2014 m. rugsėjo 1 d., pirmadienis

Makaronai su moliūgų padažu ir šonine, paskaninti lazdyno riešutų aliejumi

Sveikinu visus Rugsėjo pirmosios proga!
Kai ryte atmerkiau akis ir stebėjau pro langą vis didesniais pluoštais krintančią šviesą, prisiminimai mane nukėlė į tolimas rugsėjo pirmąsias, kupinas drugelių plazdėjimo pilve, neaiškaus nuotykių pažado ir jaudulio širdyje. Tamsiai rudų plisuotų suknelių, juodų kaproninių prijuosčių ir baltų iškrakmolytų apykaklių bei glėbių kardelių ir gvazdikų. O kur dar tie vadovėlių krepšiai, taip sunkiai tysiami namo, atstovėjus ilgiausias eiles prie mokyklos bibliotekos.


Bet į rugsėjo garbės lentos viršūnių viršūnę kiekvienais metais, nepastebimai trumpėjant dienoms, lėtėjant gyvenimo tempui ir susirenkant vasaros pievose, ežerų pakrantėse, soduose išbarstytą save, užtikrintai užkopdavo noras mokytis ir įgyti naujų žinių. Prisipažįstu, aš buvau moksliukė. Didžiąją laiko dalį atleista nuo kūno kultūros pamokų. Iki gilios nakties sprendžianti matematikos uždavinius, su didžiausiu įkvėpimu rašanti kūrinių interpretacijas, perrašinėjanti istorijos užrašus ir užmieganti, kartojant vokiečių kalbos žodžius. Ir dabar mano galvoje įkyriai sukasi mintys, ką čia pradėjus mokytis.


Na, kas gali būti geriau už mokinimąsi rugsėjį? Hmmm? Vienas dalykas yra. Tai makaronai su moliūgų padažu ir šonine, paskaninti lazdyno riešutų aliejumi. Nes...


Tai būtent tokie makaronai, kokie, mano manymu, ir turi būti patiekiami šeimyniškai rugsėjo darbo dienos vakarienei. Ne tik dėl to, kad jie lengvai ir greitai paruošiami, jei turite iš anksto pasigaminę moliūgų tyrės, bet šie makaronai dar ir jaukumą skleidžia. Aš dažniausiai gaminu su šonine: tada mano žmogus sunkiai atsitraukia nuo prikaistuvio, bet galite šoninę keisti ir rūkytu kumpiu, kas labiau patinka vaikams, o kai gaminu tik sau - vietoj šoninės į padažą beriu paskrudintus lazdyno riešutus. Visais atvejais nam - norisi kartoti, nam, todėl gaminkite moliūgų tyrę, susidorodami su jų pertekliumi, ir lepinkite mylimukus bei save šiais makaronais.      


2 išalkusiems valgytojams reikės:
250 g makaronų (ieškokite kietagrūdžių kviečių miltų makaronų)
1 valgomojo šaukšto sviesto
170 g šaltai rūkytos šoninės
1 vidutinio dydžio svogūno
1 česnako skiltelės
400 g moliūgų tyrės
60 ml graikiško jogurto arba grietinės
1/2 arbatinio šaukštelio sugrūsto džiovinto šalavijo
3 arbatinių šaukštelių šalto spaudimo lazdyno riešutų aliejaus
1/2 puodelio šviežiai tarkuoto parmezano + dar šiek tiek patiekimui
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių + dar šiek tiek patiekimui

400 g moliūgų tyrės reikės:
3 kg moliūgo
7 valgomųjų šaukštų aliejaus

Moliūgų tyrę gaminam taip: įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Moliūgą supjaustome gabalėliais po 250 - 300 g. Gabalėlius lupam, išimame sėklas. Sudedame į didelį dubenį ir apvoliojame aliejuje. Į kepimo formą įtiesiame foliją, išdėliojame moliūgų gabalėlius ir užklojame folija, apkamšydami. Kepam apie vieną valandą, kol tampa minkšti. Iškepusius, dar karštus moliūgo gabalėlius sutriname šakute ar trintuvu ar kokiu kitu įrankiu. Moliūgų tyrę sudedame į kiaurasamtį, ištiestą keletu marlės skiaučių. Paliekame 2-4 valandoms, kad nuvarvėtų skysčių perteklius. Moliūgų tyrė turi būti nevandeninga ir tiršta.

Makaronai su moliūgų padažu ir šonine, paskaninti lazdyno riešutų aliejumi 

1. Į didelį prikaistuvį supilkite du litrus su puse vandens ir užkaiskite.
2. Nuo šoninės pašalinkite odą ir supjaustykite 1 cm kubeliais. Nulupkite svogūną ir supjaustykitepusės centimetro kubeliais. Nulupkite česnaką ir sugrūskite.
3. Į verdantį vandenį įberkite 7 g druskos, sudėkite makaronus, išmaišykite ir virkite ant didelės ugnies neuždengę 9-10 minučių, kol makaronai bus išvirę, bet standoki.
4. Kol makaronai verda, ruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, ir kepkite šoninę ant kaitrios ugnies, dažnai pamaišydami, 2-3 minutes, kol apskrus. Šoninę perkelkite į lėkštę. Keptuvėje likusiuose riebaluose ant mažos ugnies 7 minutes kepkite svogūną ir česnaką, vis pamaišant, kol svogūnas suminkštės.
5. Grąžinkite šoninę į keptuvę, įmaišykite moliūgų tyrę, jogurtą arba grietinę, paskaninkite vienu arbatiniu šaukšteliu druskos, šviežiai maltais juodaisias pipirais ir puse arbatinio šaukštelio džiovinto sugrūsto šalavijo. Padažą gerai išmaišykite ir užvirkite.
6. Nukoškite makaronus, pasilikdami 1/2 puodelio vandens, kuriame virė makaronai. Grąžinkite makaronus į prikaistuvį. Uždėkite ant mažos ugnies. Atsargiai į makaronus įmaišykite moliūgų padažą ir pasiliktą nuovirą. Išjunkite ugnį. Supilkite lazdyno riešutų aliejų, suberkite sūrį, petražoles ir išmaišykite. Paragaukite, jei reikia, paskaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
7. Patiekite su šviežiai tarkuotu parmezanu ir petražolėmis.

2 komentarai:

Vilma rašė...

Tobulai! Garantuotai gaminsiu, tik dar nežinua ar tik sau vienai, ar visai šeimai... nes mano šeimyna nėra moliūgo gerbėjai švelniai tariant :)

tiesa, prie moliūgo tyrės produktų sąraš ar ne klaida įsivėlė? ten vietoje ų šaukštų druskos tikriausiai turėtų būti aliejus? :)

Simona rašė...

Vilma, oi kaip Tave suprantu, dėl pasirinkimų gaminti tik sau, ar visai šeimynai :D Pavyzdžiui, aš dažnai rizikuoju su manų koše, ją kuo užslėpdama, nes maniškis sako NE manams :D o tada jau žiūriu, kaip pasiseks, ar valgysim abu, ar man kelioms dienoms bus ;) Čia moliūgas juntamas vos vos, jogurtas ir šoninė jį sušvelnina. Lieka daugiau tas aksominio švelnumo pojūtis.
Labai ačiū už pastebėtą klaidą :) Jau ištaisiau ;) Ne kažkas būtų su tiek druskos išsikepus moliūgus :(