2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Kai ateina šiltas pavasaris...

Trečiadienį buvau įkvėpta daug vaikščioti. Mano įkvėpimas – plius keturiolika laipsnių šilumos ir saulės spindulių pluoštai pro kambario langą. Nusigavusi į Panemunės šilą – šį pavasarį vieną iš mėgstamiausių pasivaikščiojimo vietų, nustebau, kiek daug įvairaus amžiaus žmonių irgi buvo įkvėpti žaisti, bėgioti, važinėtis dviračiais ar tiesiog, užsikorus ant nulinkusios medžio šakos, mėgautis gražiu oru. Panemunės šilas kvepėjo pavasariu. Mes lėtai žingsniavome Nemuno pakrante, uodėm orą ir daug kalbėjom. 

Prasilenkdama su nepažįstamaisiais supratau, koks reikalingas man yra miestas ir jo šnabždesys. Man reikia žmonių, reikia betono, reikia judėjimo. Nors užaugau labai gražiame kaime ir tikrai mėgstu ten ir dabar praleisti kelias dienas, mane kažkas vis tiek traukia grįžti į miestą. Į miestą, kur prie fontano ar prie Soboro skiriami pasimatymai. Į miestą, kuriame gali praleisti visą dieną minioje arba vienatvėje, kai šis užmiega. Į miestą, kuriame tuoj turguose bus pilna agurkų ir ridikėlių. Į miestą, kuriame aš gimiau ir kurį įsimylėjau nuo pirmo susitikimo su juo. Į miestą, kuriame yra Panemunės šilas.


Pirmą kartą Panemunės šilą aplankiau žiemą, kai mano mielas pakvietė mane paiškylauti - su didžiuliu termosu karštos arbatos, saldainiais ir sniego mūšiu. O po to... po to čia įvyko daug visko: daug ankstyvų pusryčių, daug karšto vyno iš vienkartinių puodelių, daug ledų, dar daugiau vyšnių, daug intymių pokalbių, daug juoko, daug balionų, daug klaidžiojimų ir atradimų. Net vakarienė žvakės šviesoje vieną labai panašų pavasarį. Buvo žvarbu. Bet mes vis tiek sėdėjome ant dekio pačioje pakrantėje, valgėm bananus ir laukėm, kol mus užklups žvaigždės.

O trečiadienį mus užklupo plunksniniai debesys. Kai užklumpa debesys aš mėgstu pasvajoti. Apie visokio keistumo dalykus. Pavyzdžiui apie dramblius, kurie iš virdulio geria žolelių arbatą, puodelius laikydami pačiais straublių galiukais. Arba apie taikų sekmadienį visų gerųjų žmonių namuose.

P.S.: Kiekvieną pavasarį negaliu atsiklausyti Al Green'ų...


ir atsivalgyti įdarytų kiaušinių...



2 šauniems valgytojams reikės:
5 kietai virtų šaltų kiaušinių
3 valgomųjų šaukštų majonezo
1/3 arbatinio šaukštelio balto vyno acto (ar citrinos sulčių)
1/8 arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių (nebūtina)
1 arbatinio šaukštelio aštrių garstyčių
1/8 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų miltelių
1/8 arbatinio šaukštelio kario miltelių 
Druskos ir juodųjų maltų pipirų (pagal skonį)
Papuošimui: krapų

Įdaryti kiaušiniai - tikrai jaukus maistas, bent man niekas taip svariai ir aiškiai neasocijuojasi su šeimyniniais susirinkimais kaip pilna lėkštė (su kaupu) įdarytų kiaušinių. Taigi, nieko nuostabaus, kad šį patiekalą pagaminti išmokau dar vaikystėje.
Kaip dabar prisimenu savo nuostabą, kai per darbų pamoką sužinojau, jog įdarytus kiaušinius valgė jau senovės Romoje. Įdomu būtų sužinoti receptą !
Aš įdarytus kiaušinius dažniausiai gaminu visiškai paprastai: kiaušinių trynius pertrinu šakute, sumaišau su majonezu, įdedu smulkiai supjaustyto kumpio ar pomidoro ar rūkytos lašišos, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Į kiaušinių puseles šaukšteliu sudedu įdarą ir papuošiu krapų šakelėmis - sudėtinga įsivaizduoti, kas gražiau atrodytų ir kartu taip skaniai derėtų.
Žinoma, kartais norisi eksperimentuoti, norisi išbandyti naujus skonius ir nustebinti išalkusius, tada gaminu įdarytus kiaušinius su kario gaidele ir garstyčiomis. Šauniems, drąsiems, mėgstantiems karį - verta išbandyti ;) Už receptą dėkoju Ingai, ačiū, Tau labai ! 

Įdaryti kiaušiniai su kario gaidele ir garstyčiomis

1. Kiaušinius nulupkite, perpjaukite per pusę - geriausia išilgai. Stenkitės, kad abi puselės būtų vienodo dydžio. Po truputį nupjaukite puselių apačias, kad šios galėtų stovėti, neslidinėdamos po lėkštę.
2. Išimkite trynius ir sudėkite juos į virtuvės kombaino maišymo indą, taip pat sudėkite majonezą, actą, garstyčių miltelius, garstyčias, kajeno pipirų ir kario miltelių. Maišykite iki vientisos masės. Paskaninkite pagal skonį druska ir pipirais. Jei neturite virtuvės kombaino, galite naudoti šakutę. Tik pirmiau sutrinkite trynius, o po to įmaišykite majonezą, actą, garstyčių miltelius ir t.t.
3. Į kiaušinių puseles šaukšteliu arba konditeriniu švirkštu sukimškite įdarą. Įdaryti kiaušiniai gali būti puošiami krapais. Skanaus :)    

3 komentarai:

Neringa rašė...

aš pasakysiu paprastai, myliu žmones (nors jų ir nepažįstu), kurie irgi myli tą miestą, kuriame yra Panemunės šilas. Nesišaipo iš šio miesto, nesigėdi jo, o myli. Va taip paprastai.
Ir dar moka daryti įmantrius įdarytus kiaušinius. :)

Julija rašė...

Vaizdai nuotraukose iki skausmo pažįstami :)

Simona rašė...

Neringa, niu Tavo komentaras - tai tiesiog "vežantis" šypsotis :D Ačiū Tau labai... Oi, myliu aš tą Kauną, myliu labai :)

Julija, minti numinti takeliai, bet todėl taip ir gera vėl jais klaidžioti ;)