2013 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

Apie muziką ir lietų

Pakeliu galvą nuo kompiuterio ekrano ir pažvelgiu pro langą, raudoni besileidžiančios saulės atšvituliai tviska į šalia esančių namų langus. Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad šį vakarą saulė įbris į žilus debesis, lyg pranašaudama, jog naktį bus lietaus ir, nepasiekusi medžių viršūnių, išnyks iš dangaus.  
Į kambarį, atslenkant prieblandai, skamba muzika. Tokia nostalgiška, su lanksčiu ritmu, kartais spaudžianti ašaras. Ji nuplauna nuo sielos sunkumą, o paskui nukelia šią į tolimiausias praeities ar ateities vilčių vietas. Būna - pro kasdieninį chaosą nevisada išgirstu save, tik trumpus diologus apie tai, ką valgysiu, ar kuo apsirengsiu, tačiau, panirus į savo muziką, galiu išgirsti ir ne tokius materialius norus, ir svajones, ir jausmus. Sugrįžtu geresnė, pailsėjusi. 
   
1. Sarah Mclachlan - I Love You
2. Marc Cohn - Fallen Angels
3. Sia - I Go To Sleep
4. Ellie Goulding - Anything Could Happen
5. Ed Sheeran - Give Me Love


Tikiuosi, kad šianakt lis. Kai lyja, mano akyse tarsi įsižiebia blausios švieselės, nušviečiančios lūpose žaidžiančią šypseną, prisimenant Tave ir mane, skubančius po vienu žaliu skėčiu. O Tu dar pasakei:
- Kad šis lietus nesibaigtų niekada.
Keliais žodžiais nusakei viską, ką tą akimirką norėjau išgirsti. Aš neištariau nieko, tik stipriau įsikabinau į Tavo parankę. O paskui buvo tie atvirumo kupini vakarai Tavo kambaryje, klausantis muzikos, kol saulė jį visiškai užliedavo raudona šviesa ir tylėdami išsiskirdavome, kad nepadėtume taškų ir kitą vakarą pokalbį pradėtume, lyg jis ir nebūtų nutrūkęs. Kaip dažnai tai buvo žodžiai apie muziką ir lietų. 



Tikiuosi, kad šianakt lis. Kai lyja, išjungiu muziką ir klausausi, kaip dūžtančių lašų aidas, atklystantis iš lauko, garma gilyn į kūną. Skaitau senus meilės laiškus. Kartais svetimus.

"Tu man patinki, kai žaidi aklą vištą, kai lipdai iš sniego senį besmegenį, kai plačiai šypsaisi kieme. Patinki tuomet, kai mes lekiam dviračiais prie upės ir kai, atsisėdusi ant kranto, kramtai keptas bulves; kai mėtai akmenis į vandenį. Nors tu ir mergaitė, bet tikrai moki mėtyti akmenėlius.
Patinki, kai žiovauji vidurdienį, kai atsirėmusi į aikštės turėklus stebi, kaip žaidžiame futbolą. Man patinka, kai motina šaukia tave, o tu atsakai, kad palauktų, nes žaidimas dar nesibaigė. Patinki, kai geri vandenį iš fontano.
Patinki, kai sėdėdama raudonajame suole kažką burbuliuoji, kai niūniuoji pakeliui į kepyklą, patinki ir tada, kai kasaisi kelius.
Patinki, kai pasirodai lange, kai šokinėji per balas, kai kosėji ir kai tyli. Patinki, kai atrodai užpykusi.
Tu man labai patinki, Ana, ir kai mes užaugsime, susikibę už rankų eisime į kiną ir, jei nori, galėsime net pasibučiuoti, visai kaip filmuose.
Larra, Bilbao"

Ispanų meilės laiškai, vertė Lola Šaltenienė

P.S.: tikiuosi, kad visados būsime drauge. Ačiū, kad skaitai... kad suradai ir sugrįžti, mielas nepažįstamas žmogau.  


Liepos mėnesį mums skaniausia valgyti burokėlių „kambliukų“ sriubą, kuriais tėtis gausiai aprūpina tiesiai iš daržo, mylimo ir prižiūrimo. Mano tėtis vietoje pomidorų pastos į troškinamus „kambliukus“, jog šie išlaikytų natūralią spalvą, įpila šaukštelį acto, todėl ir jums siūlau neatsisakyti galimybės išsivirti šios sriubos, nors ir neturite pomidorų pastos. Aš virčiau ją dar, ir dar, ir dar, jei tik nesinorėtų pasimėgauti ir kitomis daržo gėrybėmis.



4 dubenėliams reikės:

1 su 1/5 litro vandens
300 g rūkytų kiaulienos šonkauliukų
2 lauro lapų
10 juodųjų pipirų
100 g buroklapių stiebų
1 didelė morka
2 nedidelės bulvės
1/2 svogūno
1 valgomojo šaukšto sviesto
1 valgomojo šaukšto aliejaus
8 džiovintų slyvų
2 arbatinių šaukštelių pomidorų pastos
3 česnako skiltelių
1 kupino valgomojo šaukšto susmulkintų krapų
1 kupino valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Buroklapių sriuba su džiovintomis slyvomis ir rūkytais šonkauliukais

1. Šonkaulius supjaustykite gabaliukais po 1 kauliuką. Užpilkite karštu vandeniu, įmeskite lauro lapų ir juodųjų pipirų, užvirkite. Virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Kruopščiai nugraibykite putas.
2. Tuo tarpu nuskuskite bulves ir supjaustykite 1 cm kubeliais, užpilkite šaltu vandeniu. Nedideliais kubeliais ( apie 0,5 cm.) supjaustykite svogūną ir morkas. Susmulkinkite buroklapių stiebus. Supjaustykite džiovintas slyvas.
3. Kai šonkaulių sultinys išvirs, suberkite nusunktas bulves. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą, kepkite ant vidutinės ugnies svogūną apie 2-3 minutes, suberkite morkas ir kepkite apie 7-8 minutes, paskaninkite druska. Sudėkite į keptuvę (pas svogūną ir morką) buroklapių stiebus, pomidorų pastą ir kepkite dar 5-6 minutes, tada sudėkite slyvas ir viską maišant troškinkite apie 3-4 minutes. 
4. Daržoves sudėkite į šonkaulių sultinį (pas šonkauliukus ir bulves), išmaišykite ir virkite apie 10 minučių.
5. Susmulkinkite česnaką ir žoleles. Kai iki sriubos virimo pabaigos bus likusios 5 minutės, paskaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, o kai bus likusi viena minutė, įberkite česnaką ir žoleles, išmaišykite ir šiek tiek pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies, leiskite keletą minučių pastovėti. Patiekite su juoda duona ir džiovintomis slyvomis.  

3 komentarai:

surfingtheworldcuisine rašė...

Aš tiks šiais metais pirmą kartą išgirdau tą pavadinima kambliukai! Mes niekada taip burokėlių lapų sriubos nevadinom, bet man tai taip gražiai skamba. Mano giminės iš Suvalkijos taip pavadino, tai gal čia iš tų kraštų kilęs pavadinimas. :D

Simona rašė...

Taip, Jolita, aš esu iš Suvalkijos lygumų ir iš jų šis pavadinimas. Pas mane šeimoje kitaip ir nevadina - marinuoti kambliukai, kepti kambliukai, kambliukų sriuba ir pan. Iš tiesų gražiai skamba, net kiek nostalgiškai, nes dabar jau tikrai palyginus retai tenka jais pasimėgauti.

Gegutis rašė...

Lietus.. tas velniava. Niekaip nuo jo nepasislepsim.. Netgi isigijus milziniska sketi is domus lumina svetaines jis neisgelbejo nuo to begalinio lietaus