2012 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

2012 metais išmoktos gyvenimo pamokos

Artėja Naujųjų Metų sutiktuvės. Visi sako, kad oras bus subjuręs ir tikriausiai lis. Nusiminti nereikia - likimas mesteli malonių staigmenų bet kokiu oru. Staiga, nutilus šventiniams fejerverkams, imi ir pamatai, kur tas laimės švyturys gyvenime yra. Svarbiausia, kaip šiais metais visiems linkėjo mano diedukas, kad būtų stipri sveikata, o visa kita po truputį ateis.

Praeitais metais Kalėdoms dovanų gavau labai jaukią ir labai mažą užrašų knygutę. Šią knygutę nusprendžiau naudoti išmoktoms gyvenimo pamokoms užrašyti. Kiekvieno mėnesio pabaigoje aš ją išsitraukdavau iš stalčiaus ir užfiksuodavau to mėnesio svarbiausią atradimą, pastebėjimą ar apibendrinimą. Dalinuosi... galbūt ir Tu surasi šiuose sakiniuose mažytį žiupsnelį įkvėpimo Naujiems Metams, kurio kartais ima ir pritrūksta.

Sausis: stovint ilgoje eilėje, nesinervinti, o išnaudoti tai kaip galimybę sustoti ir įsiklausyti į save.
Vasaris: apie savo norus su antrąja puse kalbėti aiškiai ir suprantamai.
Kovas: pavalgius išplauti indus.
Balandis: į nieką nežiūrėti pernelyg rimtai.
Gegužė: prieš užmiegant prisiminti visus gerus dalykus, kurie nutiko per dieną.
Birželis: spinduliuoti gerumu ir šypsotis aplinkiniams, net kai iš tiesų viduje labai sunku.
Liepa:nepamiršti, kad niekada nežinai, kas Tavęs laukia už kito kampo.
Rugpjūtis:elktis su kitais taip, kaip nori, kad kiti su Tavim elgtųsi.
Rugsėjis: priimti gyvenimo siūlomas galimybes, ypač, jei dėl to tenka išeiti iš savo komforto zonos.
Spalis: turėti dideles svajones.
Lapkritis: pasitikėti savimi ir būti savimi.
Gruodis: išdrįsti pasakyti "ne" ir išnaudoti kiekvieną brangią gyvenimo minutę taip, kaip nori.

Tikras stebuklas, kai tėtis palėpėje, kurios, atrodo, žinai visus kampus, suranda seną, sunkią grybukų keptuvę, tada nelieka nieko kita, kaip tik iškepti grybukų sau ir visiems Kalėdų Senelio padėjėjams. Nors, iš tiesų, grybukai nuo vaikystės man kvepia vestuvėmis ir kitokiais "baliais", pavyzdžiui, Naujųjų Metų sutiktuvėmis.
Grybukai gaunasi purūs ir minkšti, tikrai labai skanūs, prašyte prašosi būti savalgomi, todėl drąsiai galite prikepti visą toną. Aišku, padirbėti teks visą dieną, bet laimingi bus visi, kurie gaus jų paragauti. Yra daugybė receptų grybukams kepti, aš savojo pagrindą radau vienoje senoje knygoje, kurioje buvo pateikiami patarimai "tarybinei moteriai". Šioje knygoje esantys receptai nuostabūs savo paprastumu ir tuo, kad visada pavyksta. Taigi, jei turite grybukų keptuvę, būtinai išbandykite šį receptą. 
Ir dar... Labai svarbu į grybukų tešlą įmaišyti prieskonių, būtinai žiupsnelį malto imbiero, taip pat galima įberti malto kardamono ar gvazdikėlių.


Puodelio talpa 250 ml

1 puodelio rudojo cukraus
3 kiaušinių
3 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
200 g grietinės
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
150 g sviesto
36 valgomųjų šaukštų miltų
1/3 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono

Grybukų kotelių glaistui reikės:
1 kiaušinio baltymo
2-3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
250 g cukraus pudros

Grybukų kepuryčių glaistui reikės:
160 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 60 proc. kakavos)  

Grybukai - baravykiukai

1.Nedideliame prikaistuvyje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti.
2.Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite iki purumo - cukrus turi ištirpti visiškai.
3.Kitame dubenėlyje sumaišykite grietinę su soda.Grietinės ir sodos mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį.
4.Į kiaušinių ir grietinės masę įmaišykite ištirpintą sviestą.
5.Miltus sumaišykite su imbieru ir cinamonu. Miltų ir prieskonių mišinį įmaišykite į kiaušinių, grietinės ir sviesto masę.Gausite tirštą tešlą. Uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą gerai valandėlei pailsėti.
6.Ant dujinės viryklės gerai įkaitinkite grybukų keptuvę. Prieš kiekvieną kepimą ją ištepkite aliejumi. Paskirstant dėkite po du nubrauktus arbatinius šaukštelius tešlos į vieną grybuko puselę, dėl kitos pusės nesirūpinkite, tešla iškils ir kita pusė užsipildys savaime. Kol grybukų puseles užpildot tešla, nelaikykite keptuvės ant ugnies. Kepkite vartant ant vidutinės ugnies, kol grybukai tampa rudi, atšoka iš keptuvės. Neatidarinėkite keptuvės per anksti.Grybukus atvėsinkite.
7.Kotelių glaistas.Kiaušinio baltymą lengvai išplakite šakute, kad tik suputotų. Įmaišykite citrinų sultis ir cukraus pudrą, plakite apie 5 minutes, kol gausite tirštą ir blizgų glaistą. Grybukų kotelius plonai aptepkite glaistu. Į lėkštę priberkite aguonų ir grybukų kotelių apačias patapšnokite į jas. Kiaušinių dėklus išklokite maisto plėvele ir į juos statykite grybukus koteliais į viršų. Leiskite grybukų koteliams visiškai nudžiūti.
8. Kepuryčių glaistas. Aštriu peiliu susmulkinkite šokoladą.  Kuo smulkiau susmulkinkite šokoladą,tuo bus geriau: tai užtikrins lengvą jo tirpimą ir masė bus tolygesnė. Šokoladą sudėkite į metalinį dubenį arba gilią lėkštę, uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, maišykite, kol šokoladas ištirps. Dubuo su šokoladu negali liesti verdančio vandens. Grybukų kepurytes aptepkite glaistu. Leiskite nudžiūti kiaušinių dėkluose.

7 komentarai:

Sniega rašė...

Ir aš, ir aš ją radau!! Ačiū už receptą - labai reikėjo, mat, kai bandžiau kept iš kažkokios "meduolinės" tešlos, teišėjo tokie susisukėliai...
Ir labai ačiū už nuoatinius Jūsų pasidalinimus "apie gyvenimą". Ir dėl puikaus maisto, taip, bet ir dėl šių pasidainimų seku Jūsų puslapį.
Laimingų Naujųjų!

Simona rašė...

Sniega, su tavo žodžiais į širdį įsileidau daug džiaugsmo. Juose jaučiama tokia šiluma, kuri įkvepia kurti. Ačiū Tau labai :) Tikiuosi, receptas patiks ;)Laimingų Naujųjų ir Tau :)

Unknown rašė...

Turbūt pagaliau radau, kodėl man nesigauna grybukai, nes niekada keptuvės neįkaitinau ant dujinės viryklės ir netepiau aliejumi. Dabar kai bandysiu, tai darysiu pagal Jūsų instrukcijas.

Rasa Donauskiene rašė...

Sakykit ,o su kuom tepat koteliu ir kepureles,kad taip dailiai gaunasi?

Simona rašė...

Evelina, tikiuosi gausis, man visad pavyksta, be jokių problemų. Laikau už Tave kumščius ;)

Rasa, po grybukų receptu yra pateikti ir kepuryčių, ir kotukų glaistai ;)

Kotelių glaistas.Kiaušinio baltymą lengvai išplakite šakute, kad tik suputotų. Įmaišykite citrinų sultis ir cukraus pudrą, plakite apie 5 minutes, kol gausite tirštą ir blizgų glaistą. Grybukų kotelius plonai aptepkite glaistu. Į lėkštę priberkite aguonų ir grybukų kotelių apačias patapšnokite į jas. Kiaušinių dėklus išklokite maisto plėvele ir į juos statykite grybukus koteliais į viršų. Leiskite grybukų koteliams visiškai nudžiūti.
Kepuryčių glaistas. Aštriu peiliu susmulkinkite šokoladą. Kuo smulkiau susmulkinkite šokoladą,tuo bus geriau: tai užtikrins lengvą jo tirpimą ir masė bus tolygesnė. Šokoladą sudėkite į metalinį dubenį arba gilią lėkštę, uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, maišykite, kol šokoladas ištirps. Dubuo su šokoladu negali liesti verdančio vandens. Grybukų kepurytes aptepkite glaistu. Leiskite nudžiūti kiaušinių dėkluose.

Lina rašė...

Laba diena,
Noriu paprasyti patikslinimo.
Kiek butu gramais, jusu 36 saukstai miltu?

Simona rašė...

Lina, tai bus 280 g miltų. Jei išbandysite, pasidalinkite, kaip sekėsi ;)