydžio? Arba kiek mililitrų turite galvoje? Ačiū.