Pamenu, kaip mokyklos laikais kiekvieną dieną tekdavo nueiti mažiausiai tris kilometrus pėsčiomis, o dažnai ir šešis ar septynis. Tikriausiai todėl mėgstu ilgus pasivaikščiojimus ir niekada nesiskundžiu, jei tenka kažkur keliauti pėsčiomis.
Vakar, įsikibus mylimam į parankę, klaidžiojau po Panemunės šilą, ir, atrodė, jog viskas lyg romantiškam filme - švelnus ir šiltas oras, laimingi žmonės, ryškiai šviečia saulė, o oras skamba nuo paukščių giesmių. Grįžus namo, apėmė įkvėpimas iškepti marmurinį keksą. Tai, kas stebuklinga, dažniausiai nutinka tada, kai to visai nelauki. Pavyzdžiui, bepjaustant dar garuojantį keksą, kai šalia kvepia arbata, supranti, kad gyvenimas toks paprastas ir gražus, ir kad nuo to neįmanoma pabėgti. Net jei ir netyčia norėtum gailėtis savęs.
Einu mokytis, daug mokytis, po to rašyti laiškų. Ant balto lapo juodu rašalu. O įkvėpimui truputį grožio.
Klausant šią dainą, apėmė mintys, jog kai kurie dalykai gyvenime niekada nesikeičia: būna akimirkų, kai nerandi atsakymų į Tau rūpimus klausimus, po šių akimirkų seka laikas, kai atrodo, kad jau viską išsiaiškinai, o tada vėl apima nežinia. Vienas mano draugas mėgsta sakyti, jog gyvenimo grožis ir yra prasmės ieškojime. Gerai, kad nesame vieni, kad visada kažkas yra šalia. Taip lengviau, kai pasiklystame. Gerai, kad ieškant, sutinkame tokių pat ieškančių, kad vieni kitus papildome, kad net išsiskyrę paliekame ženklus vieni kitų širdyse. Kaip gerai, kad dar turiu kam parašyti tikrą laišką apie visus atradimus ir paklydimus.
Tikiu, jog apie šį kepinį didelė įžanga tikrai nebūtina. Purus, minkštas, žavus ir burnoje tirpstantis keksas, kuriam nereikia jokių ypatingų ingredientų. Gelbėjantis, kai užsimanai ko nors skanaus, o piniginėje švilpauja vėjai. Dar vienas jo pliusas, jog tiesiog neįmanomas dalykas, kad šis keksas nepavyktų, ar kam nors nepatiktų. Jis suvienija ir tuos, kurie mėgsta šokoladinius kepinius, ir tuos, kurie dievina vanilinius skanėstus su švelnia citrinos gaidele. O dar tas nuostabiai suskilęs paviršius...
Kepant keksus, aš visada dalį miltų pakeičiu bulvių krakmolu, kadangi šis kepiniams suteikia gražią spalvą ir lengvumo. Jei neturite krakmolo, galite jo ir nedėti. Vietoj krakmolo, nurodyto recepte, imkite tokį pat kiekį miltų.
Vakar, įsikibus mylimam į parankę, klaidžiojau po Panemunės šilą, ir, atrodė, jog viskas lyg romantiškam filme - švelnus ir šiltas oras, laimingi žmonės, ryškiai šviečia saulė, o oras skamba nuo paukščių giesmių. Grįžus namo, apėmė įkvėpimas iškepti marmurinį keksą. Tai, kas stebuklinga, dažniausiai nutinka tada, kai to visai nelauki. Pavyzdžiui, bepjaustant dar garuojantį keksą, kai šalia kvepia arbata, supranti, kad gyvenimas toks paprastas ir gražus, ir kad nuo to neįmanoma pabėgti. Net jei ir netyčia norėtum gailėtis savęs.
Einu mokytis, daug mokytis, po to rašyti laiškų. Ant balto lapo juodu rašalu. O įkvėpimui truputį grožio.
Klausant šią dainą, apėmė mintys, jog kai kurie dalykai gyvenime niekada nesikeičia: būna akimirkų, kai nerandi atsakymų į Tau rūpimus klausimus, po šių akimirkų seka laikas, kai atrodo, kad jau viską išsiaiškinai, o tada vėl apima nežinia. Vienas mano draugas mėgsta sakyti, jog gyvenimo grožis ir yra prasmės ieškojime. Gerai, kad nesame vieni, kad visada kažkas yra šalia. Taip lengviau, kai pasiklystame. Gerai, kad ieškant, sutinkame tokių pat ieškančių, kad vieni kitus papildome, kad net išsiskyrę paliekame ženklus vieni kitų širdyse. Kaip gerai, kad dar turiu kam parašyti tikrą laišką apie visus atradimus ir paklydimus.
Vienam dideliam margam keksui reikės: |
4 valgomųjų šaukštų kakavos miltelių |
4 valgomųjų šaukštų pieno |
2 puodelių (220 g) miltų (mano puodelio talpa - 250 ml) |
10 valgomųjų šaukštų (80 g) bulvių krakmolo |
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių |
160 g sviesto |
8 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus |
1 su ½ puodelio cukraus (jei nemėgstate saldžiai, cukraus kiekį galite truputį sumažinti) |
3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros kekso užbarstymui |
4 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus |
½ citrinos žievelės geltonojo sluoksnio |
6 didelių kiaušinių |
Tikiu, jog apie šį kepinį didelė įžanga tikrai nebūtina. Purus, minkštas, žavus ir burnoje tirpstantis keksas, kuriam nereikia jokių ypatingų ingredientų. Gelbėjantis, kai užsimanai ko nors skanaus, o piniginėje švilpauja vėjai. Dar vienas jo pliusas, jog tiesiog neįmanomas dalykas, kad šis keksas nepavyktų, ar kam nors nepatiktų. Jis suvienija ir tuos, kurie mėgsta šokoladinius kepinius, ir tuos, kurie dievina vanilinius skanėstus su švelnia citrinos gaidele. O dar tas nuostabiai suskilęs paviršius...
Kepant keksus, aš visada dalį miltų pakeičiu bulvių krakmolu, kadangi šis kepiniams suteikia gražią spalvą ir lengvumo. Jei neturite krakmolo, galite jo ir nedėti. Vietoj krakmolo, nurodyto recepte, imkite tokį pat kiekį miltų.
Marmurinis keksas
1. Keksą kepkite pailgoje arba apvalioje dantytais kraštais tuščiavidurėje formoje (skersmuo - 24 cm). Formą ištepkite išlydytu sviestu ir išbarstykite miltais. Miltų perteklių iškratykite.
2. Iš pradžių miltus sumaišykite su kepimo milteliais, krakmolu ir nedideliu žiupsneliu druskos, po to juos išsijokite į didelį dubenį. Rekomenduoju nepatingėti ir tai padaryti ;)Kakavos miltelius sumaišykite su pienu. Maišykite, kol gausite vienalytę spindinčią masę.
3. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir supilkite aliejų, kaitinkite, vis maišant, iki tol, kol sviestas išsilydys. Į šiltą sviesto ir aliejaus mišinį gerai įmaišykite cukrų ir nutarkuotą citrinos žievelę.
4. Į sviesto, aliejaus ir cukraus masę įmuškite vieną kiaušinį, išmaišykite, įpilkite apie trešdalį stiklinės miltų mišinio ir išsukite iki vientisos purios masės. Tada vėl įmuškite kiaušinį, išmaišykite, supilkite dalį miltų ir išsukite. Taip kartokite tol, kol sudėsit visus produktus. Kai sudėsite visus produktus, dar apie 5 minutes tešlą paplakite.
5. Paruoštą tešlą (gaunasi 1 l) perskirkite į dvi dalis: 400 ml ir 600 ml. Į 400 ml tešlos įmaišykite su pienu sumaišytus kakavos miltelius, o į 600 ml tešlos įmaišykite vanilinį cukrų. Naudokite du šaukštus. Iš pradžių į formą dėkite ploną sluoksnį šviesios tešlos, ant šviesios tešlos dėkite tamsią tešlą, ant tamsios vėl šviesią ir taip, kol baigsis tešla. Tada peiliu tešloje išvedžiokite keletą begalybės ženklų arba zigzagų, taip sukursite marmuro efektą. Tik nepersistenkite ;)
6. Iš pradžių keksą kepkite 15 minučių iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, tada temperatūrą sumažinkite iki 175 C ir kepkite dar 35 minutes. Ar keksas iškepęs, tikrinama, įsmeigiant medinį iešmelį. Iškepusį keksą apie 1 val. aušinkite formoje, po to išimkite. Kekso paviršių apsijokite cukraus pudra. Skanaukite :)
4. Į sviesto, aliejaus ir cukraus masę įmuškite vieną kiaušinį, išmaišykite, įpilkite apie trešdalį stiklinės miltų mišinio ir išsukite iki vientisos purios masės. Tada vėl įmuškite kiaušinį, išmaišykite, supilkite dalį miltų ir išsukite. Taip kartokite tol, kol sudėsit visus produktus. Kai sudėsite visus produktus, dar apie 5 minutes tešlą paplakite.
5. Paruoštą tešlą (gaunasi 1 l) perskirkite į dvi dalis: 400 ml ir 600 ml. Į 400 ml tešlos įmaišykite su pienu sumaišytus kakavos miltelius, o į 600 ml tešlos įmaišykite vanilinį cukrų. Naudokite du šaukštus. Iš pradžių į formą dėkite ploną sluoksnį šviesios tešlos, ant šviesios tešlos dėkite tamsią tešlą, ant tamsios vėl šviesią ir taip, kol baigsis tešla. Tada peiliu tešloje išvedžiokite keletą begalybės ženklų arba zigzagų, taip sukursite marmuro efektą. Tik nepersistenkite ;)
6. Iš pradžių keksą kepkite 15 minučių iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, tada temperatūrą sumažinkite iki 175 C ir kepkite dar 35 minutes. Ar keksas iškepęs, tikrinama, įsmeigiant medinį iešmelį. Iškepusį keksą apie 1 val. aušinkite formoje, po to išimkite. Kekso paviršių apsijokite cukraus pudra. Skanaukite :)
3 komentarai:
Dažnai šį keksą gaminu, jis ir morkų keksas yra mano mėgstamiausi :) Sekmadieniui, kaip tik ;)
"Kai sudėsite visus produktus, dar apie 5 minutes tešlą paplakite."
Jeigu to nedarysite, o tik atsargiai išmaišysite įbėrę miltus, tuomet keksas bus vientisos struktūros, be jokių skylių ;)
Mindaugai, negaliu su tavim nesutikti. Šiandien sekmadienis ir kaip tik galvoju apie morkų keksą :)
Forelle, visiškai taip, aš taip muffin'us kepu :) tik labai labai atsargiai išmaišant :)
Rašyti komentarą