2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis

Morkų chalva

Turbūt ne kartą girdėjai, jog vertingiausia dovana žmogui po išminties yra draugystė. Asmeniškai aš tikrai nežinau nieko svarbesnio už ją. Tų, kuriems Tu rūpi ir esi brangus, neišgąsdina Tavo padarytos klaidos, o parodoma nemeilė sau neįtikina, kad esi nieko vertas. Atvirkščiai – jie visada Tau primena, koks gražus stebuklas esi, kai jausiesi lyg bjaurusis ančiukas, pametęs savo kelią. Todėl su draugais gali kalbėtis iš širdies į širdį apie viską, nerankiojant "teisingų" žodžių, nebijant, kad jie nesupras ir nuteis. Gali dalintis viskuo.



Kalbant apie dalinimąsi, turiu jums gražią ir šiltą istoriją. Mokshoje - mažoje jaukioje indiško maisto kavinėje Laisvės alėjos kaiminystėje, gamina labai skanią morkų chalvą. Visada, kai aš ir mano žmogus ten užsukame, desertui užsisakome porciją šios chalvos ir draugiškai ją pasidaliname.
- Kaip norėčiau, kad virėjas pasidalintų receptu, - vieno tokio apsilankymo metu svajingai atsidusau, nukreipdama akis į koridorių, vedantį link virtuvės.
- Tu smalsi mažylė, o jei pabandytum paklausti padavėjos? - juokėsi mano žmogus.
- Tu taip manai? - paklausiau jo.
- Na taip, - net nesudvejodamas, pasakė jis.




Ir buvo visiškai teisus. Paklausta meniškos sielos padavėja ėmė itin nuoširdžiai pasakoti:
- Mėgstu ir aš šitą chalvą! Taip... Pradėti reikia nuo morkų - nulupus jas, sutarkuoti smulkia tarka ir apkepti svieste. Morkas reikia kepti, kol virs geltonomis, tada užpilti pienu, kad apsemtų, gausiai pagardinti cukrumi ir virti.  Nors... palaukite minutę, dar pasitikslinsiu pas virėją.
Netrukus, grįžus prie mūsų, tęsė toliau:
- Taip, tai pradėti pasirodo reikia nuo pieno. Pieną ant mažos ugnies, vis maišant, virti ilgai - apie 3 val., kol pradeda tirštėti, tada į jį suberti apkepintas morkas, cukrų, maltą kardamoną ir maišant virti. Kai morkų masė tampa itin tiršta ir sausa, tada įmaišoma šiek tiek sviesto, nuplautų razinų, kardamono ir pakepintų riešutų.
Po minutėlės pridūrė:
- Galima naudoti ir saldintą sutirštintą pieną, pirktą parduotuvėje, tik tada nereikia cukraus.
(Ačiū ypatingąjai padavėjai ir virėjui už receptą ir už dalinimąsi - labai nuoširdžiai ačiū.)



Nereikia nė sakyti, kad jau kitą vakarą ėmiausi chalvos gaminimo eksperimentų. Po trijų vakarų, praleistų virtuvėje tarkuojant ir maišant, atsirado šis, mano galva, tobulas receptas, kuriuo netrukus su jumis pasidalinsiu: gaunasi tikrai skani, drėgna, minkšta, kiek saldi morkų chalva su teisinga anakardžių ir razinų porcija. Ta proga, kad aš negaliu valgyti pieno produktų, mano žmogus morkų chalva vaišino bendardarbius. Ji taip patiko visiems ragavusiems, kad gavau užsakymą pagaminti dar porciją. Man dėlto itin smagu! O jaukiausia ir smagiausia yra tai, kad gavau ne tik užsakymą pagaminti dar, bet ir morkų puokštę perrištą žaliu kaspinu. Iki šiol šypsausi, apie šią puokštę pagalvojus.

Taigi, morkos, saldintas kondensuotas pienas, praturtinantis natūralų morkų saldumą, ir kardamonas nepaprastai tinka su razinomis ir apskrudintais anakardžių riešutais. Taip, taip, saldintas kondensuotas pienas nėra visai nekaltas maistas. Bet net skaičiuojant kalorijas kartais galima nusikalsti, nes iš tiesų gardus kąsnelis, sušildantis sielą, visada vertas nuodėmės. Kai tik sustiprės kraujas ir sau pasiruošiu šio saulėto, sodraus skonio ir vasariško skanėsto, o kol kas laiminga širdimi priimu visų išalkusių valgytojų užsakymus. Nes labai gera dalintis.

P.S.: morkose gausu karotino, iš kurio organizme sintetinamas vitaminas A, didinantis atsparumą infekcinėms ligoms. Taigi, valgom sau ramia sąžine morkų chalvą ir nesergam jokiais gripais :)



4-6 valgytojams reikės:
500 g nuskustų morkų (apie 5-6 vidutinio dydžio morkos)
4 valgomųjų šaukštų sviesto arba lydyto sviesto "ghee"
250 ml saldinto sutirštinto pieno
125 ml pieno
1/4 puodelio anakardžių
1/4 puodelio smulkių auksinių razinų
1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono

Morkų chalva

1. Morkas sutarkuokite smulkia tarka (jei jos neturite, tiks ir burokinė tarka, tik ne bulvių tarka) ir atidėkite į šalį.
2. Suberkite razinas į mažą dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir atidėkite į šalį apie 10 minučių.
3. Tuo tarpu sukapokite anakardžius į nedidelius gabaliukus - vieną anakardį dalinu maždaug į tris dalis.
4. Nukoškite razinas ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Atidėkite į šalį.
5.  Prikaistuvyje ant vidutinės ugnies išlydykite 1 valgomąjį šaukštą sviesto ir pakepinkite anakardžių riešutus, kol pradės rusti. Kiaurasamčiu išgraibykite riešutus ir atidėkite į šalį.
6. Į prikaistuvį įdėkite dar 2  valgomuosius šaukštus sviesto, ištirpinkite, suberkite morkas ir, vis pamaišant, kepkite apie 10-12 minučių, kol morkos suminkštės, taps gelsvos, bet išliks standžios.
7. Tuo metu supilkite pieną, kondensuotą pieną, išmaišykite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki mažos ir vis maišant virkite (be dangčio) apie 25 - 30 minučių, kol visai neliks skysčio ir gausite itin tirštą morkų masę. Labai svarbu maišyti, kad morkų masė nepriliptų prie prikaistuvio dugno. Ypač į pabaigą.
8. Taigi, kai morkų masė taps sausa, suberkite riešutus, razinas, kardamoną ir įdėkite likusį sviestą. Nuolat maišant, kepkite dar 3-5 minutes. Sukrėskite morkų chalvos masę į nedidelį kepimo indą ar kitą indą, išklotą kepimo popieriumi, atidžiai išlyginkite paviršių.
9. Palikite atvėsusią chalvą per naktį sutvirtėti šaldytuve. Ryte supjaustykite kvadratiniais pyragiukais ir ragaukite.   

1 komentaras:

Ema rašė...

Labai didelis ačiū už tokį išsamų recepto aprašymą. Išties nuostabus desertas!!!! O kas pagalvotų, kad iš morkų tokį gardėsį galima pasigaminti ;)