2012 m. sausio 7 d., šeštadienis

Apie sveikuoliškus keksiukus ir žvakių šviesą

Man Naujieji Metai yra naujų pradžių atskaitos taškas. Šiais metais jaučiu poreikį keisti namų aplinką, juk išorinė, mūsų sukurta aplinka, atspindi vidinį pasaulį. Iš tolimiausio spintos kampo išsitraukiu "Mano namai" numerius, skaitinėju, svajoju... Pirmas tikslas, kurį sau išsikeliu - apšviesti gyvenimą žvakių šviesa, kuri po įtempto darbo visada grąžina emocinę pusiausvyrą, nuramina, atpalaiduoja, o šaltą dieną sušildo. Aš labai mėgstu žvakes, tik dažnai pamirštu jų įsigyti arba patingiu uždegti. Sakiau - įsigysiu naujų žvakių, uždegsiu senąsias, surasiu joms erdvę mažoje virtuvėje ir mūsų kambaralyje. O kartais, kai bus liūdna, uždegsiu visas žvakes, kiek tik bus pasiklydusių namuose ir eisiu skaityti bei rašyti laiškų, kaip darydavau paauglystėje. Arba žaisti pagalvių mūšį, po to žiūrėti "Senąją animaciją". Arba gerti arbatą ir kurti eilėraščius. Tai nuramina ir padrąsina gyventi. 


Šį rytą, kai svajojau apie žvakių šviesą, kai pievutes sukaustė šaltis, kai namai kvepėjo orkaitėje kepančiais keksiukais ir arbata, širdį užliejo susižavėjimas gyvenimu. Paskui, gerdama karštą arbatą, kurią padovanojo Aušra, ir fotografuodama keksiukus, pamaniau, kad tikriausiai kitokio gyvenimo, kuriame netgi turėčiau viską, nenorėčiau.

 

Šie keksiukai ypač tinka merginoms, kurios rūpinasi savo figūra, arba naktibaldoms, vėlai naktį užsimaniusiems ko nors saldaus, bet nenorintiems sunkumo jausmo skrandyje. Šis receptas gimė iš netikėto įkvėpimo, kuris mane apėmė, perskaičius žurnale straipsnį apie sviesto, cukraus ir kitų įprastų kepinių sudedamųjų dalių keitimą sveikesniais dalykėliais.
Įprastus kvietinius miltus pakeičiau speltos miltų ir avižinių dribsnių deriniu. Avižiniai dribsniai yra puikus skaidulų šaltinis ir stiprina imuninę sistemą, kas ypač aktualu žiemą. Speltos miltuose, esančios mitybinės medžiagos, puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai įsisavina ir nepalieka sunkumo jausmo skrandyje, suvalgius kad ir tris keksiukus iš karto.
Vietoje cukraus naudojau medų, o sviestą pakeičiau obuolių tyre. Vietoje pieno pasirinkau natūralų be priedų jogurtą. Nenaudojau kiaušinių trynių, tik baltymus. Kiaušinių baltymas yra aukštos maistinės vertės. Suvartojus maistui kiaušinio baltymą visai negaunama riebalų ir cholesterolio.
Keksiukai nuostabūs ir tuo, kad juos iškepti labai lengva, o ir laiko daug neužima. Be to, jie tokie minkšti, lengvi ir drėgni bei iškvėpinti cinamonu ir imbieru. Aišku, speltos miltai keksiukams suteikia kitokį skonį nei įprasti balti miltai, bet tikrai verta neišsigąsti ir pamėginti išsikepti, po to išsikepti dar ir dar kartą.
 

Sveikuoliški keksiukai su kriaušėmis, obuoliais ir migdolais

1 su kaupu a. šaukštelio kepimo miltelių
1 a. šaukštelio sodos
1 a. šaukštelio cinamono
1 v. šaukšto vanilinio cukraus
150 g speltos miltų
150 g avižinių dribsnių
140 g medaus
10 g medaus su imbierais
3 kiaušinių baltymų
210 g natūralaus be priedų jogurto
150 g obuolių tyrelės (aš naudoju kūdikiams skirtas tyreles)
1 kriaušės (sveriančią apie 300 g)
1/2 obuolio
1/2 puodelio migdolų drožlių
1/4 puodelio rudojo cukraus

1. Aš naudoju 12 keksiukų kepti skirtą formą. Įdubas keksiukams labai gerai ištepu aliejumi arba naudoju popierines formeles.
2. Įjungiu orkaitę ir nustatau 200 C.
3. Viename dubenyje plakimo šluotele sumaišau miltus, avižinius dribsnius, vanilinį cukrų, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius. Plakimo šluotelę naudoju todėl, kad tai keksiukams sutekia lengvumo, nes į juos patenka daugiau oro.
4. Kitame dubenyje šakute truputį paplaku baltymus ir juos sumaišau su jogurtu, medumi ir obuolių tyrele.
5. Nulupu kriaušę ir pusę obuolio, susmulkinu nedideliais kubeliais.
6. Skysčių mišinį supilu į sausų ingridientų mišinį ir mediniu šaukštu maišau tik iki tol, kol nesimato miltų (apie 15 sekundžių). Tada įmaišau vaisių gabalėlius (apie 10 sekundžių). Svarbu maišyti kuo trumpiau. Nenaudokite elektrinio plaktuvo.
7. Sukrečiu tešlą šaukštu į įdubas arba popierines formeles. Viršų apibarstau migdolų drožlių ir rudojo cukraus mišiniu. Kepu apie 5 minutes, tada orkaitės temperatūrą sumažinu iki 180 C ir kepu dar 25 minutes. Išėmusi kepimo formą, leidžiu keksiukams šiek tiek atvėsti, tada išimu ir skanauju.

4 komentarai:

Indrė rašė...

Niam, kepsiu :) Kaip tik man tokie tinka, kur nera baltu miltu :) Aciu, mergaite, kuria nerealiai gera skaityt :) Nepazistu taves, bet tai ne kiek negasdina :)
Indre

Simona rašė...

Indre, Tavo žodžiai labai sušildė šį rytą :) Ačiū Tau, kad daliniesi šiluma ir geromis emocijomis ;) Labai tikiuosi, kad patiks :)

Anonimiškas rašė...

O 210 g jogurto, kiek cia ml?

Simona rašė...

Apie 215 ml.