2012 m. sausio 27 d., penktadienis

Klasikinė creme brulee


"... jūsų kaulai ne stikliniai - galite išbandyti gyvenimą. Jei praleisitę šią progą, ilgainiui jūsų širdis sudžius. Taigi, eikite greičiau, po šimts pypkių!..."
Amelija iš Monmartro

Kokia žavi ir tiksli mintis, primenanti, kaip svarbu neatidėlioti gyvenimo geresniems laikams, o būti čia ir dabar. Kitaip galima ir nespėti pasinaudoti viskuo, ką gyvenimas siūlo. Dažnai girdžiu besiskundžiant, jog gyvenimas nieko nesiūlo, bet tai - netiesa, mes paprasčiausiai būname per daug užsiėmę, užsigalvoję,susinerinę, nusivylę, kad pastebėtume, jog kiekviena akimirka - stebuklinga. Aišku, norint surasti stebuklą akimirkoje, reikia mokėti būti čia ir dabar.
Pažįstu žmonių, kurie tai perskaitę, nusišypsotų su pašaipa – „kokie niekai, daugybė žmonių nebūna čia ir dabar, o jie - nė kiek ne kitokie“. Gal ir ne kitokie, bet jų širdys ilgainius sudžius – tik patys to net nepamatys, nes nebemokės džiaugtis smulkmenomis.
Vienas man ypatingas žmogiukas dažnai kartodavo: "jei jauti, jog gyvenimas eina pro šalį, vadinasi, atidedi gyvenimą. Išgerkim arbatos ir pasiklausykim muzikos, besimėgaujant tuo, kad esam..." 


Išmokti būti čia ir dabar nėra sudėtinga...reikia tik truputį praktikos. Pavyzdžiui, jei prieš miegą paprastai truputį paskaitai. Skaityk lėtai ir dėmesingai, lyg tai būtų užsiėmimas, apie kurį sukasi visas tavo pasaulis - neskubant į ateitį, negalvojant, ką veiksi rytoj ar ko nepadarei šiandien.
Stenkis visada susikoncentruoti į tai, ką darai, o ne į tai, ką dar turi padaryti, ar, ką padarei. Jei vaikai nori su tavimi pažaisti, išjunk televizorių, atidėk savo veiklą ir išgyvenk akimirkas su jais, jei klausai muzikos, leisk, jei tekėti per tave. Neskubėk ir niekur nebėk, nelauk geresnės ateities, išnaudok dabartį, nes ji ir yra vienintelė tikra.
Atsimenu, kaip mokykloje išgyvendavau dėl prastesnių pažymių, jei gaudavau 8, nekalbant jau apie mažesnius pažymius, visą savaitę svarstydavau, ką blogai padariau, kaip galėjau padaryti kitaip, ką dar pasimokyti. Atrodė, jei gausiu tik 10-ukus, viskas bus gerai, o iš tiesų, gražiausia, ką prisimenu iš tų laikų, tai akimirkos, kurias išgyvenau čia ir dabar, o ne dešimtukai. Sakydavau sau, kursiu, žaisiu, skaitysiu knygas tada, kai viską išmoksiu. Siekite savo tikslų dabar, neatidėliokite tiems laikams, kuriuos galėsite įvertinti dešimtuku. O kai siekiate tikslų, mėgaukitės kiekvienu žingsniu, kurį žengiate į priekį, net jei iš pirmo žvilgsnio jis net neprimena džiaugsmo objekto. Mokykitės su aistra, dirbkite su aistra, kurkite su aistra. Gyvenkite!

Buvimas čia ir dabar - ypatingas tuo, jog Tu ne tik žinai istoriją apie gražų gyvenimą, bet ir pats esi tos istorijos kūrėjas. Būtina "ragauti" pačius paprasčiausius dalykus: ne tik maistą, bet ir pokalbius, pasivaikščiojimus, net kvėpavimą. Būtina išragauti visas smulkmenas :)
Prisimenate, filme "Amelija iš Monmartro" pasakojama apie tai, kad Amelija "mėgaujasi nedideliais keistais malonumais: jai patinka panardinti ranką į grūdų maišą, sulaužyti šaukšteliu karamelinę plutelę...". Tas, kuris bent kartą gyvenime šaukšteliu sudaužė traškų karamelizuotą paviršių ir paragavo šio lengvo kremo, žino kodėl.



Creme brulee yra labai greitai paruošiamas desertas, kalbant apie darbą, kurį reikia įdėti, jį gaminant. Visgi nuo tos akimirkos, kai užkaiti prikaistuvį su grietinėle, iki tos akimirkos, kai paragauni, praeina ne viena ir ne dvi valandos, bet nuostabus kontrastas tarp vėsaus šilkinio kremo ir traškaus, dar truputį šilto, karamelizuoto cukraus to vertas.
Vienam puodeliui grietinėlės, kurio talpa 250 ml, reikia bent dviejų didelių kiaušinių trynių. Kadangi creme brulee yra magiškas paprastų ingredientų virtimas nepaprastu desertu, rinkitės pačius geriausius produktus, kuriuos galite rasti parduotuvėje. Jei norite geriausio skonio ir gražios spalvos, gaminkite iš riebios (plakimui skirtos) grietinėlės ir kaimiškų kiaušinių. 
Creme brulee gamyba gali būti truputį klastinga, todėl, prieš gaminant, būtinai atidžiai perskaitykite receptą, ir tada - tikrai pavyks. Šis receptas man pačiai yra vienas paprasčiausių ir kartu ypatingiausių, kai noriu nustebinti draugus, kurie nemėgsta pyragų, bet nori ko nors saldaus.
Ir dar, mėgaujantis šiuo desertu, būtina būti čia ir dabar, nesukant galvos apie puskilogramį, kurį priaugsi :D


Klasikinė creme brulee

6 nedideliems indeliams reikės 

Vieno su puse puodelio grietinėlės
3 didelių kiaušinių trynių
1/4 puodelio ir 2 valgomųjų šaukštų cukraus
Vanilės ankšties arba 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
Apie 8 arbatinių šaukštelių cukraus karamelizacijai 

Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Grietinėlę supilkite į puodą. Perpjaukite vanilės ankštį išilgai ir atsargiai perbraukite ankšties vidų peiliu nugramdydami sėklas. Sėklas ir ankštį sumeskite į grietinėlę ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, vis pamaišant. Kai grietinėlė pasiekia mažų burbuliukų stadiją, bet dar neverda, nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite ir palikite pastovėti 5 min.
Per tas 5 min. atskirame dideliame inde mediniu šaukštu išmaišykite kiaušinių trynius ir cukrų, tai užims apie 2 minutes. Praėjus 5 min., iš karštos grietinėlės atsargiai išgriebkite vanilės ankšties puseles. Indą, kuriame išmaišėte trynius su cukrumi, pastatykite ant drėgno virtuvinio rankšluostėlio, taip jis nečiuožinės. Maišant į trynių ir cukraus mišinį įpilkite šaukštą karštos grietinėlės, po to vėl įpilkite šaukštą karštos grietinėlės, vis nuolat maišant. Tada nesustojant maišyti po truputį supilkite likusią grietinėlę. Tik neskubėkite, nes kiaušiniai gali suvirti. Aš visada šį grietinėlės ir kiaušinių mišinį perkošiu, bet tai nėra būtina.
Į indelius supilkite grietinėlės ir kiaušinių mišinį.Indelius dėkite į gilią kepimo skardą ir pripilkite į ją karšto vandens. Vandens turi būti tiek, kad apsemtų bent pusę indelio, geriausia - 2/3. Skardą su indeliais statome į įkaitintą orkaitę. Orkaitės temperatūra neturi viršyti 150 C, norint jog creme brulee būtų gležna ir šilkinė. Taip pat labai svarbu, jog groteles, ant kurių dėsite skardą su indėliais, įdėtumėte į apatinį orkaitės trečdalį, taip creme brulee viršus išliks minkštas ir virpantis.
Kepkite apie 35-40 minučių. Krestelėjus iškepęs mišinys turi virpėti kaip žėlė. Tada indelius palikite atvėsti ir per naktį laikykite šaldytuve, uždengus maistine plėvele.
Užberkite ant atvėsusio ir sustingusio kremo paviršiaus šaukštelį su puse cukraus ir deginkite kulinariniu degikliu arba pakiškite po gerai įkaitusiu griliu, kol cukrus išsilydys. Kuo daugiau cukraus naudosite, tuo storesnis bus karamelinis sluoksnis. Patiekite iš karto.Skanaus :)

5 komentarai:

rednails rašė...

skamba sudetingai.. :)

aure rašė...

Atrodo labai skaniai bet skamba tikrai sudėtingai :) Mielai paragaučiau jeigu kas nors dėl manęs taip pasistengtų :D

Simona rašė...

Rednails, skamba sudėtingiau nei iš tiesų yra ;) Ir pasigamina labai greitai, po to visą darbą atlieka orkaitė ir šaldytuvas :)

Aure, man tai labai patinka tą plutelę daužyti - vienas malonumas. Gaila, kad jau suvalgytos, pavaišinčiau ;) Nėra labai sudėtinga - tikrai tikrai:)

Anonimiškas rašė...

Sveiki, o kur ir uz kiek galima nupirkt ta degikli?

Simona rašė...

Sveiki, aš pirkau Maximoje, tada buvo jų išpardavimas, todėl mokėjau gana nebrangiai. Manau, kaina svyruoja ties 40-50 Lt.