2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

Žiūrėk paprastai

Snieguotas ir tingus žiemiškas šeštadienis... Iš ryto baltomis gatvėmis keliavome į turgų - įsigijau maltos mėsos, truputį vaisių, o vėliau, kai sugrįžom namo, kol draugai dar neatvykę - virtuvėn, pagaminti ką nors skanaus jaukioms vaišėms. Vien nuo minčių apie pjaustymą, kepimą, maišymą, juoką, apsikabinimimus,čepsėjimą apima įkvėpimas gaminti. Įkvėpimas mėgautis kiekviena akimirka.
  
"Kiekviena kasdienybės akimirka yra vienintelė ir nepakartojama. Privalai kiekvieną iš jų nugyventi kuo džiaugsmingiau."
Bradley Trevor Greive



Šiuos žodžius Dienoraščio liūdnai dienai puslapiuose dažniausiai susirandu tada, kai užmirštu, jog viskas yra mano pačios rankose, ir, atrodo, kad kažkas ant lėkštutės turi atnešti laimės. "Juk viskas, ko man reikia, yra čia, šalia, tik ir vėl užmiršau, kad gyvenimą kuriu pati"- kuždu sau, skaitydama Bradley Trevor Greive mintis ir pradedu šypsotis. Žvelgiu į kiekvieną akimirką kaip į kažką naujo, juk viskas keičiasi, tik nevisada per darbus ar užsispyrimą tai pamatome, bet jei užsimerksime prieš gyvenimą, kaip sutiksime paskutinę gyvenimo akimirką.
 

Jau vakar sugalvojau, kuo vaišinsiu draugus. Gal ir gerai, nes turiu laiko pasvajoti, kaip gaminsiu, ką reikia įsigyti. Iki šviežių kopūstų sezono atidarymo dar toli, bet mano virtuvėje apsigyveno keletas dailių kopūstų, užaugintų jaukiame mano vyro mamos darže, kas įkvėpė užsiimti balandėlių gamyba. Balandėlius gaminti išmokau iš tėčio, ir galiu nuoširdžiai pasakyti, kad juos pasigaminti nėra sudėtinga, tik užima šiek tiek laiko. O šeštadieniais laiko naminiam maistui tikrai galima atrasti, ypač, jei atkeliauja mieli draugai. Balandėlių gamyba man leidžia pajusti vaikystės savaitgalių dvasią, kai kartu su tėčiu privyniodavome visą kalną balandėlių. Sutinku, kad per draugų susitikimą, teikti balandėlius gal truputį ir senamadiška, tačiau, žiemos dieną, kai už lango lėtai leidžiasi snaigės, skanauti šį jaukų maistą yra kažkas nepaprasta. Tuo labiau, kad daugeliui balandėliai yra maistas, kuris asocijuojasi su šiluma ir šeima. 

Mano pastebėjimai apie balandėlius 

Pirma. Kad verdant juos virtuvėje nepasklistų nemalonus kvapas, į puodą su vandeniu, kuriame apverdamas kopūstas, įberiu žiupsnelį cukraus, o puodo viršaus nedengiu dangčiu. Šių gudrybių mane išmokė draugė, kuri jau daugybė metų verda pietus patiems mažiausiams ir išrankiausiems valgytojams. Ačiū Tau, Milda.

Antra. Mano tėtis, gamindamas balandėlius, niekada nevargdavo su receptais, viską dėdavo iš akies ir visada pavykdavo, todėl ir jums siūlau improvizuoti. Pavyzdžiui, nebūtina kiaulieną perpus maišyti su jautiena, galite naudoti tik kiaulieną ar jautieną. Įdarą skaninkite tokiais prieskoniais ir žolelėmis, kurias labiausiai mėgstate.

Trečia.Nepatingėkite balandėlių apkepti svieste su trupučiu aliejaus, taip kopūstas įgaus geresnį skonį, be to balandėliai troškinant neprisvils prie puodo dugno.

Ketvirta. Prieš įvyniojant įdarą, kiekvieno kopūsto lapo storąją vietą išpjaukite peilio galu.

Penkta. Kartais, kai balandėlių pasigaminu daugiau, nei reikia pietums, padedu į šaldiklį. Dar neapkeptus balandėlius sudedu į šaldymo maišelį, išspaudžiu orą, uždarau ir užšaldau. Prieš apkepant, rekomenduoju atšildyti. Būtina suvartoti per mėnesį.

Apie 16 balandėlių reikės:

Balandėliams:
Apie 2 kg kopūsto
250 g maltos kiaulienos
250 g maltos jautienos
1 vidutinio dydžio morkos (apie 90 g)
1 vidutinio dydžio svogūno (apie 90 g)
3 česnako skiltelių
1/2 saliero stiebo
2 v. šaukštų susmulkintų petražolių
1/2 aitriosios paprikos
2/3 v. šaukšto džiovintų raudonėlių
1 ir 1/2 a. šaukštelio druskos
1/2 a. šaukštelio džiovintų čiobrelių
1/2 a. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/2 stiklinės ryžių (stiklinės talpa - 250 ml)

Padažui: 
1 vidutinio dydžio morkos 
1 saliero stiebo
4 lauro lapų
5-7 juodųjų pipirų
1 stiklinės grietinės
3 stiklinių vištienos sultinio (3 stiklinės vandens + 2 vištienos sultinio kubeliai)
1 ir 1/2 v. šaukšto miltų
3 v. šaukštų sviesto
4 v. šaukštų pomidorų tyrės

Patiekimui:
Krapų 

Paimkite patį didžiausią turimą puodą ir pamatuokite, ar į jį telpa kopūstas. Puode užvirkite truputį pasaldintą vandenį. Atsargiai išpjaukite kopūsto kotą, gūžė turi likti sveika. Nulupkite negražius viršutinius lapus. Taip paruoštą kopūstą labai atsargiai įdėkite į verdantį vandenį ir apie 5 min. virkite atidengtame puode, kad išnyktų specifinis kvapas. Po to nuimkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 5 minutes pastovėti. Tada kopūstą atsargiai išimkite iš puodo, padėkite ant lentelės ir nulupkite viršutinius lapus. Pasiekus neapvirusius lapus, kopūstą vėl dėkite į verdantį vandenį ir apie 5 min virkite atidengtame puode.Vandeniu turi būti apsemta bent 2/3 kopūsto.
Užkaiskite virdulį vandens. Suberkite ryžius į nedidelį puodą, truputį pasūdykite, įpilkite vieną stiklinę su puse užvirusio vandens, užvirkite. Kai vanduo ims kunkuliuoti, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite ryžius 12 minučių. Po to nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu.
Kol ryžiai verda, susmulkinkite svogūną, česnako skilteles, petražoles, salierą bei aitriąją papriką, sutarkuokite morką. Maltą mėsą sudėkite į dubenį kartu su susmulkintomis daržovėmis, petražolėmis, džiovintais raudonėliais ir čiobreliais, druska bei pipirais, viską gerai išmaišykite. Suberkite ryžius ir vėl išmaišykite.
Į kopūsto lapo vidurį dėkite maltos mėsos įdaro, užlankstykite kraštus, kad įdaras pasislėptų. Balandėlius apkepkite keptuvėje su pora šaukštų sviesto ir šaukšteliu aliejaus. Į keptuvę balandėlius pirmiausiai dėkite "siūlių" puse, po to apkepkite kitą pusę - taip geriau užsisandarins.
Apipilkite padažu, sudėkite susmulkintą morką ir salierą, pipirus bei lauro lapus, troškinkite ant nedidelės ugnies 40-50 minučių. Patiekite apibarstę susmulkintais krapais su karštomis virtomis bulvėmis.

Padažas:
Miltus, nuolat maišant, apkepkite svieste. Į keptus miltus įdėkite pomidorų tyrės, išmaišykite, maišydami lėtai supilkite sultiniu atskiestos grietinės ir 3 minutes padažą virkite. 
 
P.S. Ačiū nuostabiosioms Silvijai ir Aušrai. Aušrai už tai, kad padovanojo sėklų, o Silvijai už tai, kad tos sėklos išaugo į gaivią žalumą.

3 komentarai:

oditele rašė...

skanus įrašas ;) dievinu balandėlius, bet gaminu itin retai, nes viena persona nėra jų didelis gerbėjas, o kaip ir minėjai - užtrunka juos pagaminti..aš taip pat visuomet juos apkepinu..gardžiai atrodo ;)

Vilma rašė...

Dievinu ir aš juos!!!! Valgau čepsėdama, bet tik pas mamą, užtai pati dr niekad jų gamybai taip ir neprisiruošiau :) Bet čia taip puikiai ir aiškiai aprašyta...turbut imsiu ir susigundysiu kurią dieną ;) Ačiū!!!!!

Simona rašė...

Oditele, ačiū, už tokį komentarą, suteikiantį net daugiau kūrybinių jėgų nei energetinis gėrimas ;) Manau, kad gerų balandėlių paslaptis ir yra apkepinimas..mmm :) O su maisto gaminimo dažnumu iš tiesų labiausiai susiję, ką mėgsta, tie, kuriems irgi gamini:)Jau neprisimenu, kada viriau manų košės, nes mano vyras į jos pusę net žiūrėti nenori.

Vilma, kaip džiugu, skaityti tokį komentarą, ačiū Tau labai :) Man yra panašiai su keptais grybais, nors juos labai mėgstu, bet dažniausiai valgau pas mamą, atrodo, o kaip skanu, patys skaniausi ;)